• Laatste update:
 • Update datum:
 • Leestijd: 4 min

Wat is het urencriterium precies?

Om als zzp'er in aanmerking te komen voor zelfstandigenaftrek en startersaftrek moet je voldoen aan het urencriterium. Wat dat inhoudt en hoe je bepaalt of jij hieraan voldoet, lees je in dit kennisartikel.

Voorwaarden urencriterium

Je voldoet meestal aan het urencriterium als je aan de volgende twee voorwaarden voldoet:

 1. Je besteedt als zzp'er minimaal 1225 uren in een kalenderjaar aan het feitelijk drijven van jouw onderneming(en).

  Hiervoor mag je naast de werkzaamheden die je factureert alle uren meetellen zoals:
  - administratie;
  - netwerkbijeenkomsten;
  - reistijd;
  - bijhouden website;
  - workshops en trainingen die waarde toevoegen aan jouw bedrijf;
  - maken van een ondernemingsplan;
  - contact en overleg met de boekhouder.
 2. Houd je uren en activiteiten wel goed bij voor een goede bewijsvoering! Mocht de Belastingdienst twijfelen, dan kunnen de aftrekmogelijkheden beperkt worden. Onderbrak je je werk als ondernemer door zwangerschap? Dan tellen de niet-gewerkte uren over totaal 16 weken verlof toch mee als gewerkte uren.

Uren die niet meetellen

Maak je als ondernemer deel uit van een samenwerkingsverband (maatschap of vennootschap onder firma) met huisgenoten, bloed- of aanverwanten in de rechte lijn of hun huisgenoten (de zogeheten verbonden personen)? Dan tellen de uren niet mee voor het urencriterium als:

 1. Je werkzaamheden voor het samenwerkingsverband hoofdzakelijk van ondersteunende aard zijn en het ongebruikelijk is dat voor deze werkzaamheden een samenwerkingsverband wordt aangegaan.
 2. Het samenwerkingsverband verband houdt met een onderneming waaruit de verbonden personen winst als ondernemer genieten, maar jij zelf niet (de zogenoemde ondermaatschap).

Zelfstandigenaftrek

Voldoe je aan het urencriterium? Dan krijg je de zelfstandigenaftrek, eventueel de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk en (indien van toepassing) de meewerkaftrek.

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij als (startende) zzp'er op zoek naar een geschikt online boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Verlaagd-urencriterium bij arbeidsongeschiktheid

Bij arbeidsongeschiktheid geldt het verlaagd-urencriterium. Besteed je als ondernemer minimaal 800 uur aan het feitelijk drijven van jouw onderneming(en)? Dan voldoe je meestal aan het verlaagd urencriterium. Onderbrak je je werk als ondernemer door zwangerschap? Dan tellen de niet gewerkte uren over in totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren.

Ben je buitenlands belastingplichtige?

Trek de ondernemersaftrek dan eerst af van je Nederlandse winst. Kun je de aftrek niet helemaal verrekenen met de Nederlandse winst? Dan kun je het restant van de ondernemersaftrek aftrekken van jouw buitenlandse winst.

Boekhoudsoftware of Excelsheet?

Toegegeven, je moet er even voor gaan zitten en het kost tijd. Maar het opzetten van en sluitende urenregistratie geeft je als zzp'er enorm veel voordelen. Bovendien is het verplicht om jouw uren goed bij te houden als bewijs voor de Belastingdienst. Op deze pagina kun je een handige urenregistratie tool in Excel gratis downloaden.

Eenvoudige urenregistratie tools

Om je gewerkte uren bij te houden, heb je naast Excel meerdere tools beschikbaar die het leven voor jou een stuk gemakkelijker maken Wanneer je gebruik maakt van boekhoudsoftware, kun je in dat systeem vaak ook je uren registreren. Het aanbod aan pakketten is echter groot en de mogelijkheden van al die pakketten zijn divers. 

De volgende aanbieders kunnen wij je aanraden om eens gratis te proberen voor het bijhouden van je urenregistratie:

 

Gratis Excelsheet

Heb je geen budget voor de aanschaf van een softwarepakket en nog een simpele administratie? Maak dan gebruik van een Excelsheet waarin je de gewerkte uren bijhoudt. Speciaal voor zzp'ers hebben we een urenregistratietool gemaakt, die je hieronder gratis kunt downloaden.

Downloads

Downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Fiscale hulp?

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

 • Welke kosten zijn aftrekbaar?
 • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?