• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 4 min

Zijn zonnepanelen aftrekbaar als zzp'er?

Of de aanschaf van jouw zonnepanelen aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting, hangt af van een aantal zaken. In dit artikel gaan uit van de situatie dat de zonnepanelen niet geïntegreerd zijn in het dak en dus worden beschouwd als roerend goed. Het gaat dus op zonnepanelen die los (op het dak) worden geplaatst en in feite dus verplaatsbaar zijn. 

De aftrekbaarheid hangt ook af van het feit of je zonnepanelen op je woning of op je kantoor hebt geïnstalleerd. Ben je zzp'er en heb je zonnepanelen op jouw woning geplaatst? Als jij 10% of meer van de opgewekte energie zakelijk gebruikt dan kun je bij aanschaf, onder voorwaarden, zonnepanelen als ondernemersvermogen aanmerken (= keuzevermogen). Verbruik je minder dan 10% van de opgewekte energie zakelijk dan zijn de zonnepanelen altijd privé vermogen. Het bepalen of een bedrijfsmiddel behoort tot zakelijk- of privévermogen noemen we vermogensetikettering. Deze vermogensetikettering vindt plaats op het moment van aanschaf en/of op het moment van de start van je onderneming.

Privé aangemerkt

Heb je je zonnepanelen als privé aangemerkt en wil je weten of de energieopbrengst (opgewekte kWh) die je zakelijk gebruikt (tegen een gangbare prijs per kWh) als bedrijfskosten aftrekbaar is? Ga dan aan de slag met de rekenhulp van de Belastingdienst of raadpleeg een boekhouder. Als je als particulier energie levert aan de energieleverancier, moet je ook btw afdragen.

Zakelijk aangemerkt

Als je zonnepanelen zakelijk koopt, kom je in aanmerking voor de KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek), afschrijving, aftrek van btw en energie-investeringsaftrek.

Als jij je zonnepanelen op je privé woning laat installeren, maar wel op naam van de zaak koopt, zijn er allerlei administratieve complicaties. Je kunt dan gebruik maken van fiscale voordelen zoals hieronder worden aangegeven, máár... alle energie die je ermee opwekt is óók ondernemingsvermogen en wordt dus belast met inkomsten- of vennootschapsbelasting. Ook dien je btw af te dragen over de energie voor privégebruik.

Vaak is het aantrekkelijker om zonnepanelen op naam van de zaak te kopen in verband met fiscale voordelen, maar na een paar jaar slaat deze balans om. Uiteindelijk is het op langere termijn vaak aantrekkelijk om zonnepanelen op jouw privéwoning vanuit privé te kopen.

Let op: Vanaf 1 januari 2023 betaal je geen btw meer over de levering en installatie van je zonnepanelen op of bij je privéwoning. En omdat je geen btw betaalt, kan je die ook niet meer via een btw-aangifte terug vragen. Toch word je nog wel als btw-ondernemer gezien met zonnepanelen op je woning. Dat komt doordat je met je zonnepanelen energie levert aan de energiemaatschappij. Voor de omzetbelasting wordt dit gezien als bedrijfsactiviteit.

Btw terugvorderen op je zonnepanelen

Als je zonnepanelen op de zaak koopt, ben je altijd btw-plichtig - zelfs als je eerder vrijgesteld van btw was. Je levert namelijk energie terug aan het net. De btw die je betaalt over de aanschaf van jouw zonnepanelen kun je terugvorderen in je aangifte omzetbelasting. Maak je gebruik van de Kleine Ondernemersregeling, dan kun je de btw op die investering gedurende drie jaar na ingang van deze regeling niet verrekenen als voorheffing.

Lees hier meer over btw terugvorderen als zzp'er met zonnepanelen.

Zonnepanelen op je kantoor of bedrijfspand als zzp'er aftrekbaar?

Zijn je zonnepanelen op kantoor geplaatst? Dan mag je de zonnepanelen ook afschrijven. De afschrijving is het verschil in aanschafwaarde (exclusief btw) en de restwaarde. Volgens een rechtelijke uitspraak bedraagt de afschrijvingstermijn 20 jaar. De restwaarde mag worden gesteld op nihil.

Stel, de kosten voor het aanschaffen, omvormen en installeren van zonnepanelen zijn € 10.000. De restwaarde na 20 jaar wordt gesteld op nihil. Dan mag je gedurende 20 jaar ongeveer € 500 jaarlijks afschrijven.

Lees hier meer over het aanschaffen van zonnepanelen voor jouw kantoor of bedrijfspand.

LET OP Het is wel belangrijk dat jij de investering binnen 3 maanden na opdracht van levering opgeeft bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Anders vervalt het recht op aftrek.

KIA (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek)

Zoals hierboven aangegeven heb je mogelijk recht op de KIA als de investering in zonnepanelen valt binnen onderstaande tarieven én de panelen als ondernemingsvermogen zijn aangemerkt. Dat geldt dus zowel als jij zonnepanelen thuis op naam van de zaak zet (bij meer dan 10% zakelijk gebruik) of als je ze zakelijk koopt voor op je bedrijfskantoor.

Deze bedragen gelden voor 2024.

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Stel ze aan de fiscale helpdesk
Fiscale hulp?

EIA (Energie-investeringsaftrek)

De energie-investeringsaftrek is bedoeld om duurzaamheid te stimuleren. Ook zonnepanelen komen hiervoor in aanmerking. Dit betekent dat je, naast afschrijving, in 2024 40% van de investering (aanschaf- en voortbrengingskosten) ten laste mag brengen van je winst. Voor de EIA gelden ook een aantal voorwaarden:

  • De zonnepanelen hebben gezamenlijk een piekvermogen van meer dan 25 kW;
  • De zonnepanelen hebben een aansluiting kleiner of gelijk aan 3 x 80A;
  • De zonnepanelen zijn niet eerder gebruikt;
  • De investering in zonnepanelen is minimaal € 2.500;
  • Je betaalt inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Onder de EIA vallen onder andere: aanschafkosten, voortbrengingskosten, kosten van aanpassingen aan bestaande bedrijfsmiddelen zoals montagekosten en kosten voor bijvoorbeeld energieadvies.

Op de website van RVO vind je meer informatie.

MIA

Je kunt eventueel ook in aanmerking komen voor de MIA, maar niet als je al de EIA gebruikt. De MIA is een extra aftrekpost en kan alleen gebruikt worden in het jaar dat de koopovereenkomst is aangegaan en geldt voor een investering minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel. Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek tot 45% van het investeringsbedrag. Dit geldt bovenop de KIA.

Hier lees je meer over de MIA.

VAMIL

Met de VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investering) kun je 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelf te bepalen tijdstip. Dit kan je een liquiditeits- en rentevoordeel opleveren.

Hier lees je meer over de VAMIL.

Kortom: zonnepanelen privé of zakelijk kopen als zzp'er?

Als jij zonnepanelen op jouw woning privé koopt en je werkt vanuit huis, dan kun je GEEN btw meer aftrekken over de aanschaf en installatie. Je moet echter wel btw afdragen over de energie die je opwekt. Lees hier meer over btw teruggave bij zonnepanelen.

Als jij zonnepanelen zakelijk koopt of later op naam van de zaak zet, heb je mogelijk (als je minstens 10% van de opgewekte energie zakelijk verbruikt) recht op fiscale voordelen zoals de KIA, Energie-investeringsaftrek, afschrijving, MIA en/of VAMIL. Je kunt ook de btw terugvragen. Als je samenwoont met een partner die níet ondernemer is, is het eenvoudiger om de btw terug te vorderen uit naam van je partner. Denk er dan wel om dat je de energierekening en factuur van zonnepanelen op naam van de niet-ondernemer zet. Het grote verschil is dat je als ondernemer inkomsten- of vennootschapsbelasting dient te betalen over de opgewekte energie. Ook moet je btw afdragen over energie voor privégebruik. Vaak blijkt dat op lange termijn (7+ jaar) het verstandiger is om zonnepanelen privé te kopen als je thuiswerkende zzp'er bent.

LET OP Aangezien dit een vrij specifiek en ingewikkeld onderwerp is, raden wij je bij vragen aan contact op te nemen met een (financieel) adviseur of met de Belastingdienst.

Advies nodig of heb je vragen?

Heb je meer vragen over aftrekposten of andere fiscale vragen? Als lid van Het Ondernemerscollectief kun je terecht bij de fiscale helpdesk. Liever contact met een specialist uit jouw regio? Kijk naar aangesloten partners van ons platform via onze 'Hulp in de regio'-pagina.

Bronnen:

Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het handboek hier.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Onze aangesloten specialisten staan klaar om jou te helpen met jouw vragen als (startende) ondernemer. Wil je advies of meer informatie? Zoek hulp in jouw regio!

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij als (startende) zzp'er op zoek naar een geschikt online boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.