gasten online
Registreer en profiteer!
 

Auto op de zaak of privé?

Zet je als zzp' de auto op de zaak of blijf je hem privé rijden? Regelmatig veranderen de fiscale regels omtrent het zakelijk rijden van een privé-auto of het privé rijden van een zakelijke auto. Welke keuze voor jou handig is, kan dus veranderen als wetgeving verandert. Overigens heb je geen keuze als je minder dan 500 kilometer per jaar voor privé-doeleinden rijdt. Dan ziet de Belastingdienst de auto als een zakelijke auto voor de inkomstenbelasting.

Ga je privé of zakelijk rijden?

Met de rekenmodule op de website autozakelijkofprive.nl, kun je uitrekenen wat voor jou de beste optie is. Verder geven we je nog een aantal basistips. 

Bijtelling voor zakelijke auto

Als je als zzp'er een auto op de zaak zet, waarbij je dus minder dan 500 kilometer per jaar voor privédoelen rijdt, mag je alle kosten, inclusief afschrijvingen en financieringslasten, zakelijk aftrekken. Voor je zakelijke auto betaal je bijtelling voor de inkomstenbelasting. Die bijtelling bedraagt een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Dat percentage kan variëren (8% of 22%, afhankelijk van de CO2 uitstoot) en het bedrag van de bijtelling (percentage x cataloguswaarde) wordt opgeteld bij jouw inkomen als zzp'er. Daarover betaal je dus inkomstenbelasting.

Check hier de tarieven voor bijtelling.

Zijn je werkelijke autokosten lager dan de bijtelling, dan is het in veel gevallen interessanter om de auto privé te rijden en € 0,19 per zakelijk gereden kilometer op te voeren als zakelijke kosten. 

Bij auto's ouder dan twee jaar en jonger dan 15 jaar, is het meestal ook voordelig om de auto privé te rijden en € 0,19 per zakelijk gereden kilometer op te voeren als zakelijke kosten.

Lagere bijtelling bij Youngtimers

Indien je een auto rijdt van 15 jaar of ouder dan kun je gebruik maken van de Youngtimer regeling. Je betaalt dan alleen bijtelling over de waarde van de auto in het economische verkeer.

Btw retour bij privéauto 

Als je auto privé wordt gehouden maar ook voor zakelijke ritten gebruikt wordt, dan geldt het volgende:

Als de auto privévermogen is, kun je geen btw aftrekken bij de aankoop. Wel mag je de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover je de auto voor de onderneming gebruikt. Ga daarbij uit van de verhouding tussen het aantal zakelijke kilometers en het aantal verreden kilometers op jaarbasis.

Houd er wel rekening mee dat alleen het deel dat je gebruikt voor belaste omzet aftrekbaar is.

  • Voorbeeld 1: je rijdt per jaar 10.000km waarvan zakelijk 9.000 km en de ritten zijn geregistreerd, dan mag je 90% van de btw op brandstof en onderhoud terugvorderen.
  • Voorbeeld 2: je rijdt per jaar 10.000km waarvan zakelijk 2.000 km en de ritten zijn geregistreerd, dan mag je 20% van de btw op brandstof en onderhoud terugvorderen.

Houd je een sluitende kilometer/rittenregistratie bij? Dan mag je tevens € 0,19 per km als kosten in je bedrijf opvoeren voor elke gereden km. Je kan zelf berekenen wat voor jou het voordeligste is, dat is onder andere afhankelijk van welke brandstof je auto gebruikt, wat je wegenbelasting en verzekeringen kosten en hoeveel onderhoud je hebt.

Tip: Hou je rittenregistratie en boekhouding in één online programma bij. Er zijn diverse administratiepakketten die beide functies aanbieden en gericht zijn op zzp’ers. Op deze manier verwerk je eenvoudig je zakelijke kilometers in de belastingaangifte.

Hulp nodig?

Meer informatie kun je vinden bij de Belastingdienst via deze link. Je kunt natuurlijk ook altijd je boekhouder of accountant om advies vragen. Wij werken samen met regionale boekhouders die je om een gratis adviesgesprek kunt vragen. Kijk op www.zzpboekhoudkantoor.nl voor een boekhouder bij jou in de buurt en laat onze partners jou helpen met het maken van de juiste keuze. Natuurlijk kun je ook altijd contact opnemen met onze Fiscale helpdesk.

Downloads

Uren en kilometerregistratie 2020 

Uren en kilometerregistratie in Excel voor 2020

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord