• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Hoe bereken ik bijtelling als zzp'er?

Als jij jouw auto van de zaak ook voor privéritten gebruikt, moet je bijtelling betalen. De Belastingdienst ziet dit als 'loon in natura' en vindt dat je hierover belasting moet betalen. In dit kennisartikel lees je hoe je als zzp'er de bijtelling van jouw auto berekent.

Wat is bijtelling?

Bijtelling is feitelijk een bedrag dat bovenop jouw belastbare jaarinkomen komt. Hierover moet je dus belasting betalen. De bijtelling wordt berekend op basis van de volgende informatie:

  • De energieklasse van jouw auto (CO2-uitstoot);
  • De cataloguswaarde van jouw auto;
  • Jouw jaarinkomen en belastingschijf.

LET OP Je betaalt alleen bijtelling als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met jouw auto van de zaak. Als jij kunt aantonen (bijvoorbeeld door een rittenadministratie) dat je minder kilometer privé rijdt met jouw zakelijke auto, dan hoef je geen bijtelling te betalen.

Als de bijtelling hoger uitvalt dan de werkelijke kosten, dan vindt er een correctie plaats. De bijtelling wordt dan gelijkgesteld aan de werkelijke kosten en zal dus op papier nooit hoger zijn dan de werkelijke kosten.

Bijtelling 2021

Voor 2021 wordt de bijtelling berekend aan de hand van de waarde van je auto, waarbij het verschil maakt of het een elektrische auto is of niet. Heb je een elektrische auto met een waarde van € 40.000, dan betaal je 12% bijtelling. Over een eventueel restbedrag boven € 45.000 betaal je 22% bijtelling.

Dit wil zeggen dat dit jaar de cataloguswaardegrens naar beneden is bijgesteld, want in 2020 betaalde je nog 8% over de waarde tot € 45.000. Voor niet volledig elektrische auto's verandert er niets en blijft het bijtellingspercentage in 2021 gewoon op 22% staan.

Voordelig autorijden als zzp'er?

Voordelig autorijden als zzp'er?

Financial Lease biedt jou als zzp'er een groot aantal voordelen.

  • Je hoeft niet in één keer een grote investering te doen,
  • Je profiteert van fiscale voordelen,
  • Je hebt recht op terugvordering van de btw over de aanschafprijs,
  • Je bepaalt zelf de looptijd van het contract,
  • Geen kilometerbeperking.

Op zoek naar een auto die helemaal past bij jouw activiteiten? Kijk gauw verder!

Bijtelling berekenen als zzp'er

De bijtelling kun je berekenen door het bijtellingspercentage van jouw auto te vermenigvuldigen met de cataloguswaarde.

Rekenvoorbeeld: bruto bijtelling
Stel: de cataloguswaarde van jouw auto is € 20.000. De bijtelling is 22%, dus 0,22 x 20.000 = € 4.400 bijtelling per jaar. Dit komt neer op € 4.400 : 12 = € 366,67 per maand. Dit bedrag komt bruto bovenop jouw inkomen.

Let op: dit is het bruto bedrag bijtelling. Hoeveel je netto aan bijtelling betaalt, hangt af van jouw inkomen.

Rekenvoorbeeld: netto bijtelling
Hoeveel netto bijtelling je betaalt, is afhankelijk van welke belastingschijf voor jou van toepassing is. We gebruiken de gegevens uit het vorige voorbeeld, waarbij de bijtelling per jaar op € 4.400 is vastgesteld.

Jouw inkomen bestaat uit je belastbaar jaarinkomen (€ 20.000 volgens het vorige voorbeeld) plus je bijtelling van € 4.400 = € 24.400. Je valt dan in belastingschijf 1 en betaalt dus 37,5% belasting. Jij betaalt jaarlijks netto aan bijtelling: € 4.400 x 37,5% = € 1.650. Op maandbasis is dat € 1.650 : 12 = € 137,50.

Zakelijk rijden met lage bijtelling

Interesse in een auto met lage bijtelling? Bekijk dan het aanbod tweedehands elektrische auto’s via FinancialLease.nl. Middels Financial Lease koop je een auto in vaste maandelijkse termijnen en ben je direct eigenaar van de auto. Dat levert ook nog eens veel fiscale voordelen voor jou als zzp’er.

Klik hier voor meer informatie over Financial Lease voor zzp’ers.

TIP Rijd je minder dan 500 kilometer per jaar privé met je zakelijke auto? In dat geval hoef je geen bijtelling te betalen. Maar de Belastingdienst verlangt wel dat je hier zorgvuldig administratie van bijhoudt. Gebruik hiervoor het handige hulpmiddel TrackJack; nu voor leden van Het Ondernemerscollectief met  € 28,- korting! Of gebruik de gratis Excel uren- en kilometerregistratie hieronder.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

ZZP Agenda

mei
10
Online | 19.00 uur

Succesvol starten als zzp'er

mei
17
Online | 19.00 uur

Online startersevenement

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.