• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

De belastingregels en voordelen van zakelijk rijden

Als zzp'er ben je veel onderweg. Of het verstandiger is om een privé auto te rijden of je auto over te schrijven naar de zaak, hangt af van een aantal factoren. De Belastingdienst maakt namelijk onderscheid tussen hoeveel kilometers jij privé en zakelijk maakt.

Zakelijk rijden met een privé auto

Als je in jouw privé auto rijdt voor zakelijke doeleinden, mag je € 0,19 per kilometer aftrekken. Dit geldt ook bij het huren van een auto. Je kunt dan ook de btw over het onderhoud, reparatie en gebruik aftrekken – maar niet over de aankoop van de auto.

Houd je een kilometeradministratie bij? Daarmee kun je bepalen of het voordeliger is om jouw auto over te schrijven naar de zaak of niet. Je kunt met een berekening van de Belastingdienst uitrekenen wat de verhouding tussen zakelijke en privé kilometers is.

Met de zakelijke kilometers (voor belaste omzet) bereken je de btw die je mag aftrekken. Met een kilometer- of rittenregistratie toon je aan dat je meer of minder dan 500 kilometer per jaar rijdt. Dat is namelijk de grens die de Belastingdienst trekt voor de inkomstenbelasting.

Rijd je minder dan 500 kilometer per kalenderjaar privé? Dan ziet de Belastingdienst het als auto van de zaak en telt deze mee voor de inkomstenbelasting. Dan betaal je dus ook bijtelling.

TIP Hieronder vind je een gratis download die je kunt gebruiken voor het bijhouden van je rittenadministratie. 

Houd je geen kilometeradministratie bij? Dan trek je alle btw over het onderhoud en het gebruik van je auto af. Aan het einde van het jaar corrigeer je dit bedrag vanwege het privégebruik. Dit bedrag beslaat zo’n 1,5% van de catalogusprijs – als verschuldigde btw.

Voordelig autorijden als zzp'er?

Voordelig autorijden als zzp'er?

Financial Lease biedt jou als zzp'er een groot aantal voordelen.

  • Je hoeft niet in één keer een grote investering te doen,
  • Je profiteert van fiscale voordelen,
  • Je hebt recht op terugvordering van de btw over de aanschafprijs,
  • Je bepaalt zelf de looptijd van het contract,
  • Geen kilometerbeperking.

Op zoek naar een auto die helemaal past bij jouw activiteiten? Kijk gauw verder!

Rijden met een auto van de zaak

Staat jouw auto op naam van de zaak? Dan mag je alle kosten – ook afschrijvingen en financieringslasten – zakelijk aftrekken. Dit geldt voor een auto die je betaalt uit eigen middelen, maar ook als je gebruik maakt van Financial Lease. Bij deze vorm van financiering komt de auto namelijk op jouw naam te staan. Dit betekent dat jij economisch eigenaar bent van de auto. (Dit is tegenstelling tot operational lease, waarbij de auto op naam staat van het leasebedrijf.)

Je betaalt bijtelling voor de inkomstenbelasting voor het privégebruik van de auto. Deze bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto en is tevens afhankelijk van de CO2-uitstoot. Het bedrag van deze bijtelling wordt bij jouw inkomen opgeteld – hier betaal je dus inkomstenbelasting over.

Hier kun je berekenen wat de bijtelling van jouw zakelijke auto is.

TIP Als de kosten van je auto lager zijn dan de bijtelling die je betaalt, kun je overwegen de auto over te schrijven naar privé en € 0,19 per kilometer in te dienen als zakelijke kosten.

TIP Heb je wel eens gedacht aan het leasen van een auto? Hiermee ben je economisch eigenaar van een auto, terwijl je ruimte overhoudt voor andere belangrijke investeringen.

Bekijk direct alle voordelen bij onze partner Financial Lease.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Fiscale hulp nodig?

Fiscale hulp nodig?

Doe je zelf je boekhouding? Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?

De fiscale helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat klaar.

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.