gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

De belastingregels en voordelen van zakelijk rijden

Als zzp'er ben je veel onderweg. Of het verstandiger is om een privé auto te rijden of je auto over te schrijven naar de zaak, hangt van een aantal factoren af. De Belastingdienst maakt namelijk onderscheid tussen hoeveel kilometers jij privé en zakelijk maakt.

Belastingvoordelen van zakelijk rijden

Zakelijk rijden met een privé auto

Als je in jouw privé auto rijdt voor zakelijke doeleinden, mag je € 0,19 per kilometer aftrekken. Dit geldt ook bij het huren van een auto. Je kunt dan ook de btw over het onderhoud, reparatie en gebruik aftrekken – maar niet over de aankoop van de auto.

Houd je een kilometeradministratie bij? Daarmee kun je bepalen of het voordeliger is om jouw auto over te schrijven naar de zaak of niet. Je kunt met een berekening van de Belastingdienst uitrekenen wat de verhouding tussen zakelijke en privé kilometers is. Met de zakelijke kilometers (voor belaste omzet) bereken je de btw die je mag aftrekken. Met een kilometer- of rittenregistratie toon je aan dat je meer of minder dan 500 kilometer per jaar rijdt. Dat is namelijk de grens die de Belastingdienst trekt voor de inkomstenbelasting. Rijd je minder dan 500 kilometer per kalenderjaar privé? Dan ziet de Belastingdienst het als auto van de zaak en telt deze mee voor de inkomstenbelasting. Dan betaal je dus ook bijtelling. Hierover lees je hieronder meer.

Houd je geen kilometeradministratie bij? Dan trek je alle btw over het onderhoud en het gebruik van je auto af. Aan het einde van het jaar corrigeer je dit bedrag vanwege het privégebruik. Dit bedrag beslaat zo’n 1,5% van de catalogusprijs – als verschuldigde btw.

Rijden met een auto van de zaak

Staat jouw auto op naam van de zaak? Dan mag je alle kosten – ook afschrijvingen en financieringslasten – zakelijk aftrekken. Je betaalt bijtelling voor de inkomstenbelasting. Deze bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto en is tevens afhankelijk van de CO2-uitstoot. Hier kun je berekenen wat de bijtelling van jouw zakelijke auto is. Het bedrag van deze bijtelling wordt bij jouw inkomen opgeteld – hier betaal je dus inkomstenbelasting over.

TIP Als de kosten van je auto lager zijn dan de bijtelling die je betaalt, dan kun je overwegen de auto over te schrijven naar privé, en € 0,19 per kilometer in te dienen als zakelijke kosten.

KORTOM Rijd je minder dan 500 kilometer met je zakelijke auto? Dan mag je de bijtelling achterwege laten.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord