Dossier: AOV

Als zelfstandig ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor een financieel vangnet wanneer je niet meer kunt werken. Sommigen leggen hiervoor geld opzij of kunnen terugvallen op hun partner. Maar dat geldt niet voor iedereen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ben je verzekerd van inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Naast de 'traditionele AOV' van de verzekeraar zijn er alternatieven in de vorm van een Broodfonds of Crowdsurance van SharePeople. In dit dossier hebben we de belangrijkste informatie over AOV voor jou verzameld.

 

Blog: waarom de verplichte AOV voor zzp'ers een slecht idee is

Waarom de verplichte AOV voor zzp'ers een slecht idee is

De sociale partners hebben op hoofdlijnen een akkoord bereikt over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zzp'ers. Helaas is hierbij niets gedaan met de inbreng van 22 zzp-organisaties die zich verenigen in de Werkvereniging. Het resultaat is er dan ook naar: een regeling die zzp'ers onevenredig hoog op kosten jaagt en in de praktijk volstrekt onuitvoerbaar lijkt.

Alles wat je moet weten over arbeidsongeschiktheidsverzekering

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als zzp'er ben je verantwoordelijk voor jouw eigen inkomen. Je hebt geen sociaal vangnet in geval van ziekte of ongeval. Als je tijdelijk niet kunt werken, heb je dus geen inkomen. Je kunt inkomenscontinuïteit waarborgen met een kwalitatief goede AOV, oftewel: arbeidsongeschiktheidsverzekering. In dit artikel leggen we uit wat dit is, wat je hiervoor betaalt en hoe het zit met de fiscale aftrekbaarheid van de premie.

Crowdsurance: een alternatief voor AOV en Broodfonds

Crowdsurance: een alternatief voor AOV en Broodfonds

Als zzp’er ben je niet automatisch verzekerd als je onverhoopt arbeidsongeschikt raakt. Veel zzp’ers (80%) vinden een AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) te duur, maar ze willen zich ook niet aansluiten bij een Broodfonds. Daar is een middenweg voor: crowdsurance. In dit kennisartikel lees je er alles over.

Blog: AOV bij het UWV; ja of nee?

AOV bij het UWV; ja of nee?

Als startende ondernemer kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) natuurlijk afsluiten bij een verzekeraar. Maar ook het UWV biedt een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers aan. In deze blog bespreken we de voor- en nadelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij het UWV.

Blog: 11 tips voor een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

11 tips voor een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Onderzoek van het CBS laat zien dat liefst 80% van de zzp'ers niets heeft geregeld voor hun AOV. Schokkend, willen daarmee lopen ze onnodig veel (financieel) risico. Veel zzp'ers denken dat een AOV erg duur is. Maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn. 11 tips waarmee je een arbeidsongeschiktheidsverzekering heel goed betaalbaar kunt houden.

Verplichte AOV of niet: Wat kun je NU doen?

Verplichte AOV of niet: Wat kun je NU doen?

In het pensioenakkoord dat het kabinet met de vakbonden heeft gesloten, is afgesproken dat er een verzekeringsplicht komt voor zzp'ers tegen het arbeidsongeschiktheidsrisico. Voordat deze regeling er is, zal nog wel even op zich laten wachten. Daarom is het verstandig om te kijken wat jij als zzp'er NU nodig hebt, zonder dat je komt vast te zitten aan een dure arbeidsongeschiktheidsverzekering die je straks wellicht niet meer nodig hebt.

Blog: Combinatie pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering populair bij zzp'ers

Combinatie pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering populair bij zzp'ers

De mogelijkheid voor zzp'ers hun AOV te regelen in combinatie met een pensioenvoorziening wint snel aan populariteit. De unieke combinatie, gelanceerd door BrightPensioen en SharePeople, biedt een oplossing voor twee problemen waar veel zzp'ers tegenaan lopen: ze sluiten geen AOV af omdat ze dat te duur vinden en het opbouwen van een pensioen uit. In deze blog leggen we uit hoe het werkt en waarom het zo populair is.

 

Zo regel je jouw pensioen en AOV in een keer

Zo regel je jouw pensioen en AOV in een keer

Veel zzp'ers lopen tegen twee problemen aan: ze sluiten geen AOV af omdat dit vaak te duur is, én ze stellen het opbouwen van pensioen uit. Om beide problemen in één keer op te lossen is BrightPensioen een samenwerking aangegaan met het crowdsurance platform SharePeople.

 

Broodfonds: de voor- en nadelen

Broodfonds: de voor- en nadelen

Wil je als zzp’er zeker zijn van een inkomen als je niet kunt werken? Dan kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) sluiten. Er zijn echter ook alternatieven: het broodfonds en crowdsurance – voor als je voldoende hebt aan een uitkering van maximaal 2 jaar. Wat houden die alternatieven precies in?

Wat als je ziek wordt of arbeidsongeschikt?

Wat als je ziek wordt of arbeidsongeschikt?

Stel je voor dat je door ziekte of een ongeval niet meer in staat bent om te werken. Als zelfstandig ondernemer heb je dan geen inkomsten, want in tegenstelling tot werknemers in loondienst kun je geen aanspraak maken op sociale regelingen. Om een inkomstenval te voorkomen, zul je dus zelf actie moeten ondernemen. In dit artikel vind je een gratis whitepaper waarin we de verschillende mogelijkheden bespreken.