gasten online
Registreer en profiteer!
 

Auto op de zaak of privé model berekening maken

Zet je de auto op de zaak of blijf je hem privé rijden? Regelmatig veranderen de fiscale regels omtrent het zakelijk rijden van een privé-auto of het privé rijden van een zakelijke auto. Welke keuze voor jou handig is, kan dus veranderen als wetgeving verandert. Overigens heb je geen keuze als je minder dan 500 kilometer per jaar voor privé-doeleinden rijdt. Dan ziet de Belastingdienst de auto als een zakelijke auto voor de inkomstenbelasting.

 

Btw retour bij privé auto

In de rekenmodule, die je aangeboden wordt in samenspraak met Autozakelijkofprive.nl, kun je uitrekenen wat voor jou de beste optie is. Verder geven we je nog een aantal basistips. 

Auto op de zaak

Als je als zzp'er een auto op de zaak zet, waarbij dat dus moet als je minder dan 500 kilometer per jaar voor privédoelen rijdt, dan mag je alle kosten, inclusief afschrijvingen en financieringslasten, zakelijk aftrekken. Voor je zakelijke auto betaal je bijtelling voor de inkomstenbelasting. Die bijtelling bedraagt een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Dat percentage kan variëren (14%, 20% of 25%, afhankelijk van de CO2 uitstoot) en het bedrag van de bijtelling (percentage x cataloguswaarde) wordt opgeteld bij jouw inkomen als zzp'er. Daarover betaal je dus inkomstenbelasting.

€ 0,19 per kilometer

Zijn je werkelijke autokosten lager dan de bijtelling, dan is het in veel gevallen interessanter om de auto privé te rijden en € 0,19 per zakelijk gereden kilometer op te voeren als zakelijke kosten. Bij auto's ouder dan twee jaar en jonger dan 15 jaar, is het meestal ook voordelig om de auto privé te rijden en € 0,19 per zakelijk gereden kilometer op te voeren als zakelijke kosten.

Auto privé

Als je auto privé wordt gehouden maar ook voor zakelijke ritten gebruikt wordt, dan geldt het volgende.

Je kunt geen btw aftrekken bij de aankoop. Wel mag je de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover je de auto voor de onderneming gebruikt. Ga daarbij uit van de verhouding tussen het aantal zakelijke kilometers en het aantal verreden kilometers op jaarbasis. Houd er wel rekening mee dat alleen het deel dat je gebruikt voor belaste omzet aftrekbaar is.

Btw aftrek voorbeelden

    • Voorbeeld 1: je rijdt per jaar 10.000 km waarvan zakelijk 9.000 km en de ritten zijn geregistreerd, dan mag je 90% van de btw op brandstof en onderhoud terugvorderen.
    • Voorbeeld 2: je rijdt per jaar 10.000 km waarvan zakelijk 2.000 km en de ritten zijn geregistreerd, dan mag je 20% van de btw op brandstof en onderhoud terugvorderen.

Houd je een rittenregistratie bij dan mag je tevens € 0,19 per km als kosten in je bedrijf op te voeren voor elke gereden km. Je kunt zelf berekenen wat voor jou het voordeligste is, dat is onder andere afhankelijk van welke brandstof je auto gebruikt, wat je wegenbelasting en verzekeringen kosten en hoeveel onderhoud je hebt.

Voordelig en flexibel een auto leasen als zzp'er?

Als zzp'er kun je er ook voor kiezen een auto te leasen. Bij Athlon Essential is dit flexibel én heel voordelig. Je bepaalt namelijk zelf hoe lang je een auto wilt leasen, afhankelijk van jouw situatie. Ook kun je tussentijds de looptijd nog aanpassen. Bij Athlon wordt 'operational lease' als vorm gehanteerd. Dit is de meest voorkomende vorm van autoleasing, zoals je ook in het kennisartikel; "Wat is leasing?" kunt lezen. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over onvoorziene kosten zoals verzekeringen, reparaties en onderhoud. Standaard inbegrepen in het leasecontract zijn bijvoorbeeld rente en afschrijving, reparatie/onderhoud, allrisk verzekering (WA & Casco), wegenbelasting, 24-uurs hulpdienst in binnen- en buitenland, banden op basis van de gereden kilometers. De voordelen van leasen via Athlon Essential op een rijtje:

  • Flexibele leasecontracten van één tot 72 maanden;
  • Eenvoudig online afsluiten;
  • Snel opzeggen;
  • Makkelijk uitbreiden;
  • Je betaalt geen overbodige extra's.

Wil je meer weten? Kijk dan eens op deze pagina.

Hulp nodig?

Meer informatie kun je vinden bij de Belastingdienst via deze link. Je kunt natuurlijk ook altijd je boekhouder of accountant om advies vragen. Wij werken samen met regionale boekhouders die je om een gratis adviesgesprek kunt vragen. Kijk op www.zzpboekhoudkantoor.nl voor een boekhouder bij jou in de buurt en laat onze partners jou helpen met het maken van de juiste keuze.

Bereken nu zelf wat je het beste kunt doen via www.autozakelijkofprive.nl

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
   

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.