• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Auto op de zaak of prive?

Zet je als zzp'er de auto op de zaak of blijf je hem privé rijden? Regelmatig veranderen de fiscale regels omtrent het zakelijk rijden van een privé-auto of het privé rijden van een zakelijke auto. Welke keuze voor jou handig is, kan dus van jaar op jaar veranderen. Overigens heb je geen keuze als je minder dan 500 kilometer per jaar voor privé-doeleinden rijdt. Dan ziet de Belastingdienst de auto als een zakelijke auto voor de inkomstenbelasting.

Ga je privé of zakelijk rijden?

Met de rekenmodule op de website autozakelijkofprive.nl, kun je uitrekenen wat voor jou de beste optie is. Verder geven we je hieronder een aantal basistips. 

Auto op de zaak

Komt je auto voor in de boekhouding van je bedrijf of kun je btw verrekenen? Dan kun je vaak het beste je bedrijfsauto zakelijk verzekeren.

Bijtelling voor zakelijke auto

Als je als zzp'er een auto op de zaak zet, waarbij je dus minder dan 500 kilometer per jaar voor privédoelen rijdt, mag je alle kosten, inclusief afschrijvingen en financieringslasten, zakelijk aftrekken. Voor je zakelijke auto betaal je bijtelling voor de inkomstenbelasting.

Die bijtelling bedraagt een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Dat percentage kan variëren (16% of 22%), afhankelijk van de CO2 uitstoot. Het bedrag van de bijtelling (percentage x cataloguswaarde) wordt opgeteld bij jouw inkomen als zzp'er. Daarover betaal je dus inkomstenbelasting.

Check hier de tarieven voor bijtelling.

Zijn je werkelijke autokosten lager dan de bijtelling, dan is het in veel gevallen interessanter om de auto privé te rijden en € 0,23 per zakelijk gereden kilometer op te voeren als zakelijke kosten. 

Bij auto's die ouder zijn dan twee jaar en jonger dan 15 jaar, is het meestal ook voordelig om de auto privé te rijden en € 0,23 per zakelijk gereden kilometer op te voeren als zakelijke kosten.

Zakelijk of privé rijden?

Wat is voor jou als zzp'er voordeliger: een auto op de zaak of privé? Bereken het nu zelf!

Bereken: zakelijk of privé rijden?
Zakelijk of privé rijden?

Lagere bijtelling youngtimers

Rijd je een auto van 15 jaar of ouder, dan kun je gebruik maken van de Youngtimer regeling. Je betaalt dan alleen bijtelling over de waarde van de auto in het economische verkeer.

Btw retour bij privéauto 

Als je je auto privé houdt maar ook voor zakelijke ritten gebruikt, dan kun je geen btw aftrekken bij de aankoop. Wel mag je de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover je de auto voor de onderneming gebruikt. Ga daarbij uit van de verhouding tussen het aantal zakelijke kilometers en het aantal verreden kilometers op jaarbasis.

  • Voorbeeld 1
    Je rijdt per jaar 10.000 km waarvan zakelijk 9.000 km en de ritten zijn geregistreerd, dan mag je 90% van de btw op brandstof en onderhoud terugvorderen.
  • Voorbeeld 2
    Je rijdt per jaar 10.000 km waarvan zakelijk 2.000 km en de ritten zijn geregistreerd, dan mag je 20% van de btw op brandstof en onderhoud terugvorderen.

Houd je een sluitende kilometer/rittenregistratie bij? Dan mag je tevens € 0,23 per km als kosten in je bedrijf opvoeren voor elke gereden km. Je kan zelf berekenen wat voor jou het voordeligste is, dat is onder andere afhankelijk van welke brandstof je auto gebruikt, wat je wegenbelasting en verzekeringen kosten en hoeveel onderhoud je hebt.

TIP Hou je rittenregistratie en boekhouding in één online programma bij. Er zijn diverse administratiepakketten die beide functies aanbieden en gericht zijn op zzp’ers. Op deze manier verwerk je eenvoudig je zakelijke kilometers in de belastingaangifte.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij de keuze of je jouw auto op de zaal zet of privé? De adviseurs van Het Ondernemerscollectief helpen je graag op weg via de fiscale helpdesk.

TIP Heb je de auto of bus van je dromen gezien? Bekijk dan eens de mogelijkheden om hem te financieren via financial lease. Met deze financieringsvorm blijf je 100% eigenaar en geniet je van alle fiscale voordelen.

Heb je je keuze gemaakt? Vergeet dan niet je elektrische auto zakelijk te verzekeren.

ZZP Agenda

Fiscale hulp?

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?

Onze partners