Dossier: AOV

Als zelfstandig ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor een financieel vangnet wanneer je niet meer kunt werken. Sommigen leggen hiervoor geld opzij of kunnen terugvallen op hun partner. Maar dat geldt niet voor iedereen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ben je verzekerd van inkomen bij arbeidsongeschiktheid.

Alles wat je moet weten over arbeidsongeschiktheidsverzekering

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als zzp'er ben je verantwoordelijk voor jouw eigen inkomen. Je hebt geen sociaal vangnet in geval van ziekte of ongeval. Als je tijdelijk niet kunt werken, heb je dus geen inkomen. Je kunt inkomenscontinuïteit waarborgen met een kwalitatief goede AOV, oftewel: arbeidsongeschiktheidsverzekering. In dit artikel leggen we uit wat dit is, wat je hiervoor betaalt en hoe het zit met de fiscale aftrekbaarheid van de premie.

Wat als je ziek wordt of arbeidsongeschikt?

Wat als je ziek wordt of arbeidsongeschikt?

Stel je voor dat je door ziekte of een ongeval niet meer in staat bent om te werken. Als zelfstandig ondernemer heb je dan geen inkomsten, want in tegenstelling tot werknemers in loondienst kun je geen aanspraak maken op sociale regelingen. Om een inkomstenval te voorkomen, zul je dus zelf actie moeten ondernemen. In dit artikel vind je een gratis whitepaper waarin we de verschillende mogelijkheden bespreken.

Blog: AOV bij het UWV; ja of nee?

AOV bij het UWV; ja of nee?

Als startende ondernemer kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) natuurlijk afsluiten bij een verzekeraar. Maar ook het UWV biedt een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers aan. In deze blog bespreken we de voor- en nadelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij het UWV.

Verlaag je AOV-premie met het combitarief

Verlaag je AOV-premie met het combitarief

Als zelfstandig ondernemer let je op je uitgaven, zeker als je net begint met je bedrijf. Maar je wilt ook inkomenszekerheid. Dus neem je een AOV. Zijn de kosten van een AOV voor jou belangrijk? Dan heb je een paar mogelijkheden om de premie te verlagen. Het combitarief is daar één van.

Blog: 11 tips voor een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

11 tips voor een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Onderzoek van het CBS laat zien dat liefst 80% van de zzp'ers niets heeft geregeld voor hun AOV. Schokkend, willen daarmee lopen ze onnodig veel (financieel) risico. Veel zzp'ers denken dat een AOV erg duur is. Maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn. 11 tips waarmee je een arbeidsongeschiktheidsverzekering heel goed betaalbaar kunt houden.

Waar heb je als zzp’er recht op bij arbeidsongeschiktheid?

Waar heb je als zzp’er recht op bij arbeidsongeschiktheid?

Je blijft als zzp’er graag ondernemen tot je pensioendatum, maar het kan anders lopen. Door arbeidsongeschiktheid kan het anders lopen dan gewenst, en kun je recht hebben op een tegemoetkoming van de gemeente. Eén van de belangrijkste regelingen bij arbeidsongeschiktheid is de WIA (de vroegere WAO). Helaas kun je hier als zzp’er geen gebruik van maken, dit is namelijk een werknemersverzekering. Wij kunnen jou alles vertellen over het regelen van je eigen vangnet, maar we vertellen je eerst alles over jouw rechten als je arbeidsongeschikt raakt en niets geregeld hebt.

Een AOV duur? 5 tips om de kosten te beperken

Een AOV duur? 5 tips om de kosten te beperken

Voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) betaal je premie. Laten we het maar gezegd hebben. Wist je dat je zelf wel invloed hebt op de hoogte van die premie? Zo heb je grip op je kosten. Je leeftijd kun je natuurlijk niet aanpassen en je beroep heb je natuurlijk niet voor niets gekozen. Hier lees je aan welke knoppen je wél kunt draaien om de premie te beïnvloeden.

Wachttijd AOV: deze keuzes heb je

Wachttijd AOV: deze keuzes heb je

De eigenrisicotermijn is de periode dat je arbeidsongeschikt bent, maar nog geen uitkering ontvangt van je arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze periode is dus voor eigen risico. Je bepaalt zelf hoe lang die periode is. Bijvoorbeeld 30 dagen, 60 dagen, 90 dagen, 180 dagen, 1 jaar of zelfs 2 jaar. Hoe langer de eigenrisicotermijn, hoe lager de premie.

Zo houd je je AOV actueel

Zo houd je je AOV actueel

Wanneer je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, wil je financiële zekerheid als je een uitkering nodig hebt. Daarvoor spreek je af welk bedrag je verzekert. Dat bedrag is maximaal 80% van je gemiddelde jaarinkomen. Om je AOV actueel te houden, is het goed om te weten wanneer je dit bedrag kunt bijstellen.

Welke eindleeftijd past bij jouw AOV?

Welke eindleeftijd past bij jouw AOV?

Als je als zelfstandige een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) sluit, kies je ook voor een eindleeftijd van de verzekering. Vanaf dat moment stopt je verzekering en je uitkering. Vaak is dat de leeftijd dat je AOW krijgt of met pensioen gaat. Maar het kan ook op jongere leeftijd. Waar moet je op letten bij het kiezen van de eindleeftijd?

Wist je dat de premie van je AOV aftrekbaar is?

Wist je dat de premie van je AOV aftrekbaar is?

Als zzp’er weet je dat een AOV belangrijk is. Maar je weet ook dat deze verzekering je nu geld kost. Die kosten zijn lager dan je misschien denkt. Want wist je al dat de Belastingdienst flink meebetaalt aan je premie voor een AOV?