• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Auto van de zaak en toch lage bijtelling?

Als je overweegt in een auto van de zaak te rijden, dan kan het aantrekkelijk zijn om in een oudere auto te rijden. Dat heeft met de relatief lage privé bijtelling te maken. Als je meer dan 500 km aan privé km rijdt dan dien je rekening te houden met een bijtelling (correctie) wegens privé gebruik. Dit zorgt ervoor dat je in de meeste gevallen meer belasting dient af te dragen. Dan is het aantrekkelijk als die bijtelling zo laag mogelijk is. Zodat je niet onnodig te veel belasting af hoeft te dragen. Of juist bespaart! Geïnteresseerd geraakt in deze interessante regeling? Lees dan verder.

Lage bijtelling bij auto’s vanaf 15 jaar oud

Voor auto’s op de zaak vanaf 15 jaar (in de volksmond ook youngtimers genoemd) geldt een lagere privé bijtelling de bijtelling voor privé gebruik is slechts over 35% van de waarde in het economisch verkeer. Dat is vaak een stuk lager dan bij een nieuwe auto. En je kan de kosten zoals brandstof en onderhoud nog steeds als zakelijke kosten boeken. 

Voorbeeld

Stel je hebt een auto van 15 jaar oud voor € 4.000 gekocht. De jaarlijkse privé correctie (bijtelling) voor de inkomstenbelasting bedraagt 35% van € 4.000 = € 1.400. Stel dat je in het 42% belastingtarief valt, dan kost de bijtelling jou 1.400 x 42% = € 588 per jaar. Per maand is dit € 49. Dat is een stuk lager dan de meeste bijtellingen van nieuwe auto’s. Dus overweeg je een auto van de zaak aan te schaffen en wil je als starter niet te veel uitgeven... wellicht is deze regeling dan iets voor jou.

Heb je hulp nodig bij je belastingaangifte of bij het starten van je onderneming?

Met deze tips wil ik je helpen belasting te besparen of zelfs terug te krijgen. Mocht je hierbij hulp nodig hebben, de partners van ikwordzzper.nl staan graag voor jou klaar om je te helpen met het inzicht geven in jouw fiscale planning om zo veel mogelijk belastingvoordelen te kunnen benutten. Kijk op hulp in de regio en zoek een boekhouder bij jou in de buurt.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht