• Laatste update:
  • Update datum:

Rijd als zzp'er fiscaal voordelig met een youngtimer

Betrekkelijk weinig zzp'ers kennen de youngtimer-regeling. Toch kan een iets oudere auto van de zaak fiscaal erg interessant zijn. Als je in een auto van de zaak rijdt die minimaal 15 jaar geleden in Nederland op kenteken is gezet, dan komt de auto voor de youngtimer-regeling in aanmerking. En dat scheelt geld!

De meeste mensen weten wel dat een oldtimer fiscale voordelen kan opleveren. Volgens de oldtimer regeling zijn alle (benzine)auto’s van 40 jaar en ouder vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Hoe aantrekkelijk dit ook klinkt, de zakelijk rijder heeft er weinig aan. Volledige vrijstelling van de wegenbelasting geldt enkel voor privévoertuigen. Zodra de wagen bedrijfsmatig gebruikt wordt of op naam van een bedrijf wordt ingeschreven, geldt de vrijstelling niet.

Om als ondernemer in aanmerking te komen voor fiscale voordelen, is het echter niet noodzakelijk dat je rijdt in een auto van 40 jaar of ouder. Een interessant alternatief is de youngtimer-regeling. Met deze regeling kan je fantastische auto’s rijden van 15 jaar of ouder.

Wat is de youngtimer-regeling?

Ondernemers die een auto rijden van minimaal 15 jaar oud, kunnen gebruik maken van de youngtimer-regeling. Dat betekent dat je de auto ‘op je zaak zet’ en je bijtelling 35% over de dagwaarde is. Dat is een hoger percentage dan de gebruikelijke 22% bijtelling voor auto’s van de zaak, maar omdat de bijtelling over de dagwaarde wordt berekend in plaats van de cataloguswaarde valt het maandbedrag een stuk lager uit. Omdat de dagwaarde ook nog eens daalt naarmate de auto ouder wordt, kan de bijtelling elk jaar opnieuw berekend worden.

Rekenvoorbeeld

Een nieuwe auto met een cataloguswaarde van € 50.000,- heeft standaard 22% bijtelling. Dat komt neer op € 11.000,- bruto per jaar en €917,- bruto aan bijtelling per maand.

Een Youngtimer die een cataloguswaarde heeft van € 50.000,- en nu nog maar € 5000,- waard is, heeft een bijtelling van 35% over de dagwaarde. Dit komt neer op € 1750,- bruto per jaar en € 145,- bruto per maand.

Lees meer over de algemene bijtellingsregels wanneer je privé gebruik maakt van een auto van de zaak.

Ook als je de auto niet alleen zakelijk rijdt maar ook privé, geldt de regeling nog steeds. Wel kan je dan met een beperkte bijtelling te maken krijgen. Verder kan je alle kosten, dus onderhoud, benzine, APK etc., zakelijk aftrekken en ook nog eens 21% BTW aftrekken.

Rijd je op jaarbasis maximaal 500 km privé met de auto van de zaak? Dan hoef je helemaal geen bijtelling te betalen. Met een goede kilometerregistratie voorkom je bijtelling. Gebruik hiervoor de gratis download onder dit artikel.

Fiscale hulp nodig?

Doe je zelf je boekhouding? Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?

De fiscale helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat klaar.

Meer over de fiscale helpdesk
Fiscale hulp nodig?

Voor- en nadelen youngtimer

Het fiscale voordeel spreekt voor zich, maar er zijn ook nadelen aan het rijden in een oudere auto.

Voordelen. Zoals je hierboven hebt gelezen, wordt de bijtelling bij een youngtimer gebaseerd op de dagwaarde. Het mooie is dat deze dagwaarde steeds verder daalt. Dat betekent concreet dat je elk jaar minder bijtelling betaalt.

Omdat je een tweedehands auto koopt, krijg je veel meer auto voor je geld. De populaire youngtimers zijn over het algemeen betrouwbare auto’s. Denk aan de Mercedes C-klasse of een BMW 3-serie. Deze auto’s zitten degelijk in elkaar. Het zijn betrouwbare auto’s die beschikken over motoren die moeiteloos 400.000 km meegaan.

Nadelen zijn er ook. Zo mis je de moderne veiligheidsopties van modere auto's, zoals dodehoek-detectie en het automatisch remmen wanneer je te dicht op je voorligger zit.

Daarnaast ben je meer geld kwijt aan onderhoud, reparaties en brandstof. De kans dat er iets kapot gaat, is nu eenmaal groter dan bij een nieuwe auto. Daar staat tegenover dat je de btw die je betaalt over de autokosten, mag opvoeren als voorbelasting.

Lees meer over de belastingregels en voordelen van zakelijk rijden.

Voer je álle btw over de autokosten op? Dan krijg je te maken met het btw-forfait. Je betaalt dan een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Bij een marge-auto gaat het om 1,5% en bij een btw-auto is dat 2,7%. Als je relatief veel privékilometers rijdt, kan het voordeliger zijn om het btw-forfait te betalen. Rijd je daarentegen weinig kilometers privé, dan is het beter om een kilometerregistratie bij te houden en de btw naar rato op te voeren.

Goed verzekerd op weg

Een youngtimer kan vanwege de fiscale voordelen aantrekkelijk zijn voor zzp’ers. Omdat het een tweedehandsauto betreft, is het slim om deze goed te verzekeren tegen pech onderweg. Speciaal voor leden van Het Ondernemerscollectief hebben we een interessant aanbod van Allianz Collectief met scherpe premies, ook voor youngtimers!

Onze partners

Zakelijk of privé rijden?

Zakelijk of privé rijden?

Wat is voor jou als zzp'er voordeliger: een auto op de zaak of privé? Bereken het nu zelf!

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.