Dossier: pensioen

Als zzp'er ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van jouw pensioen. Maar waar begin je? Waar moet je op letten? Hoe kun je je jaarruimte berekenen? Op deze vragen krijg je antwoord in dit pensioendossier.

Pensioen opbouwen zonder direct pensioen op te bouwen

Pensioen opbouwen zonder direct pensioen op te bouwen

Dat je als (startende) zzp’er er goed aan doet om ook na te denken over je pensioen lijkt mij een no-brainer. Waar ik echter in de praktijk tegenaan loop is dat ik niet precies weet hoeveel ik ieder jaar kan storten in mijn pensioen. Ik weet eigenlijk pas eind december hoeveel inkomen ik heb gerealiseerd in het jaar en kan dan pas een bedrag bepalen om in te leggen in mijn pensioen. Tot voor kort koos ik ervoor om mijn pensioeninleg pas in de laatste week van december te doen. Daar kleven een paar nadelen aan!

Hoe bouw je pensioen op als zzp’er?

Hoe bouw je pensioen op als zzp’er?

Als zzp’er heb je relatief weinig mogelijkheden om pensioen op te bouwen. Zo bestaat er voor zelfstandig ondernemers geen pensioenfonds, zoals voor de meeste werknemers. Hier komt in 2024 verandering in als de nieuwe pensioenwet zijn intrede doet. Om te voorkomen dat je op je 67e alleen AOW hebt, moet je als zzp'er dus zelf iets regelen. Uit diverse onderzoeken blijkt echter dat maar weinig zzp'ers sparen voor later. Veel mensen voorzien dan ook een toekomstig probleem.

Pensioenmogelijkheden als zzp'er

Pensioenmogelijkheden als zzp'er

Hoe kun je als zzp'er pensioen opbouwen? Wat zijn de mogelijkheden en wat zijn de verschillen? Wat is in jouw situatie de beste optie? In dit kennisartikel lees je hoe je pensioen kunt opbouwen als zzp'er en lees je meer over de opties die je hebt.

Lijfrente voor zzp'ers: wat is het?

Lijfrente voor zzp'ers: wat is het?

Als zzp'er heb je als je met pensioen gaat recht op AOW. Je bent vrij om te bepalen of je een aanvullende oudedagsvoorziening wilt. Dat kun je doen door middel van een oudedagsreserve of lijfrente. In dit artikel lees je meer over lijfrente.

Doorwerken na je pensioen: zo zit dat

Doorwerken na je pensioen: zo zit dat

Eke dag op de golfbaan? Niet iedereen staat te springen om met pensioen te gaan. Sommigen werken liever door of gaan deels met pensioen. Zeker als je al eens de vrijheid van een tussenpensioen hebt genoten, wil je wellicht het liefst blijven werken. In deze blog bespreken we de (on)mogelijkheden en financiële gevolgen van doorwerken na je pensioen.

BrightPensioen: "Er ligt €1,2 miljard belastingvoordeel voor zzp’ers klaar"

€1,2 miljard belastingvoordeel voor zzp'ers

Veel zzp'ers bouwen niet-fiscaal vriendelijk vermogen op voor hun oudedag. De helft van de zelfstandigen die iets opbouwt, doet dit op een spaarrekening in box III. De meerderheid van de zzp'ers is niet bekend met de mogelijkheid van fiscaal vriendelijk opbouwen. Daarmee lopen zzp'ers een flink fiscaal voordeel mis. BrightPensioen heeft berekend dat er in totaal €1,2 miljard belastingvoordeel voor de zzp'ers klaarligt.

Oudedagsreserve voor zzp'ers

Oudedagsreserve voor zzp'ers

Als je met pensioen gaat, is het mogelijk om een gedeelte van je winst te reserveren voor een oudedagsreserve, voorheen de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) genoemd. Benieuwd naar wat de oudedagsreserve is en hoeveel je maximaal mag reserveren? Dat lees je in dit artikel.

Jouw jaar- en reserveringsruimte berekenen als zzp'er

Jouw jaar- en reserveringsruimte berekenen als zzp'er

De jaarruimte is het bedrag dat je van de Belastingdienst mag inzetten om extra pensioen op te bouwen en je bij je aangifte kunt aftrekken van je inkomen. Hoe groot jouw jaarruimte is, hangt af van je inkomen dat je het jaar daarvoor hebt verdiend. In dit kennisartikel lees je meer en vind je hoe hoe je dit snel berekent!

Blog: hypotheek aflossen of sparen voor je pensioen?

Blog: hypotheek aflossen of sparen voor je pensioen?

Twijfel jij ook wel eens of je je hypotheek zal aflossen, in plaats van geld in je pensioen te stoppen? In deze blog van Sjaak Zonneveld lees je meer over deze twee keuzes en lees je welke voor- en nadelen bij deze opties horen.

Blog: in drie stappen je pensioen regelen

Blog: in drie stappen je pensioen regelen

Je pensioen regelen ingewikkeld en tijdrovend? Dat hóeft niet. Je kunt je pensioen namelijk al in een paar stappen geregeld hebben. Hoe? Dat legt Sjaak Zonneveld van BrightPensioen je uit in de blog: 'In drie stappen je pensioen geregeld.'

Combinatie pensioen en AOV populair bij zzp'ers

Combinatie pensioen en AOV populair bij zzp'ers

Het aantal zzp'ers dat hun pensioen regelt in combinatie met een AOV groeit hard. De combinatie blijkt een waardevolle oplossing voor twee problemen waar veel zzp'ers tegenaan lopen: ze sluiten geen AOV af omdat ze dat te duur vinden en ze opbouwen van een pensioen uit. In deze blog leggen we uit hoe het werkt.

Bereken jouw pensioen als zzp'er!

Bereken jouw pensioen als zzp'er!

Hoeveel pensioen heb je als zzp'er nodig als je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt? En hoeveel moet je daarvoor maandelijks opzijleggen? Dit kennisartikel maakt duidelijk hoe je eenvoudig en snel je pensioen berekent voor een zorgeloze oude dag.

Banksparen voor zzp'ers

Banksparen voor zzp'ers

Freelancers en zzp'ers hebben in vergelijking met werknemers weinig mogelijkheden om pensioen op te bouwen. Er is namelijk geen pensioenfonds zoals dat voor de meeste werknemers is geregeld. Om te voorkomen dat je als zzp'er op je 67e alleen een AOW hebt, zul je dus iets moeten regelen. Niemand die je overigens verplicht om dit te regelen, maar je bent waarschijnlijk niet zelfstandig geworden om hard te werken en na het stoppen van je bedrijf nauwelijks inkomen te hebben.