gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Aangifte inkomstenbelasting als zzp’er

Als boekhouden niet bepaald je vak is, dan kunnen sommige onderdelen van je aangifte inkomstenbelasting best ingewikkeld zijn. In dit artikel geven we je een kleine toelichting zodat je gepuzzel en misverstanden kunt voorkomen.

In de aangifte inkomstenbelasting staan termen die voor veel zzp’ers geen dagelijkse kost zijn. Wat betekenen ze precies? En vooral: wat moet je waar invullen? Hieronder lichten we een aantal termen uit die bij veel ondernemers vragen oproepen.

Langlopende of kortlopende schulden

In de aangifte wordt naar je kortlopende en je langlopende schilden gevraagd. Wat is het verschil? Onder kortlopende schulden vallen bijvoorbeeld leningen bij de bank, facturen van je leveranciers of belasting die je op 31 december nog moest betalen. Bij langlopende schulden gaat het om bedragen die je voor meer dan één jaar hebt geleend bij de bank, familie of vrienden.

Financiële en buitengewone baten en lasten

Financiële baten en lasten zijn bijvoorbeeld: rente die je hebt ontvangen of betaald over je banksaldo of leningen. Ook kosten die je hebt gemaakt om een lening af te sluiten voor je bedrijf gelden hierbij (zoals notariskosten). Onder buitengewone baten en lasten wordt bijvoorbeeld de bijtelling voor je auto gerekend of de btw van de kleineondernemingsregeling.

Overige bedrijfskosten

In je aangifte zal je ook de term ‘overige bedrijfskosten’ tegenkomen. Onder deze overige bedrijfskosten vallen alle kosten die je maakt om je werk te kunnen uitvoeren. Denk daarbij aan je auto, telefoon, internet, adviseurs en inventaris.

Vaste activa

Bij vaste activa gaat het om de waarde van je bedrijfsmiddelen op 31 december. Denk daarbij aan machines, inventaris of je computer. Je berekent de waarde zo:

  • Neem de aanschafwaarde die op de inkoopfactuur staat
  • Trek hier het bedrag vanaf dat je inmiddels hebt afgeschreven. Dat is je afschrijving per jaar.

Lees meer over de diverse termen die je tegenkomt in de aangifte inkomstenbelasting op de website van de Belastingdienst.

Cijfers: waar vul je wat in?

Niet alleen weten welke cijfers je nodig hebt, is belangrijk. Ook waar je ze in moet vullen is belangrijk om te weten. Sommige zaken vind je namelijk op meerdere plekken in de aangifte terug. Zoals je telefoon:

  • Je abonnements- en gesprekskosten (zakelijk) neem je mee bij ‘overige bedrijfskosten’
  • Als je een nieuwe telefoon aanschaft van minder dan € 450,- (excl. btw) dan vul je de aanschafprijs ook in bij overige bedrijfskosten.
  • Als je een nieuwe telefoon aanschaft van meer dan € 450,- (excl. btw) dan vul je deze in bij vaste activa. Per jaar mag je de telefoon afschrijven. Het bedrag dat je afschrijft, vul je in bij afschrijvingen.

Twijfel je over de cijfers? Bekijk dan dit handige overzicht van de Belastingdienst. Ook vind je hier een handige checklist voor ondernemers.

TIP Wil je ook je btw-aangifte zelf doen? In de gratis download hieronder lees je daar meer over.

Bron: Belastingdienst.

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen 2020 van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het gratis handboek hieronder.

Downloads

Whitepaper 

Btw-aangifte voor zzp'ers

Handboek 

Ondernemen 2020 Belastingdienst

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord