gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Welke fiscale aftrekposten heb ik als zzp'er?

Voor een startende zzp'er zijn er belangrijke belastingaftrekposten. Welke zijn dat? Heb jij of heeft jouw boekhouder overal aan gedacht? De overheid stimuleert ondernemerschap, daarom zijn er voor zzp’ers diverse fiscale voordelen. Aftrekposten verlagen de belastbare winst en dus ook de uiteindelijke belastingheffing. Onderstaand staan de belangrijkste fiscale aftrekposten en andere voordelen voor jou als zzp’er*. Hiermee kun je dus eenvoudig controleren of jij en/of je adviseur (boekhouder, accountant en fiscalist) overal aan hebben gedacht.

Zelfstandigenaftrek

Iedere zzp'er die ondernemer is voor de inkomstenbelasting en minimaal 1.225 uur in het kalenderjaar aan zijn onderneming heeft besteed (hier lees je meer over het urencriterium) heeft recht op de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek bedraagt € 7.280,- (2019).

Startersaftrek

Starters, die voor zelfstandigenaftrek in aanmerking komen, krijgen de eerste drie jaar (of drie maal in de eerste vijf jaar na de start van hun bedrijf) nog een extra startersaftrek van € 2.123,-. (2019).

MKB winstvrijstelling

Naast de zelfstandigenaftrek heb je als zzp'er ook recht op de MKB winstvrijstelling. Om recht te hebben op de MKB winstvrijstelling hoef je niet aan het urencriterium te voldoen. De MKB winstvrijstelling is in 2019 14% van de winst, maar wel na aftrek van de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.

Willekeurig afschrijven

Ondernemers moeten de investeringen in bedrijfsmiddelen afschrijven. Iets is een investering als je het langer dan een jaar gebruikt, en als het minimaal € 450,- kost. Zaken als een laptop, beamer, kantoorinrichting, machines en auto’s zijn in principe investeringen. Afschrijven betekent dat je niet ineens het hele bedrag als kosten aftrekt van je winst, maar dat je de kosten aftrekt naar de levensduur van het bedrijfsmiddel. Inventaris (waaronder ook computers), moet je normaliter in vijf jaar afschrijven. Starters mogen zelf weten hoe snel ze afschrijven, dit heet willekeurig afschrijven. Dit betekent dat je bij hoge winsten ervoor kunt kiezen om versneld (bijvoorbeeld in één of twee jaar) af te schrijven. Je drukt daarmee je winst en dus de belastingdruk. Maar als je (nog) geen winst draait, kun je ervoor kiezen de afschrijving uit te stellen. Lees hier of je de willekeurige afschrijving kunt toepassen.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Wanneer je als ondernemer in een kalenderjaar meer dan € 2.300,- en minder dan € 57.321 (2019) investeert in bedrijfsmiddelen, dan heb je recht op een extra aftrekpost van maximaal 28% van het geïnvesteerde bedrag. Auto’s vallen in principe niet onder deze regeling (behalve enkele energiezuinige auto's). Investeer je meer dan € 57.321, dan daalt de aftrekpost.  Lees meer informatie via deze link.

Zakelijke kosten

Zakelijke kosten (kosten die je moet maken om je bedrijf te runnen), zijn aftrekbaar. Deze verlagen je winst en zorgen dus voor een lagere belastinglast. Er zijn diverse kosten die hier (gedeeltelijk) onder vallen, denk onder andere aan:

  • Zakenlunches, netwerkborrels;
  • Congressen, seminars;
  • Zakelijke telefoongesprekken;
  • Vakliteratuur;
  • Zakelijke reiskosten (zowel auto als ov);
  • Werkkleding.

Hier vind je overzichtelijk op een rijtje welke zakelijke kosten aftrekbaar zijn.

*Deze tips gelden voor zzp'ers met een eenmanszaak, vof of maatschap. Heb je een bv, dan gelden er andere regels.

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met de Belastingdienst

Downloads

Handboek 

Ondernemen 2018 Belastingdienst

Bekijk alle downloads

 
   

Fiscale vragen?

Heb je fiscale vragen of wil je advies?

Word lid van Het Ondernemerscollectief en profiteer van onze helpdesks!

Meer informatie over de fiscale helpdesk

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.