• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 6 min

Welke fiscale aftrekposten heb ik als zzp'er?

Voor een startende zzp'er zijn er belangrijke belastingaftrekposten. Welke zijn dat? Hieronder staan de belangrijkste fiscale aftrekposten en andere voordelen voor jou als zzp’er. Hiermee kun je dus eenvoudig controleren of jij en je adviseur (boekhouder, accountant en fiscalist) overal aan hebben gedacht.

De overheid stimuleert ondernemerschap, daarom zijn er voor zzp’ers diverse fiscale voordelen. Aftrekposten verlagen de belastbare winst en dus ook de uiteindelijke belastingheffing.

Zelfstandigenaftrek

Iedere zzp'er die ondernemer is voor de inkomstenbelasting en minimaal 1.225 uur in het kalenderjaar aan zijn onderneming heeft besteed (hier lees je meer over het urencriterium), heeft recht op de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek wordt jaarlijks lager en bedraagt in 2024 € 3.750 (in 2023 was dat € 5.030).

Startersaftrek

Starters, die voor zelfstandigenaftrek in aanmerking komen, krijgen de eerste drie jaar (of drie maal in de eerste vijf jaar na de start van hun bedrijf) nog een extra startersaftrek van € 2.123.

MKB winstvrijstelling

Naast de zelfstandigenaftrek heb je als zzp'er ook recht op de MKB winstvrijstelling. Om recht te hebben op de MKB winstvrijstelling hoef je niet aan het urencriterium te voldoen. De MKB winstvrijstelling is in 2024 13,31% (2023: 14%) van de winst, maar wel na aftrek van de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.

Willekeurig afschrijven

Ondernemers moeten de investeringen in bedrijfsmiddelen afschrijven. Iets is een investering als je het langer dan een jaar gebruikt en als het minimaal € 450 kost. Zaken als een laptop, beamer, kantoorinrichting, machines en auto’s zijn in principe investeringen. Afschrijven betekent dat je niet ineens het hele bedrag als kosten aftrekt van je winst, maar dat je de kosten aftrekt naar de levensduur van het bedrijfsmiddel.

Inventaris (waaronder ook computers) moet je normaliter in vijf jaar afschrijven. Starters mogen zelf weten hoe snel ze afschrijven, dit heet willekeurig afschrijven. Dit betekent dat je bij hoge winsten ervoor kunt kiezen om versneld (bijvoorbeeld in één of twee jaar) af te schrijven. Je drukt daarmee je winst en dus de belastingdruk. Maar als je (nog) geen winst draait, kun je ervoor kiezen de afschrijving uit te stellen.

Lees hier of je de willekeurige afschrijving (als startende zzp'er) kunt toepassen.

In 2024 krijgen ook gevestigde zzp'ers de mogelijkheid om willekeurig af te schrijven. Het gaat dan om investeringen in nieuwe bedrijfsmiddelen in 2024. Deze regeling gaat gelden voor 50 procent van de afschrijvingskosten. Dus maximaal 50 procent van de investering mag je direct ten laste van je fiscale winst brengen. De resterende 50 procent moet je regulier afschrijven.

TIP Wil je advies of zoek je antwoord op fiscale vragen? Als lid van Het Ondernemerscollectief kun je voor slechts € 59 per jaar gebruikmaken van allerlei helpdesks en kortingen, waaronder onze fiscale helpdesk. Hier kun je terecht voor al jouw fiscale vragen, zoals: wat mag ik nu wel en niet aftrekken? Wat moet ik zakelijk of privé boeken? Welk uurtarief moet ik rekenen?

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Stel ze aan de fiscale helpdesk
Fiscale hulp?

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Wanneer je als ondernemer in een kalenderjaar meer dan € 2.846 en minder dan € 69.765 (2024) investeert in bedrijfsmiddelen, dan heb je recht op een extra aftrekpost van maximaal 28% van het geïnvesteerde bedrag. Investeer je meer dan € 69.765 dan daalt de aftrekpost. Zuinige personenauto’s komen niet meer in aanmerking voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Sinds 2017 krijg je geen kleinschaligheidsinvesteringsaftrek meer voor een personenauto, behalve als de auto hoofdzakelijk is bestemd voor het beroepsvervoer over de weg (zoals taxi’s en auto’s van koeriersdiensten).

Zakelijke kosten

Zakelijke kosten (kosten die je moet maken om je bedrijf te runnen), zijn aftrekbaar. Deze verlagen je winst en zorgen dus voor een lagere belastinglast. Er zijn diverse kosten die hier (gedeeltelijk) onder vallen, denk onder andere aan:

  • Zakenlunches, netwerkborrels;
  • Congressen, seminars;
  • Zakelijke telefoongesprekken;
  • Vakliteratuur;
  • Zakelijke reiskosten (zowel auto als ov);
  • Werkkleding.

Hier vind je in een overzichtelijk rijtje welke zakelijke kosten aftrekbaar zijn.

*Deze tips gelden voor zzp'ers met een eenmanszaak, vof of maatschap. Heb je een bv, dan gelden er andere regels.

Jaar- en reserveringsruimte

Een deel van je inkomen mag je fiscaalvriendelijk opzijzetten voor je pensioen. Dat deel heet (fiscale) jaarruimte. Je benut je jaarruimte door geld te storten op een lijfrente- of bankspaarrekening. Dit bedrag mag je aftrekken van je inkomen bij de aangifte inkomstenbelasting. Hoeveel jaarruimte je dit jaar hebt, wordt bepaald door wat je vorig jaar hebt verdiend. Goed om te weten: niet benutte jaarruimtes uit de zeven voorgaande jaren mag je inhalen. Dit heet de reserveringsruimte. Op deze pagina leggen we uit hoe je jouw jaarruimte en reserveringsruimte kunt berekenen.

Hoeveel inkomstenbelasting moet ik betalen met deze aftrekposten?

Voor het berekenen van je inkomstenbelasting heb je een jaarrekening en balans nodig. Je kunt hiervoor een boekhouder inschakelen die je tevens kan helpen met alle aftrekposten. 

Doe je het liever zelf? Gebruik dan een boekhoudprogramma. Het programma helpt je dan om een berekening te maken. Een aantal boekhoudprogramma’s die wij kunnen aanbevelen zijn:

 

Benieuwd welke boekhoudprogramma’s nog meer geschikt zijn voor zzp’ers en starters? We hebben een compleet overzicht gemaakt waar je eenvoudig een programma vindt die bij je past!

Vergelijk zzp boekhoudpakketten


TIP:
Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het gratis handboek hieronder.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.