gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Administratie opstarten

Het opzetten van een administratie hoort bij het ondernemen. Niet alleen omdat de Belastingdienst dit vraagt, maar ook omdat het jou helpt om overzicht te houden over je bedrijfsvoering. Weet jij waar je moet beginnen met het opzetten van je administratie? In dit dossier vind je alle informatie over het opstarten van een overzichtelijke administratie, zelf doen of uitbesteden, de voordelen van online boekhouden en de belangrijkste valkuilen. 

Wat houdt de Kleineondernemersregeling (KOR) in?

De Kleineondernemersregeling (KOR) is met ingang van 2020 veranderd. Kwam je als zzp'er voorheen in aanmerking voor vermindering of zelfs kwijtschelding van te betalen btw, in de nieuwe regeling is de btw-plicht helemaal komen te vervallen. Dit betekent echter ook dat je je betaalde btw niet langer kunt aftrekken.

Meer informatie

Alles over de btw-aangifte als zzp'er

De meeste zzp'ers krijgen te maken met de btw-aangifte. Btw staat voor Belasting Toegevoegde Waarde. Wanneer je als zzp'er ‘waarde toevoegt’ (lees: omzet draait), bereken je daar btw over. Deze btw moet worden afgedragen aan de Belastingdienst. In plaats van btw spreekt men ook wel over omzetbelasting (ob). Hoe dit werkt en wat je hierover als zzp'er moet weten, lees je in dit artikel.

Meer informatie

Zelf je aangifte inkomstenbelasting doen als zzp'er

In het eerste kwartaal van het jaar is het tijd voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Wie begint met ondernemen, zal merken dat het invullen wel iets anders gaat dan voor particulieren. Waar moet je allemaal op letten als zzp’er? En was is handiger: zelf aangifte doen of uitbesteden aan een boekhouder?

Meer informatie

Zakelijke bankrekening openen of niet?

Twijfel je of je een zakelijke rekening gaat openen? Een zakelijke rekening is voor de Belastingdienst niet verplicht. Er zitten wel voor- en nadelen aan het gebruik van je privé-bankrekening voor je bedrijf. In dit kennisartikel lees je meer over het openen van een zakelijke rekening.

Meer informatie

Hoe kan ik als zzp'er boekhouden in Excel?

Het spreadsheetprogramma Excel is sinds jaar en dag onderdeel van Microsoft Office. Zo'n 30 procent van alle ondernemers in Nederland maakt gebruik van dit programma, wat Excel feitelijk de marktleider maakt op het gebied van administratiesoftware. Maar is Excel ook de beste keuze?

Meer informatie

Wat is het voordeel van online boekhouden?

Als zelfstandig ondernemer is een accurate boekhouding een absolute must. Waarschijnlijk is boekhouden niet je favoriete bezigheid, maar door je boekhouding online te regelen, kun je veel tijd en geld besparen. In dit artikel zetten we de voordelen van online boekhouden voor je op een rij.

Meer informatie

Digitaal factureren als zzp'er

Tegenwoordig heeft de e-factuur dezelfde status als de papieren factuur en wordt deze ook volledig erkend door de Belastingdienst. Als je de overstap gaat maken naar een softwarepakket om digitale facturen te sturen, is het belangrijk om goed in kaart te hebben wat je belangrijk vindt.

Meer informatie

4 slimme tips voor de start van een goede administratie

Wel verstand van je vak, maar niet van boekhouden? Geen probleem, want boekhouden wordt steeds laagdrempeliger. Door gebruik te maken van moderne softwarepakketten, kun jij je als zzp'er focussen op het ondernemen zelf. Met deze 4 slimme tips maak jij een goede start met je administratie.

 

 

Meer informatie

Voor het eerst je btw-aangifte doen als zzp'er

Je eerste btw-aangifte: hoe doe je dat eigenlijk? Welke gegevens moet je gereed hebben en welke btw kun je aftrekken? Als je voor het eerst je aangifte gaat doen, dan weet je misschien nog niet wat je kunt verwachten. In dit artikel lees je een aantal handige tips.

Meer informatie

Btw aangifte doen als zzp'er: 6 valkuilen op een rij

Als zzp’er moet je elk kwartaal je btw-aangifte indien. Benieuwd waar je op moet letten? In dit artikel vind je 6 valkuilen op een rij. Plus nog een aantal tips om je administratie op orde te brengen.

Meer informatie

Debiteuren, balans, memoriaal? Boekhoudtermen voor zzp'ers

Boekhouden is een vak. Maar als je een paar begrippen snapt, kun jij prima een deel van je boekhouding zelf doen. Voordeel van zelf doen is dat je inzicht krijgt in jouw financiële situatie en je accountant voor een deel ontlast. In dit kennisartikel geven we je een spoedcursus ‘boekhoudtermen voor zzp'ers’.

Meer informatie

Voldoet jouw factuur aan alle wettelijke eisen?

Als in een factuur niet alle verplichte gegevens vermeld staan, kan het gebeuren dat een klant de door jou berekende btw niet kan terugvragen. Als zzp’er wil je dat natuurlijk voorkomen. In dit kennisartikel lees je welke gegevens op een factuur horen en hoe jij dit zo eenvoudig mogelijk regelt.

Meer informatie

Tips om je factuur betaald te krijgen

Als zzp'er heb je vaak jouw werk al afgerond voordat je factureert en heb je ook jouw leveranciers al betaald. Je moet er dus niet aan denken dat je opdrachtgever jouw factuur niet wil of kan betalen of niet op tijd betaalt. In dit artikel lees je wat je kunt doen om je factuur tijdig betaald te krijgen.

Meer informatie

Zo zet je als zzp'er een goede administratie op

Het is belangrijk dat je als startende ondernemer jouw boekhouding op orde hebt. Maar welke regels gelden er voor het voeren van een administratie? En hoe kan boekhoudsoftware je hierbij helpen? Je leest het in dit kennisartikel.

Meer informatie

5 voordelen van een online administratie

Als zzp’er kun je je administratie op verschillende manieren bijhouden en bewaren: fysiek op papier, digitaal op de computer of online. Online heeft een aantal voordelen. Jouw gegevens zijn veilig opgeslagen, je kunt makkelijk samenwerken met je boekhouder, en je kunt te allen tijden bij je administratie. Lees hier hoe dit werkt.

Meer informatie

Hoe veilig is een online administratie?

Bij het voeren van je administratie is de beveiliging van klantgegevens extreem belangrijk. Vertrouwelijke gegevens mogen immers absoluut niet in handen van anderen komen. En dat is precies waarom de cloud ideaal is bij het voeren van een online administratie.

Meer informatie

 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord