Dossier: voorwaarden en contracten

Een nieuwe zakenrelatie aangaan is niet alleen heel leuk, maar ook spannend. Want stel: het loopt anders dan je had gehoopt. Wat zijn dan jouw rechten en plichten? Om veilig te kunnen ondernemen is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo voorkom je vervelende verrassingen. In dit dossier, opgesteld in samenwerking met HalloLex, lees je van alles over het opstellen van contracten en (algemene) voorwaarden.

Een verwerkersovereenkomst opstellen volgens de AVG

Een verwerkersovereenkomst opstellen volgens de AVG

Door de inwerkingtreding van de AVG - de Algemene Verordening Gegevensbescherming -, zijn jouw overeenkomsten en contracten belangrijker dan ooit. Als jij een andere partij inschakelt om bepaalde gegevens te verwerken, moet je duidelijk op papier hebben staan wat die partij wel of niet mag verwerken.  In dit artikel lees je waarom je zo'n overeenkomst moet hebben en wat er onder andere in staat.

Hoe sluit je een contract af als zzp'er?

Hoe sluit je een contract af als zzp'er?

Als je als zzp'er iets verkoopt of verhuurt, ontstaat er automatisch een contract (of overeenkomst). Je kunt een overeenkomst zowel mondeling als schriftelijk afsluiten. Op het moment dat jouw klant het aanbod aanvaardt, heb je een contract. In dit artikel lees je aan welke eisen zo'n contract moet voldoen.

Hoe stel je algemene voorwaarden op?

Hoe stel je algemene voorwaarden op?

Algemene voorwaarden zijn de regels die je standaard wilt laten gelden bij het sluiten van overeenkomsten. Heb je ze eenmaal opgesteld, dan scheelt het je veel tijd. Je hoeft niet bij elke overeenkomst opnieuw te onderhandelen over je betalingsvoorwaarden en je kunt conflicten voorkomen omdat je heel duidelijk maakt wat jouw voorwaarden zijn. In dit artikel lees je hoe je algemene voorwaarden op een goede manier opstelt.

Welke overeenkomsten heb ik nodig als zzp'er?

Welke overeenkomsten heb ik nodig als zzp'er?

Als zzp'er onderhoud je zakelijke relaties met allerlei partijen. Het is verstandig om deze relaties altijd vast te leggen in een overeenkomst met heldere afspraken. Zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf. Maar welke overeenkomsten heb je echt nodig? In dit artikel vind je de 6 meest voorkomende overeenkomsten die zzp'ers gebruiken en in welke gevallen je deze nodig hebt

Algemene Voorwaarden: De kleine lettertjes, maar van groot belang voor jou als zzp'er

Algemene Voorwaarden: De kleine lettertjes, maar van groot belang voor jou als zzp'er

De algemene voorwaarden, wie leest die nou? Als zzp'er is het echter verstandig om serieus aandacht te geven aan de ‘kleine lettertjes', want ze kunnen een grote impact hebben op jouw bedrijf. Lees in deze blog alles over de het opstellen van algemene voorwaarden.

De grijze lijst van algemene voorwaarden

De grijze lijst van algemene voorwaarden

Het (laten) opstellen van algemene voorwaarden is belangrijk om conflicten met opdrachtgevers te voorkomen. De wet stelt echter wel eisen aan algemene voorwaarden. Naast de zwarte lijst van voorwaarden, met de voorwaarden die je onder geen beding mag opnemen is er ook een 'grijze lijst' van algemene voorwaarden. In dit kennisartikel lees je daar meer over.

De zwarte lijst van algemene voorwaarden

De zwarte lijst van algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden gelden als je een overeenkomst afsluit met een opdrachtgever. Het is als zzp'er verstandig deze wederzijdse regels van tevoren op te stellen. Maar houd ook rekening met de 'zwarte lijst' van bepalingen die je niet mag opnemen in de voorwaarden. In dit kennisartikel lees je er alles over.

De spelregels van een goede (winstgevende) samenwerking

De spelregels van een goede (winstgevende) samenwerking

‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’. Dit gezegde gaat zeker ook op voor jou als zelfstandig ondernemer. Je kan samen namelijk meer bereiken dan wanneer je alleen bent. Door het delen van expertise, middelen, mankracht en dergelijke, kunnen twee of meer bedrijven samen doelen bereiken die ze alleen niet zouden kunnen halen. Meer hierover lees je in deze blogpost.

