gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Kom ik als zzp'er in aanmerking voor huurtoeslag?

Wanneer je een woning huurt kan het zijn dat je recht hebt op huurtoeslag. Afhankelijk van jouw inkomen en vermogen kom je hier eventueel voor in aanmerking. De hoogte van de huurtoeslag is afhankelijk van inkomen, vermogen, leeftijd, huurprijs en de huishoudsituatie.

Hoeveel huurtoeslag ontvang ik in 2019?

De basisvoorwaarden om in aanmerking te komen zijn:

  • je bent 18 jaar of ouder (er zijn uitzonderingen;
  • je huurt een zelfstandige woonruimte;
  • je staat ingeschreven bij de gemeente op dat woonadres, samen met eventuele partner of medebewoners;
  • je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning en dat geldt ook voor je eventuele partner en medebewoners;
  • je inkomen en vermogen is niet te hoog;
  • de huurprijs is niet te hoog.

Voorbeeld

Je bent ouder dan 23, jonger dan AOW leeftijd en alleenwonend.

In dit geval mag je in 2019 bijvoorbeeld een inkomen van maximaal € 22.700 per jaar hebben, een maximaal eigen vermogen van € 30.360,- en een maximale huur van € 720,42 per maand om aanspraak te maken op huurtoeslag. Je kunt hier een proefberekening maken van jouw eventuele huurtoeslag.

Uiteraard bestaan er uitzonderingen, bijvoorbeeld als er iemand thuis verzorgd wordt. Als je met huurtoeslag te maken krijgt is het verstandig om advies in te winnen.

Bedrijf aan huis beginnen

Als je een bedrijf aan huis wilt beginnen, moet je dit meestal melden bij de gemeente. Ook moet je nagaan of jouw plannen passen in het bestemmingsplan.

Onttrekkingsvergunning

In sommige gevallen moet je voor het gebruik van de woning als bedrijfsruimte een onttrekkingsvergunning aanvragen. De gemeente geeft hiermee toestemming de woning aan de woningvoorraad te onttrekken.

Inkomstenbelasting en btw

Voor de inkomstenbelasting en btw moet je met een aantal factoren rekening houden, bijvoorbeeld of de woning kan worden gesplitst in een bedrijfsgedeelte en een woongedeelte.

Eigenaar

Ben je eigenaar van de woning en heb je voor de financiering van de woning een hypotheek afgesloten, houdt dan rekening met de bepalingen uit de hypotheekovereenkomst. Als je als zzp'er advies wilt over de fiscale gevolgen van een bedrijf aan huis beginnen, neem dan contact op met een boekhouder of accountant. Via www.zzpboekhoudkantoor.nl vind je aanbevolen boekhoudkantoren.

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen 2019 van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het gratis handboek hieronder.

Downloads

Handboek 

Ondernemen 2019 Belastingdienst

Bekijk alle downloads

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Woonplaats
Telefoonnummer
Jouw vraag of opmerking

 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.