gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Btw-aangifte doen als zzp’er: 6 valkuilen op een rij

Als zzp’er ontkom je er niet aan: aan het eind van elk kwartaal moet je jouw aangifte omzetbelasting indienen,: de btw-aangifte. Misschien niet je favoriete bezigheid en daarom wel zo prettig als het in één keer goed gaat. Benieuwd waar je op moet letten? In dit artikel vind je zes valkuilen op een rij.

1. Aangifte doen over de verkeerde maanden

Een veelvoorkomende fout, is dat de btw-aangifte over de verkeerde maanden wordt ingediend. Doe je je btw-aangifte per kwartaal, dan werkt dat als volgt:
●    In april doe je aangifte over januari, februari en maart (kwartaal 1);
●    In juli doe je aangifte over april, mei en juni (kwartaal 2)
●    In oktober doe je aangifte over juli, augustus en september (kwartaal 3)
●    In januari doe je aangifte over oktober, november en december (kwartaal 4).

2. Mislopen van speciale regelingen

Er zijn verschillende regelingen waar zzp’ers gebruik van kunnen maken. Een voorbeeldis de kleineondernemersregeling (KOR). De KOR is een fiscaal voordeel voor ondernemers die minder dan €20.000,- per jaar aan omzet hebben. Je komt hierdoor - onder bepaalde voorwaarden - in aanmerking voor btw-vermindering of zelfs een btw-vrijstelling. Zonde dus als je dat misloopt.

3. Betaal- en factuurdatum door elkaar halen

Het voelt misschien logischer om je btw pas af te dragen wanneer je het ook ontvangen hebt, maar daar kijkt de Belastingdienst niet naar. Houd altijd de factuurdatum aan en niet de betaaldatum. Ga je btw-aangifte doen over kwartaal 3, dan dien je de facturen met een factuurdatum uit dat kwartaal in. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen betaalde en niet betaalde facturen.

4. Btw terugvragen voor zakelijke etentjes

Voor zakelijke etentjes kun je helaas geen btw terugvragen. De Belastingdienst keurt dit - voor etentjes die in een horecagelegenheid of door een cateraar worden verzorgd - niet goed. Het is wel belangrijk om je bonnetjes te bewaren voor je administratie. Het gaat immers om zakelijke kosten en die kun je - zonder btw - wel indienen voor de inkomstenbelasting.

5. Te laat btw-aangifte doen

Een veelvoorkomende fout, is het te laat indienen van je btw-aangifte. Je moet je btw-aangifte altijd vóór een bepaalde datum en tijdstip inleveren. Ben je een minuut te laat, dan kan je dat al een boete opleveren. Zorg er dus voor dat je de deadline van elk kwartaal groot in je agenda zet.

6. Je administratie niet op orde hebben

Zorg dat je je administratie goed bijhoudt. Doe je dit niet, dan weet je ook niet wat je inkomsten en uitgaven zijn en wat je dus aan btw moet betalen. Het is daarnaast verstandig om je btw alvast op een aparte spaarrekening te zetten. Met de zakelijke rekening van Knab open je zoveel spaarrekeningen als je wilt. Handig voor bijvoorbeeld een aparte btw-rekening. Zo weet je zeker dat je dit geld niet uitgeeft!

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

Op de hoogte blijven van de gevolgen van het coronavirus als zzp'er?

Bezoek ons dossier

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord