Dossier: pensioen

Als zzp'er ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van jouw pensioen. Maar waar begin je? Waar moet je op letten? Hoe kun je je jaarruimte berekenen? Op deze vragen krijg je antwoord in dit pensioendossier.

Pensioenmogelijkheden als zzp'er

Pensioenmogelijkheden als zzp'er

Hoe kun je als zzp'er pensioen opbouwen? Wat zijn de mogelijkheden en wat zijn de verschillen? Wat is in jouw situatie de beste optie? In dit kennisartikel lees je hoe je pensioen kunt opbouwen als zzp'er en lees je meer over de opties die je hebt.

Lijfrente voor zzp'ers: wat is het?

Lijfrente voor zzp'ers: wat is het?

Als zzp'er heb je als je met pensioen gaat recht op AOW. Je bent vrij om te bepalen of je een aanvullende oudedagsvoorziening wilt. Dat kun je doen door middel van een oudedagsreserve of lijfrente. In dit artikel lees je meer over lijfrente.

Oudedagsreserve voor zzp'ers

Oudedagsreserve voor zzp'ers

Als je met pensioen gaat, is het mogelijk om een gedeelte van je winst te reserveren voor een oudedagsreserve, voorheen de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) genoemd. Benieuwd naar wat de oudedagsreserve is en hoeveel je maximaal mag reserveren? Dat lees je in dit artikel.

Jouw jaar- en reserveringsruimte berekenen als zzp'er

Jouw jaar- en reserveringsruimte berekenen als zzp'er

De jaarruimte is het bedrag dat je van de Belastingdienst mag inzetten om extra pensioen op te bouwen en je bij je aangifte kunt aftrekken van je inkomen. Hoe groot jouw jaarruimte is, hangt af van je inkomen dat je het jaar daarvoor hebt verdiend. In dit kennisartikel lees je meer en vind je hoe hoe je dit snel berekent!

Blog: hypotheek aflossen of sparen voor je pensioen?

Blog: hypotheek aflossen of sparen voor je pensioen?

Twijfel jij ook wel eens of je je hypotheek zal aflossen, in plaats van geld in je pensioen te stoppen? In deze blog van Sjaak Zonneveld lees je meer over deze twee keuzes en lees je welke voor- en nadelen bij deze opties horen.

Blog: in drie stappen je pensioen regelen

Blog: in drie stappen je pensioen regelen

Je pensioen regelen ingewikkeld en tijdrovend? Dat hóeft niet. Je kunt je pensioen namelijk al in een paar stappen geregeld hebben. Hoe? Dat legt Sjaak Zonneveld van BrightPensioen je uit in de blog: 'In drie stappen je pensioen geregeld.'

BrightPensioen: "Er ligt €1,2 miljard belastingvoordeel voor zzp’ers klaar"

€1,2 miljard belastingvoordeel voor zzp'ers

Veel zzp'ers bouwen niet-fiscaal vriendelijk vermogen op voor hun oudedag. De helft van de zelfstandigen die iets opbouwt, doet dit op een spaarrekening in box III. De meerderheid van de zzp'ers is niet bekend met de mogelijkheid van fiscaal vriendelijk opbouwen. Daarmee lopen zzp'ers een flink fiscaal voordeel mis. BrightPensioen heeft berekend dat er in totaal €1,2 miljard belastingvoordeel voor de zzp'ers klaarligt.

Combinatie pensioen en AOV populair bij zzp'ers

Combinatie pensioen en AOV populair bij zzp'ers

Het aantal zzp'ers dat hun pensioen regelt in combinatie met een AOV groeit hard. De combinatie blijkt een waardevolle oplossing voor twee problemen waar veel zzp'ers tegenaan lopen: ze sluiten geen AOV af omdat ze dat te duur vinden en ze opbouwen van een pensioen uit. In deze blog leggen we uit hoe het werkt.

Bereken jouw pensioen als zzp'er!

Bereken jouw pensioen als zzp'er!

Hoeveel pensioen heb je als zzp'er nodig als je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt? En hoeveel moet je daarvoor maandelijks opzijleggen? Dit kennisartikel maakt duidelijk hoe je eenvoudig en snel je pensioen berekent voor een zorgeloze oude dag.