gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Hoe bereken ik bijtelling als zzp'er?

Als jij jouw auto van de zaak ook voor privéritten gebruikt, moet je bijtelling betalen. De Belastingdienst ziet dit als 'loon in natura' en vindt dat je hierover belasting moet betalen. In dit kennisartikel lees je hoe je de bijtelling van jouw auto als zzp'er berekent.

Rekenvoorbeeld: bijtelling berekenen als zzp'er

Bijtelling is feitelijk een bedrag dat bovenop jouw belastbare jaarinkomen komt. Hierover moet je dus belasting betalen. De bijtelling wordt berekend door:

  • De energieklasse van jouw auto (CO2-uitstoot)
  • De cataloguswaarde van jouw auto
  • Jouw jaarinkomen en belastingschijf

LET OP Je betaalt alleen bijtelling als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met jouw auto van de zaak. Als jij kunt aantonen (bijvoorbeeld door een rittenadministratie) dat je minder kilometer privé rijdt met jouw zakelijke auto, dan hoef je geen bijtelling te betalen. Als de bijtelling hoger uitvalt dan de werkelijke kosten, dan vind er een correctie plaats. De bijtelling wordt dan gelijkgesteld aan de werkelijke kosten en zal dus op papier nooit hoger zijn dan de werkelijke kosten.

Bijtelling 2020

Voor 2020 wordt de bijtelling berekend aan de hand van de waarde van je auto en of het een elektrische auto is of niet. Heb je een elektrische auto met een waarde van € 45.000, dan betaal je 8% bijtelling. over een eventueel restbedrag boven € 45.000 betaal je 22% bijtelling.

Dit wil zeggen dat dit jaar de cataloguswaardegrens naar beneden is bijgesteld, want in 2019 betaalde je nog 4% over de waarde tot € 50.000,-. Voor niet volledig elektrische auto's verandert er niets in 2020 en blijft het bijtellingspercentage gewoon op 22% staan.

De bijtelling berekenen als zzp'er

De bijtelling wordt berekend door het percentage van de bijtelling te vermenigvuldigen met de cataloguswaarde van jouw auto. Als je werknemer bent, kan het zijn dat je nog een eigen bijdrage moet leveren.

Rekenvoorbeeld: bruto bijtelling berekenen

Stel: de cataloguswaarde van jouw auto is € 20.000,-. De bijtelling is 22% daarvan, dus 0,22 x 20.000 = € 4.400,- bijtelling per jaar. Dit komt neer op € 4.400 : 12 = € 366,67 per maand. Dit bedrag komt dus bruto bovenop jouw inkomen.

LET OP Dit is het bruto bedrag bijtelling. Hoeveel je netto aan bijtelling betaalt, hangt van jouw inkomen af.

Rekenvoorbeeld: netto bijtelling berekenen

Hoeveel netto bijtelling je betaalt, is afhankelijk van welke belastingschijf voor jou van toepassing is. In 2020 zijn er nog maar twee belastingschijven. Voor werkenden die de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt, geldt een percentage van 37,5% voor het inkomen tot € 68.507,- en 49,5% voor het inkomen boven die grens.

We gebruiken de gegevens uit het vorige voorbeeld, waarbij de bijtelling per jaar op € 4.400,- is vastgesteld.

Jouw inkomen bestaat uit je belastbaar jaarinkomen (€ 20.000,- volgens het vorige voorbeeld) plus je bijtelling van € 4.400 = € 24.400,-. Je valt dan in belastingschijf 1 en betaalt dus 37,5% belasting. Jij betaalt jaarlijks netto aan bijtelling: € 4.400 x 37,5% = € 1.650,-. Op maandbasis is dat € 1.650,- : 12 = € 137,50.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord