gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Hoe bereken ik bijtelling als zzp'er?

Als jij jouw auto van de zaak ook voor privéritten gebruikt, moet je bijtelling betalen. De Belastingdienst ziet dit als 'loon in natura' en vindt dus dat je hierover belasting moet betalen. In dit kennisartikel lees je hoe je de bijtelling van jouw auto als zzp'er berekent.

Rekenvoorbeeld: bijtelling berekenen als zzp'er

Bijtelling is feitelijk een bedrag dat bovenop jouw belastbare jaarinkomen komt. Hierover moet je dus belasting betalen. De bijtelling wordt berekend door:

  • De energieklasse van jouw auto (CO2-uitstoot)
  • De cataloguswaarde van jouw auto
  • Jouw jaarinkomen en belastingschijf

LET OP Je betaalt alleen bijtelling als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met jouw auto van de zaak. Als jij kunt aantonen (bijvoorbeeld door een rittenadministratie) dat je minder kilometer privé rijdt met jouw zakelijke auto, dan hoef je geen bijtelling te betalen. Als de bijtelling hoger uitvalt dan de werkelijke kosten, dan vind er een correctie plaats. De bijtelling wordt dan gelijkgesteld aan de werkelijke kosten en zal dus op papier nooit hoger zijn dan de werkelijke kosten.

Bijtelling 2019

Voor 2019 wordt de bijtelling berekend aan de hand van de waarde van je auto en of het een elektrische auto is of niet. Heb je een elektrische auto met een waarde van € 40.000, dan betaal je 4% bijtelling. Heb je een elektrische auto met een waarde van € 55.000, dan betaal je 22% bijtelling. Heb je een auto op waterstof, betaal je 4%. Heb je een auto met meer dan 0 gram CO2-uitstoot per kilometer, dan betaal je 22% bijtelling.

Bijtelling 2018

In 2018 zijn de bijtellingspercentages vastgesteld op 4% of 22%. Welk percentage voor jou geldt, is afhankelijk van de CO2-uitstoot van jouw auto. Hoe milieuvriendelijker jouw auto, hoe lager jouw bijtelling. Heb je een elektrische of hybride leaseauto die voor 1 januari 2014 op kenteken is gezet, dan kan het bijtellingspercentage ook 0% zijn. Daarover lees je hier meer.

 

LET OP Als jij in het verlaagde bijtellingspercentage van 4% valt, dan geldt dit percentage voor een periode van 60 maanden. Dit gaat in op de eerste dag van de maand die komt nadat het kenteken voor het eerst is afgegeven. Is het kenteken afgegeven op 14 maart, dan gaat de periode 1 april van start. Na afloop van de periode wordt het percentage opnieuw berekend op basis van de regels die op dat moment gelden.

De bijtelling berekenen als zzp'er

De bijtelling wordt berekend door het percentage van de bijtelling te vermenigvuldigen met de cataloguswaarde van jouw auto. Als je werknemer bent, kan het zijn dat je nog een eigen bijdrage moet leveren.

Rekenvoorbeeld: bruto bijtelling berekenen

Stel: de cataloguswaarde van jouw auto is € 20.000,-. De bijtelling is 22% daarvan, dus 0,22 x 20.000 = € 4.400,- bijtelling per jaar. Dit komt neer op € 4.400 : 12 = € 366,67 per maand. Dit bedrag komt dus bruto bovenop jouw inkomen.

LET OP Dit is het bruto bedrag bijtelling. Hoeveel je netto aan bijtelling betaalt, hangt van jouw inkomen af.

Rekenvoorbeeld: netto bijtelling berekenen

Hoeveel netto bijtelling je betaalt, is afhankelijk van welke belastingschijf voor jou van toepassing is. Voor 2018 zijn de percentages als je in 2018 de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt:

Hier vind je de percentages als jij de AOW-leeftijd van 65 jaar en 9 maanden in 2017 bereikt en hier vind je een lijst met percentages als de AOW-leeftijd vóór 2018 is bereikt.

We gebruiken de gegevens uit het vorige voorbeeld, waarbij de bijtelling per jaar op € 4.400,- is vastgesteld.

Jouw inkomen bestaat uit je belastbaar jaarinkomen (€ 20.000,- volgens het vorige voorbeeld) plus je bijtelling van € 4.400 = € 24.400,-. Je valt dan in belastingschijf 2 en betaalt dus 40,85% belasting. Jij betaalt jaarlijks netto aan bijtelling: € 4.400 x 40,85% = € 1.797,40. Op maandbasis is dat € 1.795,20 : 12 = € 149,80.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.