gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Btw-aangifte doen als zzp’er: 6 valkuilen op een rij

Als zzp’er ontkom je er niet aan: aan het eind van elk kwartaal moet je jouw aangifte omzetbelasting indienen: de btw-aangifte. Misschien niet je favoriete bezigheid en daarom wel zo prettig als het in één keer goed gaat. Benieuwd waar je op moet letten? In dit artikel vind je zes valkuilen op een rij. Plus nog een aantal tips om je administratie op orde te brengen.

1. Aangifte doen over de verkeerde maanden

Een veelvoorkomende fout, is dat de btw-aangifte over de verkeerde maanden wordt ingediend. Doe je je btw-aangifte per kwartaal, dan werkt dat als volgt:
●    In april doe je aangifte over januari, februari en maart (kwartaal 1).
●    In juli doe je aangifte over april, mei en juni (kwartaal 2).
●    In oktober doe je aangifte over juli, augustus en september (kwartaal 3).
●    In januari doe je aangifte over oktober, november en december (kwartaal 4).

2. Mislopen van speciale regelingen

Er zijn verschillende regelingen waar zzp’ers gebruik van kunnen maken. Een voorbeeld is de kleineondernemersregeling (KOR). De KOR is een fiscaal voordeel voor ondernemers die minder dan € 20.000 per jaar aan omzet hebben. Hierdoor kan je als je dat zelf wilt btw-vrijstelling aanvragen, wat in veel gevallen interessant kan zijn. Zonde dus als je dat misloopt.

3. Betaal- en factuurdatum door elkaar halen

Het voelt misschien logischer om je btw pas af te dragen wanneer je het ook ontvangen hebt, maar daar kijkt de Belastingdienst niet naar. Houd altijd de factuurdatum aan en niet de betaaldatum. Ga je btw-aangifte doen over kwartaal 3, dan dien je de facturen met een factuurdatum uit dat kwartaal in. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen betaalde en niet betaalde facturen.

4. Btw terugvragen voor zakelijke etentjes

Voor zakelijke etentjes kun je helaas geen btw terugvragen. De Belastingdienst keurt dit - voor etentjes die in een horecagelegenheid of door een cateraar worden verzorgd - niet goed. Het is wel belangrijk om je bonnetjes te bewaren voor je administratie. Het gaat immers om zakelijke kosten en die kun je - zonder btw - wel indienen voor de inkomstenbelasting.

5. Te laat btw-aangifte doen

Een veelvoorkomende fout, is het te laat indienen van je btw-aangifte. Je moet je btw-aangifte altijd vóór een bepaalde datum en tijdstip inleveren. Ben je een minuut te laat, dan kan je dat al een boete opleveren. Zorg er dus voor dat je de deadline van elk kwartaal groot in je agenda zet.

6. Je administratie niet op orde hebben

Zorg dat je je administratie goed bijhoudt. Doe je dit niet, dan weet je ook niet wat je inkomsten en uitgaven zijn en wat je dus aan btw moet betalen. Het is daarnaast verstandig om je btw alvast op een aparte spaarrekening te zetten. Met de zakelijke rekening van Knab open je zoveel spaarrekeningen als je wilt. Handig voor bijvoorbeeld een aparte btw-rekening. Zo weet je zeker dat je dit geld niet uitgeeft!

Tips om je administratie op orde te brengen

Hoe hou je als zzp’er je administratie eenvoudig op orde? Zoek eerst goed gereedschap voor je administratie in de vorm van een goed boekhoudprogramma. Een boekhoudprogramma zal je namelijk voor de meeste van de bovenstaande valkuilen behoeden:

  • Met diverse notificaties voorkomen de programma’s veelgemaakte fouten, zoals te laat btw aangifte doen, de betaal- en factuurdatum door elkaar halen of je aangifte doen voor de verkeerde maand.
  • Je krijgt een kant-en-klaar btw overzicht die je eenvoudig kunt indienen bij de Belastingdienst
  • Met een boekhoudprogramma kun je diverse invoerfouten voorkomen door zo veel mogelijk te automatiseren.

Een aantal boekhoudprogramma die wij aanraden, zijn:

 

Om slim je administratie bij te houden, automatiseer je zo veel mogelijk terugkerende handelingen en taken. Hoe? Vier tips om zo min mogelijk tijd aan de administratie kwijt te zijn:

  1. Veel boekhoudprogramma’s bieden een gratis mobiele app. Gebruik deze bijvoorbeeld om je bonnetjes op te slaan en te verwerken in je boekhouding. Dit doe je door er een foto van te maken en te uploaden in de app. Vervolgens komt de bon of factuur als boekingsvoorstel in je boekhouding. Even controleren en klaar. 
  2. Koppel je zakelijke bankrekening ook direct aan een boekhoudpakket. Met deze koppeling kun je automatisch facturen en betalingen matchen zodat je snel betalingen kunt verwerken.
  3. Heb je regelmatig klanten die te laat betalen? Kijk naar een boekhoudprogramma waarin je automatische betalingsherinneringen kunt versturen. Deze stel je één keer in en dan ben je ervan af.
  4. Bedenk van te voren goed welk type kosten en inkomsten je hebt. Dit helpt je om je rekeningschema (grootboek) goed in te delen. Wanneer je deze goed indeelt vanaf het begin, voorkomt dit problemen en correcties achteraf. Bovendien zorgt dit ervoor dat je goed inzicht krijgt in de ontwikkeling van bijvoorbeeld specifieke kostenposten.

De kunst is dus om zo min mogelijk tijd kwijt te zijn aan onderhoud van je administratie. Doe je dit slim, dan hou je zelf eenvoudig de administratie op orde.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord