Tip 1: Maak duidelijke afspraken met leveranciers en transporteurs
Zorg dat je met betrouwbare partners samenwerkt. Zoekgeraakte pakketjes leveren een hoop ergernis op voor je klant. Jij moet je klant schadeloosstellen: een nieuw product opsturen of zijn geld teruggeven. Je klant zit ook niet te wachten op ellenlange levertijden. Lees op de website van Interpolis een uitgebreid artikel over het opstellen van algemene voorwaarden.
Tip 2: Doe zaken met financieel sterke bedrijven
Stel dat je ‘nee’ moet verkopen aan je klant door het faillissement van een leverancier of transporteur. Dat betekent gemiste omzet en een deuk in je imago. Controleer daarom vóór je gaat samenwerken de kredietwaardigheid van je leverancier. Bijvoorbeeld door tegen een kleine vergoeding de jaarrekening op te vragen bij de KvK.
Tip 3: Onderzoek je productaansprakelijkheid
Je bent productaansprakelijk als je producten importeert van buiten de EU, of als je een eigen label hangt aan producten uit de EU. Dit betekent dat jij aansprakelijk bent voor schade of persoonlijk letsel door die producten. Vooral in de Verenigde Staten en Canada zijn de schadeclaims vaak erg hoog.
Tip 4: Sla je voorraad veilig op
Brand, wateroverlast en inbraak zijn de grootste bedreigingen voor je voorraad. Brand ontstaat meestal door kortsluiting of oververhitting. Wateroverlast ontstaat vaak na een flinke hoosbui, door een slecht functionerende riolering of verstopte dakgoten. En of je je spullen nu opslaat op een afgelegen industrieterrein of in je garage aan huis, de waarde van je voorraad trekt inbrekers aan. Zorg dus dat die voorraad goed verzekerd is!
Wist je dat wanneer je voorraad in je woonhuis opslaat deze verzekerd kan zijn via de privé inboedelverzekering? Maar niet alle verzekeraars bieden deze dekking. Laat je dus goed informeren. Heb je geen verzekeringsadviseur dan kun je gebruik maken van de verzekeringshelpdesk van Het Ondernemerscollectief. Ben je benieuwd naar de hoogte van de premie van een voorraadverzekering. Maak dan eens een berekening van de premie via onderstaande button en sluit de verzekering eventueel direct af.
Bereken de premie van jouw voorraadverzekering
Tip 5: Bescherm je producten tijdens het transport
Diefstal en beschadigingen zijn je grootste risico’s tijdens het transport en het laden en lossen. Als je op het moment van transport juridisch eigenaar bent, draai je op voor de kosten. Maak zowel met je leverancier als met je klanten duidelijke afspraken over de transportrisico’s.
Tip 6: Houd je webwinkel bereikbaar
Een webwinkel die onbereikbaar is voor klanten, verkoopt niets. Voorkom dat een DDoS-aanval of ransomware je website platlegt. Bescherm je webwinkel met de laatste antivirussoftware, zoals een virusscanner, firewall, spamfilter en anti-spyware.
Tip 7: Bescherm de gegevens van je klanten tegen cybercrime
Je krijgt tijdens het bestelproces vertrouwelijke informatie van je klanten. Komen deze gegevens in handen van een derde, bijvoorbeeld door een hack, dan ben je verplicht dat te melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Anders loop je het risico op een hoge boete. Om over de schade aan je imago nog maar te zwijgen. Wil je je klantgegevens goed beschermen?
Tip 8: Houd je werkplek netjes
Veel webwinkelondernemers starten vanuit huis. Op zolder, of in een garage. Hoe meer bestellingen, hoe rommeliger het vaak wordt. Voor je het weet, ben je weken uit de roulatie omdat je struikelde over een kabel op de vloer of over rondslingerende producten. Een veilige werkplek is een opgeruimde werkplek!
Tip 9: Zorg goed voor jezelf
Een webwinkel is 24/7 bereikbaar. Zorg ervoor dat dit niet voor jou geldt. Dat is niet nodig en zelfs ongezond. Neem voldoende rust en schakel hulp in zodra dat nodig is. Daarmee voorkom je een burn-out.
Veel succes en goede zaken! Wist je overigens dat Nationale-Nederlanden een speciale verzekering voor webwinkels heeft?