Fiscale hulp?
Heb je vragen als:
- Welke kosten zijn aftrekbaar?
- Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Het is een mogelijkheid waar je betrekkelijk weinig over leest en hoort, maar die voor zzp’ers wel degelijk interessant is. Een auto vanuit je privé vermogen aanschaffen maar wel zakelijk opvoeren voor de btw. Je hebt dan niet te maken met bijtelling voor het privégebruik van een zakelijk gekochte auto, terwijl je wel btw-teruggave kunt vragen. In onderstaand artikel leggen we het voor je uit.
Als zelfstandig ondernemer heb je misschien een auto nodig om klanten te bezoeken of om goederen af te leveren. Vaak is het ook zo dat diezelfde auto ook privé gebruikt wordt. Of heb je juist een privéauto die je zo nu en dan gebruikt voor zakelijke ritten?
Wat betreft de aanschaf van een auto zijn er twee hoofdmogelijkheden.
De keuze of je auto behoort tot je privé vermogen of je zakelijk vermogen, bepaalt welke belastingregels er voor jou van toepassing zijn. Dit geldt zowel voor de inkomstenbelasting (IB) als voor de omzetbelasting (BTW).
Veelal gaat men er vanuit dat als de auto voor de inkomstenbelasting als privévermogen wordt aangemerkt, dit dan automatisch ook zo is voor de omzetbelasting en visa versa. Deze aanname is echter onjuist. Het is namelijk mogelijk om een voor de inkomstenbelasting privé aangeschafte auto toch zakelijk in aanmerking te laten komen voor de omzetbelasting.
Dit geeft je als ondernemer de mogelijkheid om zowel het zakelijk deel van de btw op de aanschaf van je privéauto terug te vorderen, als wel het zakelijke btw deel op brandstof en onderhoud. Omdat je auto voor de inkomstenbelasting wel tot je privévermogen behoort, heb je:
Heb je vragen als:
Elke voordeel heeft natuurlijk ook zijn nadeel. Zo zijn er een aantal voorwaarden verbonden aan deze constructie. Wat je in ieder geval moet weten, is dat je als belastingplichtige maar 1 moment hebt om hiervoor te kiezen. En dat is bij de aanschaf van je nieuwe auto of occasion. Deze keuze geldt vervolgens voor de gehele gebruiksperiode van de auto; doorgaans 4 jaar of langer.
Ter onderbouwing van je keuze dien je voor de Belastingdienst nog wel een kilometeradministratie voor de zakelijke ritten bij te houden. Dit om aan te tonen welk deel van totaal gereden kilometers zakelijk is geweest en om gebruik te maken van de € 0,23 cent kilometervergoeding.
Het is ook bepalend voor het zakelijke deel van de btw dat je terug kan vragen. Het privé deel van de btw krijg je namelijk niet terug. Let er wel op dat woon-werkverkeer voor de btw als privégebruik telt.
TIP: Voor je kilometerregistratie hebben we een handig Excel document gemaakt dat je hier en hieronder gratis kunt downloaden.
Een andere optie voor de juiste btw aftrek is deze in z’n geheel af te trekken en vervolgens gebruik te maken van een jaarlijkse afdracht/correctie op basis van een forfait van 2,7% van de catalogusprijs van de auto. Deze 2,7% daalt overigens naar 1,5% wanneer de auto 5 jaar in eigen gebruik is.
Welke optie voor jou uiteindelijk het voordeligst is, hangt strekt af van jouw persoonlijke situatie en het type auto dat je gaat aanschaffen. We raden je dan ook aan om dit soort fiscale beslissingen te maken in samenspraak met je boekhouder of accountant.
TIP: Wil je in contact komen met een boekhouder of accountant bij jou in de buurt? Met onze hulp in de regio-pagina vind je snel en gemakkelijk een professionele boekhouder die jou kan helpen met je administratie.
Wat is voor jou als zzp'er voordeliger: een auto op de zaak of privé? Bereken het nu zelf!
Het registreren is niet gelukt. Waarschijnlijk ben je al geregistreerd met dit e-mailadres.
Donderdag 12 december | 16.00 uur
Duik samen met Martijn in de wet DBA/VBAR en ga goed voorbereid 2025 in! Alvast een geruststelling: er verandert niet zo heel veel vanaf 1 januari, dit wordt uitgebreid toegelicht tijdens het webinar. Maar vertel dat maar eens aan jouw opdrachtgever!