Korting op algemene voorwaarden op maat!

Korting op algemene voorwaarden op maat!

Als ondernemer kun je er niet omheen: algemene voorwaarden opstellen. Met algemene voorwaarden voorkom je risico's en juridische conflicten, heb je zekerheid bij het zakendoen en bespaar je tijd én kosten. Wil jij zorgeloos ondernemen? Doe het veilig bij HalloLex! Via Het Ondernemerscollectief kun je HalloLex 30 dagen gratis proberen.

Gratis download: algemene voorwaarden voor zzp'ers

Gratis download: algemene voorwaarden voor zzp'ers

Op zoek naar een gratis voorbeeld algemene voorwaarden? Download diverse voorbeelden voor zzp'ers in de zakelijke dienstverlening of algemene leveringsvoorwaarden via deze pagina. Wil je voorwaarden op maat? Maak dan gebruik van het voordelige aanbod via Het Ondernemerscollectief in samenwerking met HalloLex, waarbij je HalloLex 30 dagen gratis kunt uit proberen.

Zo stel je algemene voorwaarden op!

Zo stel je algemene voorwaarden op!

Algemene voorwaarden zijn de regels die je standaard wilt laten gelden bij het sluiten van overeenkomsten. In je algemene voorwaarden leg je de wederzijdse rechten en verplichtingen zo duidelijk en volledig mogelijk vast. Met deze algemene voorwaarden kun je conflicten voorkomen omdat je heel duidelijk maakt wat jouw voorwaarden zijn. Lees hier hoe je algemene voorwaarden opstelt als zzp'er.

Een contract mondeling of schriftelijk afsluiten?

Een contract mondeling of schriftelijk afsluiten?

Als zzp'er sluit je regelmatig contracten (overeenkomsten) met klanten en opdrachtgevers. Als je iets verkoopt of verhuurt, dan ontstaat er automatisch een contract. Sluit je dit mondeling of schriftelijk af? En wat zijn dan jouw rechten en plichten?

Je algemene voorwaarden veranderen

Je algemene voorwaarden veranderen

Met het publiceren van de algemene voorwaarden op je website maak je duidelijk welke rechten en plichten jij en je klant hebben. Maar wie leest die lap tekst nou werkelijk? Gewoon klikken op doorgaan of accepteren. Dus als je de algemene voorwaarden wijzigt, zal niemand dat merken, toch? Nou, zo simpel werkt dat natuurlijk niet. Lees in deze blog welke regels er gelden.

Wat betekent een concurrentiebeding voor zpp'ers?

Wat betekent een concurrentiebeding voor zpp'ers?

Als zzp'er wil je je vrij voelen om te ondernemen. Maar het komt regelmatig voor dat opdrachtgevers een concurrentiebeding of relatiebeding in een contract opnemen. Dit beperkt de vrijheid van ondernemen. Als zzp'er ben je gehouden aan wat er in een overeenkomst van opdracht wordt opgenomen. Een te streng en veelomvattend concurrentiebeding wordt gezien als fictieve dienstbetrekking. Lees hier wat dit beding voor jou als zzp'er betekent.  

Sterker in je schoenen met goede algemene voorwaarden

Sterker in je schoenen met goede algemene voorwaarden

Gefeliciteerd met je nieuwe opdracht! Je hebt vast heldere afspraken gemaakt met je opdrachtgever over de leveringstermijn en de prijs. Maar spraken jullie ook over jullie samenwerking? Heb je bijvoorbeeld vastgelegd wat je vergoedt als de kwaliteit van je product niet goed is? Of als je opdrachtgever niet tevreden is over de dienst die je hem leverde?

Algemene voorwaarden, belangrijk of niet?

Algemene voorwaarden, belangrijk of niet?

Op die vraag kunnen we kort antwoorden: het is heel belangrijk dat je goed nadenkt over je algemene voorwaarden. Je legt daarin namelijk vast wat een overeenkomst tussen jou en je klant inhoudt wat betreft rechten en plichten. Daarnaast zijn de algemene voorwaarden er om bepaalde risico’s als ondernemer te beperken. Ook niet onbelangrijk!