• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 4 min

Wat houdt de Kleineondernemersregeling (KOR) in voor zzp'ers?

De Kleineondernemersregeling (KOR) is met ingang van 2020 veranderd. Kwam je als zzp'er voorheen in aanmerking voor vermindering of zelfs kwijtschelding van te betalen btw, in de nieuwe regeling is de btw-plicht komen te vervallen. Dit betekent echter ook dat je betaalde btw niet langer kunt aftrekken.

BTW vrijstelling

Als je als zzp'er maximaal € 1.883 aan btw betaalde, kwam je voorheen in aanmerking voor een korting op de btw. Deze berekening werd achteraf gemaakt. Als ondernemer deed je dus gewoon btw-aangifte en kon je ook de btw factureren én terugvragen. 

Per 1 januari 2020 is de KOR veranderd. In plaats van een belastingvermindering geldt er nu een btw-vrijstelling. De vrijstelling geldt voor iedereen: van zzp'er tot stichting. Die vrijstelling geldt als je omzet onder de € 20.000 blijft.

De keuze om gebruikt te maken van de nieuwe KOR geldt voor minimaal 3 jaar óf tot je de omzet van € 20.000 overschrijdt.

Als je gebruik maakt van de nieuwe regeling, hoef je geen btw op je leveringen te berekenen. Ook hoef je slechts een beperkte btw-administratie bij te houden en geen btw-aangifte in te dienen. Lekker gemakkelijk, maar pas op: dit kan nadelig zijn als je van plan bent om de komende 3 jaar grote investeringen te doen.

Wat doe ik bij een omzet vanaf € 20.000?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je meer gaat verdienen dan je in eerste instantie dacht. Als je omzet boven de € 20.000 komt, moet je btw berekenen vanaf de levering waarmee je die grens van € 20.000 overschrijdt.

Als zzp'er moet je de (verhoogde) omzet doorgeven aan de Belastingdienst. Deelname aan de nieuwe KOR wordt hierna direct stopgezet. Je moet weer een normale btw-administratie bijhouden en kunt de volgende 3 jaar geen gebruik maken van de btw-vrijstelling. Voor overige bijzonderheden en vrijstellingen verwijzen wij je graag naar de website van de Belastingdienst.

Fiscale hulp nodig?

Doe je zelf je boekhouding? Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?

De fiscale helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat klaar.

Meer over de fiscale helpdesk
Fiscale hulp nodig?

Voor wie is de nieuwe KOR interessant?

Er zijn verschillende argumenten die meewegen in het besluit om al dan niet deel te nemen aan de nieuwe Kleineondernemersregeling. Zo kan het voor de zzp'er die jaarlijks btw moet betalen voordelig zijn om mee te doen. Daarentegen kan het voor ondernemers die jaarlijks btw terugkrijgen of die veel investeringen doen, juist nadelig zijn 

Ook voor zzp'ers die veel zakendoen met particulieren, ofwel klanten die geen btw kunnen terugvragen, kan de btw-vrijstelling interessant zijn. Als zelfstandig ondernemer hoef je immers geen btw meer te factureren, wat de prijs voor particuliere klanten aanzienlijk verlaagd. Daarnaast vervalt de administratieve verplichting t.a.v. de btw, waardoor je extra aandacht kunt besteden aan bijvoorbeeld acquisitie of branding.  

TIP Klik hier om naar alle informatie over de KOR te gaan. Je kunt daar ook een brochure downloaden.

Coronavergoedingen

Ook als je meedoet met de Kleineondernemersregeling, kun je in veel gevallen aanspraak maken op de tegemoetkomingen die de overheid in het leven heeft geroepen voor zzp'ers die opdrachten verliezeen als gevolg van de coronacrisis.  Met de ZZP Cornascan hieronder weet je binnen 2 minuten of je recht hebt op regelingen van het noodfonds en hoe je die aanvraagt.

ZZP Coronascan

ZZP Coronascan

Wil jij weten voor welke corona steunmaatregelen jij in aanmerking komt als zzp'er? Doe de ZZP Coronascan en je weet het in een paar minuten.

Hulp nodig?

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij de keuze om al dan niet deel te nemen aan de nieuwe Kleineondernemersregeling? Zoek dan hulp bij jou in de regio of word lid van Het Ondernemerscollectief en vraag het de fiscale helpdesk.

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het handboek hieronder.

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Onze aangesloten specialisten staan klaar om jou te helpen met jouw vragen als (startende) ondernemer. Wil je advies of meer informatie? Zoek hulp in jouw regio!

Onze partners

Gratis tips

Gratis tips

meld je aan voor de nieuwsbrief