• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Hoe werkt de bijtelling van een leaseauto?

In het kort: Wanneer je een leaseauto van de zaak rijdt, ziet de Belastingdienst dit als loon in natura. Je wordt als het ware ‘beloond’ met een auto, en officieel zijn dat inkomsten waarover je belasting moet betalen. Bijtelling betaal je wanneer je een auto van de zaak hebt die je ook privé kunt gebruiken. Je betaalt dan gelukkig niet belasting over de hele waarde van de auto, maar slechts over een percentage hiervan.

Wel of geen bijtelling betalen?

Wanneer je privé kilometers rijdt met de leaseauto die op naam staat van de zaak, heb je twee opties: je betaalt bijtelling of je kiest voor rittenregistratie. Wanneer je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, en dit netjes bijhoudt, hoef je geen bijtelling te betalen. Dit moet je echter wel kunnen aantonen.

Je kan eventueel handmatig al je ritten registreren; houd dan rekening met de volgende gegevens: datum, begin- en eindstand van de kilometerteller, plaats van vertrek, plaats van de bestemming, vermelding van de aard van de rit (zakelijk of privé). Een gratis formulier voor het bijhouden van je kilometerregistratie kun je onderaan dit artikel downloaden.

Let op: Handmatig bijhouden van je kilometers kan veel werk zijn en is foutgevoelig, dus wij adviseren om hiervoor een ritregistratiesysteem of -app te gebruiken die het Keurmerk Ritregistratie draagt. Dit keurmerk geeft onder meer aan dat het systeem voldoet aan eisen met betrekking tot betrouwbaarheid en privacybescherming.

Geen bijtelling bij een eenmanszaak of VOF

In sommige gevallen kunnen ondernemers met een eenmanszaak of VOF volledige vrijstelling krijgen van de bijtelling. Hoe dit precies werkt, kunnen de Lease Adviseurs van Financial Lease aan je uitleggen. Neem contact op via 030 267 99 93.

Hoeveel bijtelling moet je betalen?

De afgelopen jaren zijn de bijtellingsregels ieder jaar aangescherpt. Kies je voor een auto met een brandstofmotor of (plug-in) hybride die meer dan 0gr CO2 uitstoot? Dan betaal je 22% bijtelling. Volledig elektrische auto’s met 0gr CO2-uitstoot zijn een stuk voordeliger in de bijtelling.

Zo betaal je voor volledig elektrische auto’s met de eerste tenaamstellingsdatum in 2017 slechts 4% bijtelling! Auto’s met de tenaamstelling in 2020 worden belast met 8% bijtelling en auto’s met de nieuwe tenaamstellingsdatum in 2021 worden belast met 12% bijtelling.

Hoelang is de bijtelling geldig?

De huidige bijtellingsregeling is 5 jaar geldig. Dat houdt in dat auto’s die in 2020 tenaam worden gesteld, tot en met 2025 belast worden met 8% bijtelling (zie tabel hierboven). In 2025 wordt de nieuwe bijtellingsregeling die op dat moment geldt toegepast op de auto.

Verandering in bijtelling

Tot en met 2025 wordt de bijtelling geleidelijk verhoogd. Vanaf 2026 zullen alle auto’s (zowel elektrisch, hybride als brandstof) belast worden met 22% bijtelling, ongeacht de CO2-uitstoot en cataloguswaarde.

Rijden met lage bijtelling?

Interesse in een auto met lage bijtelling? Bekijk dan het aanbod tweedehands elektrische auto’s via FinancialLease.nl. Middels Financial Lease koop je een auto in vaste maandelijkse termijnen en ben je direct eigenaar van de auto. Dat levert ook nog eens veel fiscale voordelen voor jou als zzp’er. Meer informatie over Financial Lease voor zzp’ers vind je op FinancialLease.nl.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Voordelig autorijden als zzp'er?

Voordelig autorijden als zzp'er?

Financial Lease biedt jou als zzp'er een groot aantal voordelen.

  • Je hoeft niet in één keer een grote investering te doen,
  • Je profiteert van fiscale voordelen,
  • Je hebt recht op terugvordering van de btw over de aanschafprijs,
  • Je bepaalt zelf de looptijd van het contract,
  • Geen kilometerbeperking.

Op zoek naar een auto die helemaal past bij jouw activiteiten? Kijk gauw verder!

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.