• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

De belastingregels en voordelen van zakelijk rijden

Als zzp'er ben je veel onderweg. Of het verstandiger is om een privé auto te rijden of je auto over te schrijven naar de zaak, hangt af van een aantal factoren. De Belastingdienst maakt namelijk onderscheid tussen hoeveel kilometers jij privé en zakelijk maakt.

Zakelijk rijden met een privé auto

Als je in jouw privé auto rijdt voor zakelijke doeleinden, mag je € 0,23 per kilometer aftrekken. Dit geldt ook bij het huren van een auto. Je kunt dan ook de btw over het onderhoud, reparatie en gebruik aftrekken – maar niet over de aankoop van de auto.

Houd je een kilometeradministratie bij?

Met behulp van je kilometeradministratie kun je bepalen of het voordeliger is om jouw auto over te schrijven naar de zaak of niet. Je kunt met een berekening van de Belastingdienst uitrekenen wat de verhouding tussen zakelijke en privé kilometers is.

Met de zakelijke kilometers (voor belaste omzet) bereken je de btw die je mag aftrekken. Met een kilometer- of rittenregistratie toon je aan dat je meer of minder dan 500 kilometer per jaar rijdt. Dat is namelijk de grens die de Belastingdienst trekt voor de inkomstenbelasting.

Rijd je minder dan 500 kilometer per kalenderjaar privé?

Dan ziet de Belastingdienst het als auto van de zaak en telt deze mee voor de inkomstenbelasting. Dan betaal je dus ook bijtelling.

TIP Hieronder vind je een gratis download die je kunt gebruiken voor het bijhouden van je rittenadministratie. 

Houd je geen kilometeradministratie bij?

Dan trek je alle btw over het onderhoud en het gebruik van je auto af. Aan het einde van het jaar corrigeer je dit bedrag vanwege het privégebruik. Dit bedrag beslaat zo’n 1,5% van de catalogusprijs – als verschuldigde btw.

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Stel ze aan de fiscale helpdesk
Fiscale hulp?

Rijden met een auto van de zaak

Staat jouw auto op naam van de zaak? Dan mag je alle kosten – ook afschrijvingen en financieringslasten – zakelijk aftrekken. Dit geldt ook als je gebruik maakt van financial lease. Bij deze vorm van financiering komt de auto namelijk op jouw naam te staan en ben jij dus economisch eigenaar van de auto, je moet dan ook zelf een zakelijke autoverzekering afsluiten. Dit is tegenstelling tot operational lease, waarbij de auto op naam staat van het leasebedrijf.

Je betaalt bijtelling voor de inkomstenbelasting voor het privégebruik van de auto. Deze bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto en is tevens afhankelijk van de CO2-uitstoot. Het bedrag van deze bijtelling wordt bij jouw inkomen opgeteld – hier betaal je dus inkomstenbelasting over.

Hier kun je berekenen wat de bijtelling van jouw zakelijke auto is.

TIP Als de kosten van je auto lager zijn dan de bijtelling die je betaalt, kun je overwegen de auto over te schrijven naar privé en € 0,23 per kilometer in te dienen als zakelijke kosten.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Onze partners

Zakelijk of privé rijden?

Zakelijk of privé rijden?

Wat is voor jou als zzp'er voordeliger: een auto op de zaak of privé? Bereken het nu zelf!