• Laatste update:
 • Plaatsingsdatum:
 • Update datum:
 • Leestijd: 5 min

Webinars geven als zzp’er? Een goed idee, zeker in coronatijd

Als je gaat starten als zzp’er denk je misschien niet als eerste aan het geven van webinars. Toch kan dit je bedrijf een flinke boost geven. Zeker nu we fysieke contacten zoveel mogelijk moeten vermijden, is een webinar een goede manier om meer naamsbekendheid te krijgen. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Lees deze blog met praktische tips voor zzp’ers.

Klanten werven. Als zzp’er kun je er niet omheen. Bij de start van je bedrijf zul je opdrachten krijgen van familie, vrienden en kennissen. Of misschien heb je relaties die je nog kent uit je vorige werkkring die je kunnen helpen om die eerste stap te zetten. Maar als het goed gaat en jouw bedrijf blijkt levensvatbaar, dan kom je vanzelf bij de volgende stap: de groeifase.

In die fase gaat het erom groei te realiseren door te werken aan je naamsbekendheid en actief op zoek te gaan naar nieuwe klanten. Maar hoe kom je aan nieuwe klanten? Als startende zzp’er heb je waarschijnlijk geen groot netwerk. Netwerken kan dan enorm helpen.

Toon je enthousiasme

Het internet is bij uitstek geschikt om jezelf (en je bedrijf) op een positieve manier actief onder de aandacht brengen. Dat kan op allerlei manieren. Waarschijnlijk ben je bekend met sociale netwerken en maak je daar gebruik van. Maar denk ook aan het schrijven van blogartikelen en deelnemen aan online discussies waar jij een waardevolle inbreng in kunt hebben.

Door kennis te delen over jouw specialisme en enthousiasme te tonen voor je vakgebied, maak je jezelf zichtbaar voor potentiële klanten. In marketingkringen noemen ze dat ook wel personal branding. Laat je niet afschrikken door die term, want er is niets ingewikkelds aan. Het gaat er simpelweg om dat je laat zien wie je en wat je in je mars hebt.

Bereik meer publiek

Een bijzonder interessant maar relatief weinig gebruikte manier om jezelf als zzp’er te presenteren als specialist op jouw vakgebied, is het geven van webinars. Met een webinar - in feite een seminar via het web - kun je je doelgroep op een laagdrempelige manier bereiken. Bovendien hoeven mensen die je webinar willen bijwonen geen reis te ondernemen. Zo maak je het voor hen een stuk aantrekkelijker om kennis te nemen van je boodschap.
Doordat bezoekers zich voor deelname aan het webinar dienen te registreren, kun je ze – mits je daarvoor toestemming vraagt –achteraf benaderen, bijvoorbeeld ook om ze te bedanken voor hun deelname en te wijzen op je producten en diensten. Bovendien creëer je met een webinar een podium waarop je jezelf kunt presteren als specialist. Zo versterk je het vertrouwen in jouw kennis.

 

Een webinar is een bewezen effectief instrument om leads te genereren

Martijn Pennekamp

Tips voor jouw webinar

Een webinar organiseren hoeft niet moeilijk te zijn, maar het is wel handig als je weet waar je moet beginnen. Daarom deel ik hieronder 6 tips, gebaseerd op de ervaring met webinars die we met ikwordzzper.nl in de loop der jaren hebben opgedaan.

 • Belangrijkste is de voorbereiding. Een webinar schud je niet uit de mouw. Begin dus op tijd. Wij raden aan om 6 weken van tevoren al te beginnen met je voorbereiding.
 • Denk goed na wat en wie je precies wil bereiken met een webinar. Wil je bijvoorbeeld leads genereren? Wil je klanten of medewerkers trainen? Wie wil je precies bereiken? Hoe specifieker de doelgroep, des te beter je de content kunt afstemmen op de specifieke behoefte van die groep.
 • Stel meetbare doelen op. Hoeveel kijkers wil je trekken? Wanneer ben je tevreden? Als een bepaald aantal mensen het webinar bekeken heeft? Als je een bepaalde tevredenheidsscore haalt? Als kijkers een activiteit vertonen tijdens of na afloop van het webinar? Stel je doelen SMART op en gebruik deze als leidraad tijdens het hele traject.
 • Stem de content af op de doelgroep. Hoe relevanter en interessanter het onderwerp is voor je doelgroep, des te groter de kans dat de doelgroep zich inschrijft en tijdens het webinar ook echt blijft kijken.
 • Een webinar presenteren is wezenlijk anders dan presenteren voor een groep ‘echte’ mensen. Bij een webinar praat je niet tegen mensen voor je, maar tegen een camera. Zeker de eerste keer kan dat best raar aanvoelen. Oefen daarom van tevoren met spreken voor de camera, zodat het op de dag zelf natuurlijk aanvoelt.
 • Vergeet niet recht in de camera te kijken. Kijkers kunnen namelijk jouw ogen volgen. Als je links of rechts in de hoek kijkt, dan zien kijkers dat.

Welke webinarsoftware?

Je kunt nog zo’n goede presentatie hebben, maar als je geen goede software hebt dan is dat weinig waard. Goede webinarsoftware kenmerkt zich ten eerste door een goede verbinding met je publiek. Zowel geluid als beeld moeten goed gestreamd worden.

Naast dat je goed hoorbaar en zichtbaar bent, is het belangrijk dat webinarsoftware ook mogelijkheden biedt tot het delen van je scherm en het creëren van interactie. Zo kun je bijvoorbeeld een poll toevoegen, opties bieden tot het stellen van vragen en inspelen op reacties. Daarnaast kun je met goede software automatische bevestigings- en herinneringsmails sturen. Bijvoorbeeld een uur voordat de webinar begint. Ook na afloop kun je nog een automatische mail sturen, bijvoorbeeld met link naar het downloaden van de presentatie.
Als het gaat om webinarsoftware, is er keuze genoeg. Bekende pakketten zijn die van GoToMeeting (ook bekend als GoToWebinar), WebinarNinja of Google Meet (voorheen Hangouts). Als je incidenteel eens een webinar wilt geven, dan kun je prima uit de voeten met  een gratis optie als Google Meet. Liggen je ambities hoger, dan kun je beter wat geld uitgeven aan een dedicated pakket.

Zelf hebben wij uitstekende ervaringen met de webinar software van Demio.

Voor- en nadelen Demio

In vergelijking met het pakket dat we hiervoor gebruikten, heeft dit de volgende voordelen. 

 • Werkt intuïtief. Een kind kan de was doen.
 • Demio is 100% online. Je hoeft dus geen software te installeren.
 • Demio is heel stabiel en werkt daardoor strakker dan Zoom.
 • De privacy is goed geregeld. Data worden niet verkocht.
 • Het webinar wordt standaard opgenomen en opgeslagen. Handig, want dit betekent dat opnames on demand gedeeld kunnen worden.
 • Het aanmelden is super gemakkelijk, wat zorgt voor hoge conversie. Zie hier voor een voorbeeld.
 • Opties voor chat, polls en het delen van handouts.
 • Een mooie prijs (Vanaf € 28,50 per maand)

Uiteraard heeft ook dit pakket enkele nadelen. De belangrijkste:

 • Je kunt niet met een aantal mensen tegelijk overleggen in beeld en geluid. Wil je videobellen, kies dan iets anders.
 • Demio is tamelijk beperkt in mogelijkheden. (Dat heeft dan weer wel als voordeel dat het erg gebruiksvriendelijk is.)

Zo, dat waren mijn ervaringen met het geven van webinars. In welke bedrijfstak je ook werkzaam bent en met welke klanten je ook te maken hebt, laat zien wie je bent en dat je specialist bent op jouw terrein. Veel succes met je eerste webinar! Mocht je interesse hebben in Demio, dan kun je Demio gratis uitproberen via deze link.

Tip Er is al veel onderzoek gedaan naar het effect van webinars. Lees hierover meer in dit artikel

Onze partners

Blogs

ZZP Agenda

Doorloop ons zzp stappenplan

Doorloop ons zzp stappenplan

Ga je starten? Doorloop ons zzp stappenplan zodat je niets vergeet!

Terug naar overzicht
Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Tips en ideeën om de meest gebruikte social media in te zetten als zzp’er

Wat vragen andere zzp’ers voor uurtarief?

Hoe krijg ik korting op Apple-producten als zzp’er?

De voordelen van een moderne Postbox voor zzp'ers

Hoe financier je jouw droomauto of bus als zzp’er?

Met deze 9 tips houd je je social media accounts veilig tegen hackers

Een iPhone of MacBook fiscaal aftrekken van de zaak, dat doe je zo!

Geen belasting tot een winst van € 33.095 in 2024 als zzp'er

Welke energiekosten zijn wel en niet aftrekbaar als zzp’er?

Hoe cybercriminelen AI-tools zoals ChatGPT inzetten

Ontdek 5 manieren om geld te besparen met een Postbox

Mijn energiecontract vastzetten als zzp’er? Goed idee?

Tips voor het organiseren van een zakelijk evenement

Nieuwe KvK-regeling: zo kun je jouw woonadres als zzp’er afschermen

10 onmisbare websites voor Nederlandse zzp'ers

Simpel factureren met deze handige websites voor zzp'ers

Zoveel belasting moet je als zzp’er reserveren

Waar kan ik al mijn financiën regelen als zzp’er?

Tien effectieve manieren om als zzp'er gebruik te maken van ChatGPT

Welke Apple-apparatuur kun je het beste kiezen als zzp’er?

Waarom kiezen voor je telefoon doorschakelen als zzp’er?

Mijn ervaring met Ziggo Zakelijk als ondernemer!

Hoe en waarom gebruik ik WhatsApp zakelijk als zzp’er?

Is full operational lease interessant voor jou als zzp’er?

Waarom ik fan ben van Knab en mijn ervaring met Knab als (startende) ondernemer

Is ANWB Private Lease interessant voor jou als zzp’er?

10 tips om je mentaal sterk te voelen

Stop met dromen van een betere nachtrust als zzp'er

Hoe gebruik je een Apple iPad zakelijk?

Hoe kan ik een mobiel en vast nummer op één telefoon gebruiken als zzp'er?

Checklist: Welke leasevorm is voor mij als zzp'er interessant?

Zo vraag je zorgtoeslag aan als zzp’er!

Geen belasting tot een winst van € 32.193 in 2023 als zzp'er

Wat kost SharePeople mij per maand als zzp’er?

5 tips voor het inrichten van een goede werkplek als zzp’er

Hoe hoog is de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor mij als zzp’er?

Hoe kun je een occasion leasen als zzp’er?

Zo financier je een MacBook en iPhone voor je Apple werkplek als zzp’er

Wat kun je doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen als zzp'er?

Zakelijke auto rijden in 2023 als zzp'er? Dit gaat er veranderen!

Verbeter je bereikbaarheid als zzp'er

5 tips om beter bereikbaar te zijn als zzp'er

Bedrijf starten? Denk aan je telefoonnummer

Hoe regel ik mijn vervangbaarheid als zzp’er?

Starten als zzp’er? Vermijd deze 5 valkuilen bij het verzekeren van je bedrijf

Top 5 meest populaire leaseauto’s voor zzp’ers in de zorg

Wat zijn de voordelen van overstappen van privé naar zakelijk internet als zzp’er?

Millennial-zzp’er? Zie je pensioen niet als een zorg voor later

Wat zijn de risico's voor jou als zzp'er en hoe ga je hier mee om?

8 tips voor je aangifte inkomstenbelasting 2021 als zzp'er

5 tips voor gratis opleiding en ontwikkeling als zzp’er

Zelf een virtuele telefooncentrale opzetten als zzp'er

5 tips om als zzp’er te besparen op je zakelijke internetkosten

Geen belasting tot een winst van € 30.339,- in 2022 als zzp'er

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering voor schades?

Zzp'er pas op met de budget zorgverzekering in 2022

Waar moet ik als zzp’er in de laatste weken van 2021 op letten?

Top 8 meest populaire leaseauto's voor (startende) zzp'ers

Kan je als startende zzp’er een zakelijke auto leasen?

Zorgeloos ondernemen verhoogt je omzet

Gezond groeien vraagt om een gezonde mindset

Hoe je als ondernemer succesvol kunt verkopen via Marketplaces als Amazon en Bol.com

Een zakelijke creditcard – handig, of juist overbodig?

Cora werd ziek, maar kon rekenen op hulp van SharePeople en Bright-leden

5 manieren om meer succes te hebben als freelancer

Kun je de kosten van ooglaseren aftrekken van de belasting als zzp’er?

Writers block bestrijden als freelance schrijver

UBL facturen: wat je moet weten als zzp'er

Zo kun je zelf je Google Ads campagnes verbeteren

Waarom de opkomst van de zzp-leraar een positieve ontwikkeling is

Je eigennaam gebruiken als bedrijfsnaam: Een verstandige keuze?

Vijf zaken waar je op moet letten bij de btw-aangifte over het vierde kwartaal

Geen belasting tot een winst van € 30.439,- in 2021 als zzp'er

Fiscaalvriendelijk autorijden als ondernemer? Hoe doe je dat?

Goedkopere energie voor zzp’ers met deze tips

Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers, wanneer is dat slim?

Acquisitie als zzp'er! Moeilijk of juist niet?

Met deze 5 tips blijf je wanbetalers een stap voor!

Unieke combinatie pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering populair bij zzp-ers!

Waarom ik mijn pensioen opbouw bij BrightPensioen

Wat zijn de fiscale aftrekposten als zzp'er?

Boekhouden: zelf doen of uitbesteden als zzp-er?

Hoeveel geld kan ik lenen als zzp’er?

Thuiswerken en je energiekosten: de voordelen en regels

Gratis uren- en kilometerregistratie in excel 2022

Overheid mag zzp'ers gerust vragen om tegenprestatie

Wat is het verschil tussen Broodfonds, SharePeople, Ziektefonds, Voorzieningenfonds, Ziektevangnet en SamSamkring?

Zo bespaar je € 875,- op je internetkosten als zzp'er

Weet wat je netto mag besteden als zzp'er

Maar € 872 betalen voor jouw fiets van € 2000 als zzp’er!

Het urencriterium van 1225 uur: wat telt wel en niet mee?

Opinie: Misbruik maken van Tozo? Wat mij betreft boete €10.000,-

Geen belasting tot een winst van € 29.185 in 2020 als zzp'er

Bedrijfsmiddelen, aftrekposten en belastingvoordeel in 2020

Zo zorg je ervoor dat je online wordt gevonden als zzp’er

Wat is mijn ervaring met SharePeople

Mijn ervaring met Deck Verzekeringen

Privé of zakelijk geld lenen als zzp’er: dit zijn je mogelijkheden

Bedank je zakelijke relaties met een persoonlijke kerstkaart

Bespaar niet op een boekhoudprogramma en zakelijke rekening

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Waarom de verplichte AOV voor zzp'ers een heel slecht idee is

Ik wil een website (laten) maken, hoeveel budget heb ik nodig?

Tips om een passend thema te kiezen voor je WordPress website

Bespaar tot € 200,- op je zorgverzekering bij VGZ als ondernemer

Wat zijn de mogelijkheden als mijn ideale domeinnaam bezet is?

zzp'er voor hun pensioen geraakt door komende belastingwijzigingen!

Zo houd je je AOV actueel

De nieuwe Kleine Ondernemersregeling (KOR) dit moet je weten!

Welke eindleeftijd past bij jouw AOV?

AOV te duur? 6 tips om verantwoord te besparen

Tips voor snellere wifi op kantoor

Eenvoudig jouw online omzet verhogen als zzp'er

Veilig op openbare wifi werken als zzp'er

Tips om jouw online omzet te verhogen als zzp'er

Wie helpt samen met ons (startende) zzp'ers op weg?

Zo zorg je dat je AOV bij jou blijft passen

Wachttijd AOV: deze keuzes heb je

Ben jij ook ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Wist je dat de premie van je AOV aftrekbaar is?

Hoe een klein ongelukje een zzp’er €10.000,- kostte

Deliveroo legt bom onder schijnzelfstandigheid zzp'er

Geen auteursrecht: rechtmatig stockfoto’s gebruiken kan!

11 tips voor een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Een kijkje in de toekomst van social media

Zakelijk etentje? Uit eten als zzp’er goedkoper geworden!

9 tips voor als je een webwinkel start als zzp'er

Moet je als zzp'er meerdere opdrachtgevers hebben voor de Belastingdienst?

Zakelijk rijden: zzp'er durf te vragen!

Als zzp’er na één jaar een hypotheek met NHG

Zuinig rijden: (on-) zinnig?

5 zaken die iedere zzp’er hoort te weten over verzekeringen

Zorgen de zzp modelovereenkomsten voor chaos vanaf 1 mei 2016?

Ga jij mee het schip in als je opdrachtgever failliet gaat?

Zzp pensioen sigaar uit eigen doos?!

Hero en Dirk, reddende engelen van de zzp’ers

Waarom je nooit een 1-pagina site moet willen hebben

Hoeveel pensioen mag je opbouwen als zzp'er?

Misverstanden over de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR)

Freelancen of zzp'en anno 2015: 10 praktische tips

Zzp’ers onder armoedegrens? Ja d'uh!

De 6 grootste misverstanden rondom aansprakelijkheid van ondernemers

Altijd en overal kunnen werken als zzp'er

Zzp’ers in de zorg zijn zo zielig niet

ZZP Pensioenfonds is een wassen neus

Zzp-ers verdienen een feestje

Weg met die arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp’ers!

Online marketing | Zien en gezien worden als zzp'er

De eerste 3 stappen

Kosten opleiding aftrekbaar als zzp'er!