gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Wat is het urencriterium precies?

Om als zzp'er in aanmerking te komen voor bepaalde soorten ondernemersaftrek moet je voldoen aan het urencriterium. Wat dat inhoudt en hoe je bepaalt of jij hieraan voldoet, lees je in dit kennisartikel.

Wanneer voldoe ik als zzp'er aan het urencriterium?

Let op: Om zelfstandig ondernemers tegemoet te komen tijdens de coronacrisis zijn de regels voor het urencriterium tijdelijk versoepeld. Voor de periode van 1 maart tot 1 oktober gaat de Belastingdienst er vanuit dat zzp’ers ten minste 24 uur per week aan hun onderneming hebben besteed. Ook als zij dat niet werkelijk hebben gedaan. Lees hier meer.

Voorwaarden urencriterium

Je voldoet meestal aan het urencriterium als je aan de volgende twee voorwaarden voldoet:

 1. Je besteedt als zzp'er minimaal 1.225 uren in een kalenderjaar aan het feitelijk drijven van jouw onderneming(en).
  Hiervoor mag je naast de werkzaamheden die je factureert alle uren meetellen zoals:
  - administratie
  - netwerkbijeenkomsten
  - reistijd
  - bijhouden website
  - workshops en trainingen die waarde toevoegen aan jouw bedrijf
  - maken van een ondernemingsplan
  - contact en overleg met de boekhouder
 2. Houd je uren en activiteiten wel goed bij voor een goede bewijsvoering! Mocht de Belastingdienst twijfelen, dan kunnen de aftrekmogelijkheden beperkt worden. Onderbrak je je werk als ondernemer door zwangerschap? Dan tellen de niet-gewerkte uren over totaal 16 weken verlof toch mee als gewerkte uren.

Uren die niet meetellen

Maak je als ondernemer deel uit van een samenwerkingsverband (maatschap of vennootschap onder firma) met huisgenoten, bloed- of aanverwanten in de rechte lijn of hun huisgenoten (de zogeheten verbonden personen)? Dan tellen de uren niet mee voor het urencriterium als:

 1. Je werkzaamheden voor het samenwerkingsverband hoofdzakelijk van ondersteunende aard zijn en het ongebruikelijk is dat voor deze werkzaamheden een samenwerkingsverband wordt aangegaan.
 2. Het samenwerkingsverband verband houdt met een onderneming waaruit de verbonden personen winst als ondernemer genieten, maar jij zelf niet (de zogenoemde ondermaatschap).

Zelfstandigenaftrek

Voldoe je aan het urencriterium? Dan krijg je de zelfstandigenaftrek, eventueel de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk en (indien van toepassing) de meewerkaftrek.

TIP Met deze tool check je binnen 2 minuten al jouw aftrekposten en toelages. Start ZZP Aftrekposten Scan.

Verlaagd-urencriterium bij arbeidsongeschiktheid

Bij arbeidsongeschiktheid geldt het verlaagd-urencriterium. Besteed je als ondernemer minimaal 800 uur aan het feitelijk drijven van jouw onderneming(en)? Dan voldoe je meestal aan het verlaagd urencriterium. Onderbrak je je werk als ondernemer door zwangerschap? Dan tellen de niet-gewerkte uren over in totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren.

Ben je buitenlands belastingplichtige?

Trek de ondernemersaftrek dan eerst af van je Nederlandse winst. Kun je de aftrek niet helemaal verrekenen met de Nederlandse winst? Dan kun je het restant van de ondernemersaftrek aftrekken van jouw buitenlandse winst.

Boekhoudsoftware of Excelsheet?

Toegegeven, je moet er even voor gaan zitten en het kost tijd. Maar het opzetten van en sluitende urenregistratie geeft je als zzp'er enorm veel voordelen. Om je gewerkte uren bij te houden, heb je meerdere systemen beschikbaar. Wanneer je gebruik maakt van boekhoudsoftware, kun je in dat systeem vaak ook je uren registreren. Het aanbod aan pakketten is echter groot en de mogelijkheden van al die pakketten zijn divers. 

Hieronder vind je een aantal programma's voor het bijhouden van je urenregistratie:

 

Gratis download urenregistratietool

Heb je geen budget voor de aanschaf van een softwarepakket en nog een simpele administratie? Maak dan gebruik van een Excelsheet waarin je de gewerkte uren bijhoudt. Speciaal voor zzp'ers hebben we een urenregistratietool gemaakt, die je hieronder GRATIS kunt downloaden.

Downloads

Uren en kilometerregistratie 2020 

Uren en kilometerregistratie in Excel voor 2020

Handboek 

Ondernemen 2020 Belastingdienst

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord