• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 4 min

Wat houdt de Kleineondernemersregeling (KOR) in voor zzp'ers?

De Kleineondernemersregeling (KOR) is in 2020 veranderd. Kwam je als zzp'er voorheen in aanmerking voor vermindering of zelfs kwijtschelding van te betalen btw, in de huidige regeling is de btw-plicht komen te vervallen. Dit betekent echter ook dat je betaalde btw niet langer kunt aftrekken als je gebruik maakt van de KOR.

BTW vrijstelling

In plaats van een belastingvermindering geldt er nu een btw-vrijstelling. De vrijstelling geldt voor iedereen: van zzp'er tot stichting. Die vrijstelling geldt als je omzet onder de € 20.000 blijft.

De keuze om gebruik te maken van de nieuwe KOR geldt voor minimaal 3 jaar óf tot je de omzet van € 20.000 overschrijdt.

Als je gebruik maakt van de nieuwe regeling, hoef je geen btw op je leveringen te berekenen. Ook hoef je slechts een beperkte btw-administratie bij te houden en geen btw-aangifte in te dienen. Lekker gemakkelijk, maar pas op: dit kan nadelig zijn als je van plan bent om de komende 3 jaar grote investeringen te doen.

Wat doe ik bij een omzet vanaf € 20.000?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je meer gaat verdienen dan je in eerste instantie dacht. Als je omzet boven de € 20.000 komt, moet je btw berekenen vanaf de levering waarmee je die grens van € 20.000 overschrijdt.

Als zzp'er moet je de (verhoogde) omzet doorgeven aan de Belastingdienst. Deelname aan de KOR wordt hierna direct stopgezet. Je moet weer een normale btw-administratie bijhouden en je kunt de volgende 3 jaar geen gebruik meer maken van de btw-vrijstelling. Voor overige bijzonderheden en vrijstellingen verwijzen wij je graag naar de website van de Belastingdienst.

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Stel ze aan de fiscale helpdesk
Fiscale hulp?

Voor wie is de nieuwe KOR interessant?

Er zijn verschillende argumenten die meewegen in het besluit om al dan niet deel te nemen aan de nieuwe Kleineondernemersregeling. Zo kan het voor de zzp'er die jaarlijks btw moet betalen voordelig zijn om mee te doen. Daarentegen kan het voor ondernemers die jaarlijks btw terugkrijgen of die veel investeringen doen, juist nadelig zijn 

Ook voor zzp'ers die veel zakendoen met particulieren, ofwel klanten die geen btw kunnen terugvragen, kan de btw-vrijstelling interessant zijn. Als zelfstandig ondernemer hoef je immers geen btw meer te factureren, wat jouw marge verhoogt en/of de prijs voor particuliere klanten verlaagt. Daarnaast vervalt de administratieve verplichting t.a.v. de btw, waardoor je extra aandacht kunt besteden aan bijvoorbeeld acquisitie of branding.  

TIP Klik hier om naar alle informatie over de KOR te gaan.

Hulp bij jouw boekhouding?

Hulp bij jouw boekhouding?

Wil je zeker zijn dat je alle aftrekposten gebruikt als zzp'er? Bespaar kosten door je boekhouding zelf te doen met begeleiding van een ervaren boekhouder.

Hulp nodig?

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij de keuze om al dan niet deel te nemen aan de nieuwe Kleineondernemersregeling? Zoek dan hulp bij jou in de regio of word lid van Het Ondernemerscollectief en vraag het de fiscale helpdesk.

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het handboek hier.

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Onze aangesloten specialisten staan klaar om jou te helpen met jouw vragen als (startende) ondernemer. Wil je advies of meer informatie? Zoek hulp in jouw regio!

Onze partners