gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Wat is het urencriterium precies?

Om als zzp'er in aanmerking te komen voor bepaalde soorten ondernemersaftrek moet je voldoen aan het urencriterium. Wat dat inhoudt en hoe je bepaalt of jij hieraan voldoet, lees je in dit kennisartikel.

Wanneer voldoe ik als zzp'er aan het urencriterium?

Voorwaarden urencriterium

Je voldoet meestal aan het urencriterium als je aan de volgende twee voorwaarden voldoet:

  1. Je besteedt als zzp'er minimaal 1.225 uren in een jaar aan jouw onderneming(en). Hiervoor mag je alle uren meetellen, dus ook de verwerking van de administratie, het bezoeken van netwerkbijeenkomsten, enzovoorts. Houd je uren en activiteiten wel goed bij voor een goede bewijsvoering! Mocht de Belastingdienst twijfelen, dan kunnen de aftrekmogelijkheden beperkt worden. Onderbrak je je werk als ondernemer door zwangerschap? Dan tellen de niet-gewerkte uren over 16 weken verlof toch mee als gewerkte uren.
  2. Je besteedt meer dan 50% van de tijd die je werkte aan je onderneming(en). Was je in een van de vijf voorgaande jaren geen ondernemer? Dan hoef je niet te voldoen aan deze voorwaarde van 50%.

Uren die niet meetellen

Maak je als ondernemer deel uit van een samenwerkingsverband (maatschap of vennootschap onder firma) met huisgenoten, bloed- of aanverwanten in de rechte lijn of hun huisgenoten (de zogeheten verbonden personen)? Dan tellen de uren niet mee voor het urencriterium als:

  1. Je werkzaamheden voor het samenwerkingsverband hoofdzakelijk van ondersteunende aard zijn en het ongebruikelijk is dat voor deze werkzaamheden een samenwerkingsverband wordt aangegaan.
  2. Het samenwerkingsverband verband houdt met een onderneming waaruit de verbonden personen winst als ondernemer genieten, maar jij zelf niet (de zogenoemde ondermaatschap).

Zelfstandigenaftrek

Voldoe je aan het urencriterium? Dan krijg je de zelfstandigenaftrek, eventueel de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk en (indien van toepassing) de meewerkaftrek.

TIP In dit artikel lees je welke fiscale voordelen je krijgt als je voldoet aan het urencriterium.

Verlaagd-urencriterium bij arbeidsongeschiktheid

Bij arbeidsongeschiktheid geldt het verlaagd-urencriterium. Besteed je als ondernemer minimaal 800 uur aan het feitelijk drijven van jouw onderneming(en)? Dan voldoe je meestal aan het verlaagd urencriterium. Onderbrak je je werk als ondernemer door zwangerschap? Dan tellen de niet-gewerkte uren over in totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren.

Ben je buitenlands belastingplichtige?

Trek de ondernemersaftrek dan eerst af van je Nederlandse winst. Kun je de aftrek niet helemaal verrekenen met de Nederlandse winst? Dan kun je het restant van de ondernemersaftrek aftrekken van jouw buitenlandse winst.

Gratis download

Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen 2020 van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het gratis handboek hieronder.

Downloads

Gratis toolkit 

Starten met je administratie

Handboek 

Ondernemen 2020 Belastingdienst

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

Op de hoogte blijven van de gevolgen van het coronavirus als zzp'er?

Bezoek ons dossier

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord