• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:

Auto op de zaak of privé model berekening maken

Zet je de auto op de zaak of blijf je hem privé rijden? Regelmatig veranderen de fiscale regels omtrent het zakelijk rijden van een privé-auto of het privé rijden van een zakelijke auto. Welke keuze voor jou handig is, kan dus veranderen als wetgeving verandert. Overigens heb je geen keuze als je minder dan 500 kilometer per jaar voor privé-doeleinden rijdt. Dan ziet de Belastingdienst de auto als een zakelijke auto voor de inkomstenbelasting.

Btw retour bij privé auto

In de rekenmodule, die je aangeboden wordt in samenspraak met Autozakelijkofprive.nl, kun je uitrekenen wat voor jou de beste optie is. Verder geven we je nog een aantal basistips. 

Auto op de zaak

Als je als zzp'er een auto op de zaak zet, waarbij dat dus moet als je minder dan 500 kilometer per jaar voor privédoelen rijdt, dan mag je alle kosten, inclusief afschrijvingen en financieringslasten, zakelijk aftrekken. Voor je zakelijke auto betaal je bijtelling voor de inkomstenbelasting. Die bijtelling bedraagt een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Dat percentage kan variëren (14%, 20% of 25%, afhankelijk van de CO2 uitstoot) en het bedrag van de bijtelling (percentage x cataloguswaarde) wordt opgeteld bij jouw inkomen als zzp'er. Daarover betaal je dus inkomstenbelasting.

€ 0,23 per kilometer

Zijn je werkelijke autokosten lager dan de bijtelling, dan is het in veel gevallen interessanter om de auto privé te rijden en € 0,23 per zakelijk gereden kilometer op te voeren als zakelijke kosten. Bij auto's ouder dan twee jaar en jonger dan 15 jaar, is het meestal ook voordelig om de auto privé te rijden en € 0,23 per zakelijk gereden kilometer op te voeren als zakelijke kosten.

Auto privé

Als je auto privé wordt gehouden maar ook voor zakelijke ritten gebruikt wordt, dan geldt het volgende.

Je kunt geen btw aftrekken bij de aankoop. Wel mag je de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover je de auto voor de onderneming gebruikt. Ga daarbij uit van de verhouding tussen het aantal zakelijke kilometers en het aantal verreden kilometers op jaarbasis. Houd er wel rekening mee dat alleen het deel dat je gebruikt voor belaste omzet aftrekbaar is.

Btw aftrek voorbeelden

    • Voorbeeld 1: je rijdt per jaar 10.000 km waarvan zakelijk 9.000 km en de ritten zijn geregistreerd, dan mag je 90% van de btw op brandstof en onderhoud terugvorderen.
    • Voorbeeld 2: je rijdt per jaar 10.000 km waarvan zakelijk 2.000 km en de ritten zijn geregistreerd, dan mag je 20% van de btw op brandstof en onderhoud terugvorderen.

Houd je een rittenregistratie bij dan mag je tevens € 0,23 per km als kosten in je bedrijf op te voeren voor elke gereden km. Je kunt zelf berekenen wat voor jou het voordeligste is, dat is onder andere afhankelijk van welke brandstof je auto gebruikt, wat je wegenbelasting en verzekeringen kosten en hoeveel onderhoud je hebt.

Hulp nodig?

Wil je persoonlijk advies over het maken van een keuze? Bij Het Ondernemercollectief kun je de fiscale helpdesk raadplegen.

Je kunt natuurlijk ook altijd je boekhouder of accountant om advies vragen. Wij werken samen met regionale boekhouders die je om een gratis adviesgesprek kunt vragen. Kijk maar even op onze hulp in de regio pagina
voor een boekhouder bij jou in de buurt en laat onze partners jou helpen met het maken van de juiste keuze.

Bereken nu zelf wat je het beste kunt doen via www.autozakelijkofprive.nl

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda