Je eigen werktijden bepalen. De vrijheid om alleen de opdrachten aan te nemen die je leuk vindt of die goed betalen. Geen baas die voortdurend over je schouders meekijkt. Er zitten natuurlijk veel voordelen aan freelancer zijn. Tenminste, als je een succesvolle freelancer bent. Er komt namelijk ook veel bij kijken als je voor jezelf begint en niet iedere startende freelancer is daarop voorbereid.
Misschien heb je kort geleden besloten om voor jezelf te beginnen. Of je bent al een tijdje bezig en merkt dat de opdrachten niet zomaar komen aanwaaien. Het freelance bestaan is namelijk keihard werken. Het is meer dan je geld verdienen met wat je liefste doet. Je moet bijvoorbeeld ook gewoon opdrachten binnenhalen. De ene week lukt dat misschien beter dan de andere. Mogelijk heb je een website te onderhouden. En dan ben je ook nog verplicht om je administratie bij te houden en zul je regelmatig btw-aangifte moeten doen.
Er komt dus veel op je af als (startende) freelancer. Als je deze 5 tips in acht neemt, kun je efficiënter met je tijd omgaan:
1. Een goed begin is het halve werk
Eigenlijk heb je alleen een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig om jezelf freelancer of zzp’er te kunnen noemen. Zo’n inschrijving is in een half uur geregeld. Maar voordat je je gaat inschrijven, moet je veel voorbereidend werk hebben verricht. Een ondernemingsplan is alleen vereist als je financiering nodig hebt. Toch is het handig om een plan op te stellen, ook als je daartoe niet verplicht bent.
In een ondernemingsplan geef je antwoord op een aantal essentiële vragen. In welke niche ga je werken? Wat zijn jouw sterke punten en specialisaties? Wie zijn jouw concurrenten en hoe groot is de vraag in jouw markt? Wat is jouw tarief? Hoeveel moet je maandelijks verdienen om rond te kunnen komen? Hoe kom je aan opdrachtgevers? Hoeveel moet je investeren in je onderneming? En waar haal je dat geld vandaan?
Als je dit allemaal hebt uitgezocht, ga je beter voorbereid de markt op. Bovendien heb je met een ondernemingsplan al een route uitgestippeld om je doelen te realiseren. Je hebt dan een houvast voor als je dreigt af te dwalen.
2. Laat jezelf zien
Mogelijk heb je al een paar potentiële opdrachtgevers op het moment dat je je bij de KvK inschrijft. Maar de meeste startende freelancers beginnen uit het niets. Een mooie website bouwen is zeker aan te raden, maar je moet er ook voor zorgen dat mensen jouw website bezoeken. Vertel daarom iedereen dat je je eigen onderneming bent gestart. En vraag vooral ook om het door te vertellen. Onderschat de kracht van mond-tot-mondreclame niet.
3. Bescherm je werk
Eén van de grootste rampen die jou als freelancer kan overkomen, is dat je al je werk kwijtraakt. Bijvoorbeeld door een computervirus of gijzelsoftware. Het is dan ook van groot belang om je computer, laptop en smartphone goed te beschermen tegen aanvallen.
Schakel steeds een VPN in als je het internet gaat gebruiken. Een VPN codeert jouw internetverkeer en beschermt je tegen malware. Bovendien ben je als zzp’er verplicht om klantgegevens te beveiligen. Met een VPN voldoe je voor een groot deel aan die verplichting.
4. Geef net dat beetje ‘extra’
Naar alle waarschijnlijkheid ben je niet de enige aanbieder in jouw markt. Klanten hebben een ruime keuze en willen de beste kwaliteit voor de laagste prijs. Dit betekent niet dat je (ver) onder de prijs hoeft te werken.
Bereken eerlijk wat jouw werk waard is, houd vast aan die prijs en onderscheid je van de concurrentie op andere vlakken. Bedenk waarom een opdrachtgever juist jóu moet inhuren en niet je concurrent. Dat ‘beetje extra’ kan net de doorslag geven.
5. Organiseer je tijd
Het is een goed teken als je veel opdrachtverzoeken krijgt. Zeker in het begin is het verleidelijk om elke opdracht aan te nemen. Bedenk wel dat een dag maar 24 uren telt en een aantal daarvan breng je door in bed.
Voorkom dus dat je overboekt raakt en daardoor deadlines gaat missen of werk overhaast moet afwerken. Het zorgt voor ontevreden klanten en slechtere reclame bestaat er eigenlijk niet. Plan je uren dus goed in en durf ‘nee’ te zeggen als je agenda vol zit.