• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Hoe bereken ik bijtelling als zzp'er?

Als jij jouw auto van de zaak ook voor privéritten gebruikt, moet je bijtelling betalen. De Belastingdienst ziet dit als 'loon in natura' en vindt dat je hierover belasting moet betalen. In dit kennisartikel lees je hoe je als zzp'er de bijtelling van jouw auto berekent.

Wat is bijtelling?

Bijtelling is feitelijk een bedrag dat bovenop jouw belastbare jaarinkomen komt. Hierover moet je dus belasting betalen. De bijtelling wordt berekend op basis van de volgende informatie:

  • De energieklasse van jouw auto (CO2-uitstoot);
  • De cataloguswaarde van jouw auto;
  • Jouw jaarinkomen en belastingschijf.

LET OP Je betaalt alleen bijtelling als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met jouw auto van de zaak. Als jij kunt aantonen (bijvoorbeeld door een rittenadministratie) dat je minder kilometer privé rijdt met jouw zakelijke auto, dan hoef je geen bijtelling te betalen.

Als de bijtelling hoger uitvalt dan de werkelijke kosten, dan vindt er een correctie plaats. De bijtelling wordt dan gelijkgesteld aan de werkelijke kosten en zal dus op papier nooit hoger zijn dan de werkelijke kosten.

Bijtelling 2024

Voor 2024 wordt de bijtelling berekend aan de hand van de waarde van je auto, waarbij het verschil maakt of het een elektrische auto is of niet. Heb je een elektrische auto met een waarde tot € 30.000, dan betaal je 16% bijtelling. Over een eventueel restbedrag (boven € 30.000) betaal je 22% bijtelling.

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Stel ze aan de fiscale helpdesk
Fiscale hulp?

Bijtelling berekenen als zzp'er

De bijtelling kun je berekenen door het bijtellingspercentage van jouw auto te vermenigvuldigen met de cataloguswaarde.

Rekenvoorbeeld: bruto bijtelling
Stel: de cataloguswaarde van jouw auto is € 20.000. De bijtelling is 22%, dus 0,22 x 20.000 = € 4.400 bijtelling per jaar. Dit komt neer op € 4.400 : 12 = € 366,67 per maand. Dit bedrag komt bruto bovenop jouw inkomen.

Let op: dit is het bruto bedrag bijtelling. Hoeveel je netto aan bijtelling betaalt, hangt af van jouw inkomen.

Rekenvoorbeeld: netto bijtelling
Hoeveel netto bijtelling je betaalt, is afhankelijk van welke belastingschijf voor jou van toepassing is. We gebruiken de gegevens uit het vorige voorbeeld, waarbij de bijtelling per jaar op € 4.400 is vastgesteld.

Jouw inkomen bestaat uit je belastbaar jaarinkomen (€ 20.000 volgens het vorige voorbeeld) plus je bijtelling van € 4.400 = € 24.400. Je valt dan in belastingschijf 1 en betaalt in 2024 dus 36,97% belasting. Jij betaalt jaarlijks netto aan bijtelling: € 4.400 x 36,97% = € 1.626. Op maandbasis is dat € 1.626 : 12 = € 135,5.

Zakelijk rijden met lage bijtelling

Interesse in een auto met lage bijtelling? Overweeg dan het rijden met een youngtimer. Je kunt dan gebruik maken van de youngtimer regeling. Omdat de bijtelling wordt berekend over de dagwaarde in plaats van de cataloguswaarde valt het maandbedrag dat je kwijt bent aan bijtelling doorgaans een stuk lager uit.

Rijd je minder dan 500 kilometer per jaar privé met je zakelijke auto? Dan hoef je geen bijtelling te betalen. Maar de Belastingdienst verlangt wel dat je hier zorgvuldig administratie van bijhoudt.

TIP Gebruik hiervoor het handige hulpmiddel TrackJack; nu voor leden van Het Ondernemerscollectief met  € 28,- korting! Of gebruik de gratis Excel uren- en kilometerregistratie hieronder.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

ZZP Agenda

Zakelijk of privé rijden?

Zakelijk of privé rijden?

Wat is voor jou als zzp'er voordeliger: een auto op de zaak of privé? Bereken het nu zelf!

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.