Dossier: Leasing

Leasing is een financieringsvorm waarbij het leasebedrijf het bedrijfsmiddel zoals een auto financiert en jij maandelijks een bedrag betaalt voor het gebruik. Je bent als koper dus wél direct de economische eigenaar, terwijl je ruimte overhoudt voor andere belangrijke investeringen. Investeringen die bijvoorbeeld groei van jouw onderneming realiseren. In dit dossier hebben wij alles wat je als zzp'er moet weten over leasen op een rijtje gezet.

De belastingregels en voordelen van zakelijk rijden

De fiscale voordelen van zakelijk rijden

Als zzp'er ben je veel onderweg. Of het verstandiger is om een privé auto te rijden of je auto over te schrijven naar de zaak, hangt ervan af hoeveel kilometers jij privé en zakelijk maakt. In dit kennisartikel leggen we jou uit hoe het werkt.

Welk vervoermiddel kies ik als zzp'er?

Welk vervoermiddel kies ik als zzper

Ga je als zzp'er regelmatig op bezoek bij potentiële klanten of opdrachtgevers? Dan is het belangrijk om het juiste vervoer te kiezen. In dit kennisartikel gaan we dieper in op fiscale regelgeving voor achtereenvolgens de fiets van de zaak, het openbaar vervoer en de auto (inclusief youngtimer).

Auto op de zaak of prive

Auto op de zaak of prive

Zet je als zzp'er de auto op de zaak of blijf je hem privé rijden? Regelmatig veranderen de fiscale regels omtrent het zakelijk rijden van een privé-auto of het privé rijden van een zakelijke auto. Welke keuze voor jou handig is, kan dus van jaar op jaar veranderen. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het maken van je keuze.

De belastingregels en de voordelen van zakelijk rijden

De belastingregels en de voordelen van zakelijk rijden

Als zzp'er ben je veel onderweg. Of het verstandiger is om een privé auto te rijden of je auto over te schrijven naar de zaak, hangt af van een aantal factoren. De Belastingdienst maakt namelijk onderscheid tussen hoeveel kilometers jij privé en zakelijk maakt. Lees hier welke regels voor jou van toepassing zijn en hoe je hiervan kunt profiteren.

Welke kredietvormen zijn er voor zzp'ers?

Welke kredietvormen zijn er voor zzpers?

Veel startende ondernemers kunnen niet zonder startkapitaal. Dit is een bedrag waarmee je de start van jouw bedrijf kunt financieren. Startkapitaal heb je in verschillende vormen. In dit artikel hebben we de belangrijkste mogelijkheden om startkapitaal te realiseren voor je op een rijtje gezet.

Wat is leasing zzp?

Wat is leasing zzp?

Wil je als zzp'er zakelijk een auto gaan rijden? Dan zijn er verschillende mogelijkheden: je kunt vanuit je eigen vermogen een (bedrijfs)auto aanschaffen, een financiering afsluiten bij de bank óf je gaat een auto leasen. Autolease heeft een aantal voordelen ten opzichte van het kopen van een (bedrijfs)auto. Lees er hier meer over.

Fiscaalvriendelijk autorijden als ondernemer. Hoe doe je dat?

Fiscaalvriendelijk autorijden als ondernemer. Hoe doe je dat?

Er wordt veelgeschreven over de keuze om een auto als zelfstandig ondernemer privé of zakelijk te rijden of zelfs te leasen. Welke optie voordeliger is, is van verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld de hoogte van afschrijvingen, onderhoudskosten, de CO2-uitstoot van je auto en het aantal te rijden privé en zakelijke kilometers. In deze blog leggen we uit hoe je zo fiscaalvriendelijk mogelijk kunt rijden als zelfstandig ondernemer. 

Hoe werkt de bijtelling van een leaseauto?

Hoe werkt de bijtelling van een leaseauto?

Wanneer je een leaseauto van de zaak rijdt, ziet de Belastingdienst dit als loon in natura. Je wordt als het ware ‘beloond’ met een auto, en officieel zijn dat inkomsten waarover je belasting moet betalen. Bijtelling betaal je wanneer je een auto van de zaak hebt die je ook privé kunt gebruiken. Je betaalt dan gelukkig niet belasting over de hele waarde van de auto, maar slechts over een percentage hiervan. Wanneer moet je bijtelling betalen? En kun je vrijstelling krijgen als zelfstandig ondernemer? Je leest het in dit artikel.

Rijd als zzp'er fiscaal voordelig met een youngtimer

Rijd als zzp'er fiscaal voordelig met een youngtimer

Betrekkelijk weinig zzp'ers kennen de youngtimer-regeling. Toch kan een iets oudere auto van de zaak fiscaal erg interessant zijn. Als je in een auto van de zaak rijdt die minimaal 15 jaar geleden in Nederland op kenteken is gezet, dan komt de auto voor de youngtimer-regeling in aanmerking. En dat scheelt geld! Lees hier hoe je als zzp'er kunt profiteren van deze regeling.

Hoe bereken ik bijtelling als zzp'er?

Hoe bereken ik bijtelling als zzp'er?

Als jij jouw auto van de zaak ook voor privéritten gebruikt, moet je bijtelling betalen. De Belastingdienst ziet dit als 'loon in natura' en vindt dat je hierover belasting moet betalen. In dit kennisartikel lees je hoe je de bijtelling van jouw auto als zzp'er berekent.

Wat zijn de financiële voordelen van elektrisch rijden?

Wat zijn de financiële voordelen van elektrisch rijden?

Om ook zelfstandig ondernemers enthousiast te maken voor elektrisch rijden, heeft de overheid diverse belastingvoordelen voor elektrische auto's in het leven geroepen. Als zzp'er bespaar je niet alleen op brandstofkosten, maar geniet je ook van fiscale voordelen en subsidies. Welke dat zijn en tot wanneer je hiervan kunt profiteren, lees je in dit kennisartikel.