• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 4 min

Kom ik als zzp'er in aanmerking voor huurtoeslag?

Wanneer je een woning huurt kan het zijn dat je recht hebt op huurtoeslag. Afhankelijk van jouw inkomen en vermogen kom je hier eventueel voor in aanmerking. De hoogte van de huurtoeslag is afhankelijk van inkomen, vermogen, leeftijd, huurprijs en de huishoudsituatie.

De basisvoorwaarden om in aanmerking te komen zijn:

Vanaf 1 januari 2020 zijn er geen inkomensgrenzen meer. Hoe hoog je inkomen mag zijn, hangt af van je huur, leeftijd en de samenstelling van je huishouden.

  • je bent 18 jaar of ouder (er zijn uitzonderingen);
  • je huurt een zelfstandige woonruimte;
  • je staat ingeschreven bij de gemeente op dat woonadres, samen met eventuele partner of medebewoners;
  • je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning en dat geldt ook voor je eventuele partner en medebewoners;
  • je vermogen is niet te hoog;
  • de huurprijs is niet te hoog.

In 2024 heb je recht op huurtoeslag als je huur niet hoger is dan € 879,66 (2023: € 808,06). Je kunt hier een proefberekening maken van jouw eventuele huurtoeslag.

Uiteraard bestaan er uitzonderingen, bijvoorbeeld als er iemand thuis verzorgd wordt. Als je met huurtoeslag te maken krijgt is het verstandig om advies in te winnen.

Bedrijf aan huis beginnen

Als je een bedrijf aan huis wilt beginnen, moet je dit meestal melden bij de gemeente. Ook moet je nagaan of jouw plannen passen in het bestemmingsplan.

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Stel ze aan de fiscale helpdesk
Fiscale hulp?

Onttrekkingsvergunning

In sommige gevallen moet je voor het gebruik van de woning als bedrijfsruimte een onttrekkingsvergunning aanvragen. De gemeente geeft hiermee toestemming de woning aan de woningvoorraad te onttrekken.

Inkomstenbelasting en btw

Voor de inkomstenbelasting en btw moet je met een aantal factoren rekening houden, bijvoorbeeld of de woning kan worden gesplitst in een bedrijfsgedeelte en een woongedeelte.

Eigenaar

Ben je eigenaar van de woning en heb je voor de financiering van de woning een hypotheek afgesloten, houdt dan rekening met de bepalingen uit de hypotheekovereenkomst. Als je als zzp'er advies wilt over de fiscale gevolgen van een bedrijf aan huis beginnen, neem dan contact op met een boekhouder of accountant. Via hulp in de regio vind je aanbevolen boekhoudkantoren bij jou in de buurt.

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Onze aangesloten specialisten staan klaar om jou te helpen met jouw vragen als (startende) ondernemer. Wil je advies of meer informatie? Zoek hulp in jouw regio!

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download hieronder het gratis handboek.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Onze partners

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.