gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

De btw doorberekenen aan je opdrachtgever

Ben jij zzp'er en wil jij weten of en hoe je kosten kunt doorbelasten aan je opdrachtgever? In dit artikel lees je hoe je dat doet en welke kosten je kunt doorbelasten.

Als zzp'er de btw doorberekenen: zo doe je dat!

Als je met je opdrachtgever hebt afgesproken dat je bepaalde kosten mag doorbelasten, zoals kosten voor openbaar vervoer of andere kosten, let dan op het (door)berekenen van de btw. Dit kun je doen op de volgende manieren:

  • Je boekt de kosten in als zakelijke kosten, bewaart de bon en vraagt aan de Belastingdienst de betaalde btw terug.
  • Je zet de kosten zonder btw op de factuur aan je opdrachtgever: dan is het onderdeel van je normale omzet. Als je de btw niet terug kunt vragen, zet je de kosten inclusief btw op de factuur.
  • Je berekent het btw-tarief dat voor jouw diensten geldt, over de gehele factuur (meestal 21%).
  • Je stuurt de factuur en kopieën van de bonnen als verantwoording van kosten aan je opdrachtgever. Je bewaart de bonnen in je eigen originele administratie. Zo kun je de kosten als zakelijke inkoop verantwoorden tegenover de Belastingdienst.

LET OP Het is altijd belangrijk om jouw originele bonnen en facturen in je eigen administratie te bewaren.

Doe dit niet:

Het is dus niet de bedoeling dat je de prijs inclusief btw doorbelast én de btw terugvordert bij de Belastingdienst. Dan betaalt je opdrachtgever teveel en krijg jij twee keer btw terug.

Reiskosten doorbelasten

Als ondernemer is het mogelijk om de kosten voor het openbaar vervoer op te voeren. In de prijs van vervoersbewijzen in het openbaar vervoer en taxibonnen zit 9% btw, ook al staat dit er niet op. Je kunt, als je kunt bewijzen dat het een zakelijke rit is geweest, deze kosten terugvorderen bij de Belastingdienst. De kosten exclusief btw kun je doorbelasten aan de opdrachtgever.

Ook als je een ov-chipkaart oplaadt, kun je btw terugvorderen. Hiervoor moet je echter wel een persoonlijke kaart hebben (geen anonieme) waarop je naam, geboortedatum en pasfoto staan. Daarnaast moet je ook een account hebben op www.ov-chipkaart.nl. Je kunt dan zelf ieder jaar een jaaroverzicht uitprinten en bewaren voor de Belastingdienst. Als extra verantwoording tegenover de Belastingdienst kun je kiezen voor een agenda of afsprakenboekje.

TIP Lees in dit kennisartikel meer over welk vervoersmiddel je kunt kiezen als ondernemer en wat de fiscale regels zijn.

Auto

Als je zakelijke ritten hebt gemaakt met je auto kun je een kilometervergoeding overeenkomen met je opdrachtgever. De vergoeding draagt bij aan je omzet: hierover moet je dan ook btw en inkomstenbelasting betalen. Normaal gesproken kun je dezelfde vergoeding hanteren als een werkgever belastingvrij aan een werknemer mag betalen bij zakelijke ritten. Dit is € 0,19 per kilometer.

TIP Hoe zit het met de reiskosten als je een auto gebruikt? Dat lees je in dit kennisartikel.

Uitzonderingen

LET OP Verstuur je iets naar jouw opdrachtgever? Je bent verplicht om btw te heffen over portokosten/verzendkosten, ondanks het feit dat er volgens de Postwet geen btw wordt geheven over postzegels. Je gebruikt het btw-tarief dat geldt voor jouw dienstverlening – meestal 21%. 

Ga je met een klant iets eten of drinken? Dan ligt het eraan of je de btw wel of niet mag aftrekken. Je mag de btw niet aftrekken als je eet of drinkt in een horecagelegenheid of als je het door een cateraar laat verzorgen in een afgehuurde ruimte bijvoorbeeld. Heb je afgesproken dat je jullie zakelijke etentje mag doorbelasten, dan belast je deze kosten inclusief btw door.

Overigens is de btw op eten wat je in de supermarkt koopt, en nuttigt op de zaak, wél terug te vorderen. Je leest daarover in dit kennisartikel meer.

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen 2020 van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het gratis handboek hieronder.

Downloads

Whitepaper 

Btw-aangifte voor zzp'ers

Handboek 

Ondernemen 2020 Belastingdienst

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord