Het laseren van je ogen is in de eerste plaats iets wat je doet voor jezelf. Maar ook zakelijk gezien kan een scherper zichtvermogen voordelen opleveren als zzp’er. Het helpt je bijvoorbeeld bij het uitvoeren van nauwkeurig werk. Maar als een ooglaserbehandeling zakelijk voordeel oplevert, mag je de kosten dan opvoeren als aftrekpost bij de belasting als zzp’er?
Ooglaseren is de laatste jaren enorm populair geworden. Met name de korte tijdsduur van de behandeling, het resultaat en de veiligheid van de ingreep dragen hieraan bij. Bij een ooglaserbehandeling wordt met een laser de kromming (bolling) van je hoornvlies aangepast. Hierdoor kan de oogarts een afwijking in het gezichtsvermogen helemaal of gedeeltelijk herstellen. Op die manier ben je niet langer afhankelijk van een bril of lenzen.
Biedt ooglaseren ook zakelijk voordeel?
Een keuze voor ooglaseren maak je in de eerste plaats voor jezelf; omdat je scherper wilt zien en niet afhankelijk wilt zijn van hulpmiddelen als brillen en lenzen. Maar ook zakelijk kunnen er goede argumenten zijn om voor een laserbehandeling te kiezen.Vanuit representatief oogpunt, maar bijvoorbeeld ook als je werk doet waarbij het dragen van een bril of lenzen hinderlijk of onpraktisch kan zijn. Denk aan de hinderlijke condens die bij het dragen van een mondkapje ontstaat op de glazen van je bril.
Is ooglaseren aftrekbaar van de belasting?
Slim gebruik maken van aftrekposten bij je belastingaangifte kan aardig wat besparingen opleveren. Logisch dat je daarbij ook kijkt naar het aftrekken van ziektekosten en medische hulpmiddelen. Helaas zijn deze aftrekposten de afgelopen jaren behoorlijk beperkt.
Medische hulpmiddelen kunnen soms van de aangifte worden afgetrokken. Hulpmiddelen die je gezichtsvermogen ‘vervangen’ zoals een blindengeleidenhond of aanpassingen aan een computer zijn aftrekbaar. Middelen die je beter laten zien zoals contactlenzen, een bril of een ooglaserbehandeling zijn echter niet aftrekbaar. Vergoed je verzekeraar een ooglaserbehandeling niet, dan ben je dus zelf voor de kosten verantwoordelijk.
LET OP Voer bij het invullen van je aangifte nooit zomaar de kosten van een ooglaserbehandeling op. Omdat de belastingdienst vindt dat je had kunnen weten dat dit niet kan, zullen boetes en naheffingen volgen die al snel in de papieren lopen.
Krijg ik mijn laserbehandeling vergoed van mijn verzekeraar?
Het mooiste zou natuurlijk zijn als jouw zorgverzekeraar de kosten van een laserbehandeling dekt. Helaas, via de basisverzekering zul je geen vergoeding krijgen voor ooglaserbehandelingen. Wel kan het zijn dat je als gevolg van een bepaalde hoornvliesafwijking - en uitsluitend op basis van een medische indicatie - een vergoeding kan krijgen. Of je hiervoor in aanmerking komt, kan je raadplegen in de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar.
Ook zijn er enkele verzekeraars die vanuit de aanvullende verzekering een deel van de behandeling vergoeden. Deze dekken echter lang niet de volledige kosten. Ook ben je beperkt in de keuze van de kliniek.
Hoe kan ik de kosten van een laserbehandeling beperken?
Een ooglaserbehandeling komt dus niet in aanmerking voor belastingaftrek en ook van de zorgverzekeraar moet je niet veel verwachten. Maar kun je dan helemaal niets doen als zzp’er om de kosten van een ooglaserbehandeling te beperken? Toch wel. De meest efficiënte manier, is door op zoek te gaan naar een goede èn voordelige ooglaserkliniek.
Zelf hakte ik na jaren gedoe met lenzen en brillen dit jaar de knoop door om voor een laserbehandeling te gaan. Na een uitgebreide oriëntatie besloot ik mijn ogen te laten laseren bij Dutch Clinic Laatjeogenlaseren.nl.
Snelheid, deskundigheid en concurrerende prijs
Mijn ervaringen met Dutch Clinic zijn in alle opzichten positief. Natuurlijk kan ik uitgebreid vertellen hoe het mij voor, tijdens en na de behandeling is vergaan, maar ik denk dat het zinvoller is om de belangrijkste voordelen van Dutch Clinic te benoemen.
Eerst en vooral is daar de snelheid en deskundigheid waarmee je hier geholpen wordt. Al binnen een paar dagen na het eerste contact kon ik terecht voor een (kosteloos) vooronderzoek. Blijkt uit dit onderzoek dat je ogen inderdaad ‘geschikt zijn’ om te laseren, dan volgt de echte laserbehandeling meestal in een aantal weken. Als er twijfels zijn over het effect van een behandeling, zullen ze deze niet uitvoeren.
Het blijft natuurlijk best een enge gedachte, dat ze met een laserstraal (hitte) je hoornvlies een beetje wegbranden. Je moet er toch niet aan denken dat daarbij iets misgaat? Dat Dutch Clinic al een dikke 20 jaar ervaring heeft met ooglaserbehandelingen stelde mij gerust. Deze mensen weten wat ze doen!
Dat de kwaliteit op een hoog peil staat, mag ook blijken uit de uitstekende beoordelingen. En niet te vergeten, de prijzen die deze experts hanteren zijn uiterst concurrerend.
Ik ben blij dat ik de stap gezet heb. De eerste dagen na de behandeling was het even wennen, maar inmiddels zie ik scherper dan ooit en zonder bril of lenzen!