• Laatste update:
  • Update datum:

Rijd als zzp'er fiscaal voordelig met een youngtimer

Betrekkelijk weinig zzp'ers kennen de youngtimer-regeling. Toch kan een iets oudere auto van de zaak fiscaal erg interessant zijn. Als je in een Nederlandse auto van de zaak rijdt die minimaal 15 jaar geleden in Nederland op kenteken is gezet, dan komt de auto voor de youngtimer-regeling in aanmerking. En dat scheelt geld! Importeer je de auto, dan geldt voor de youngtimer-regeling niet de importdatum, maar de datum van eerste tenaamstelling bij de eerste verkoop destijds in het buitenland.

De meeste mensen weten wel dat een oldtimer fiscale voordelen kan opleveren. Volgens de oldtimer regeling zijn alle (benzine)auto’s van 40 jaar en ouder vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Dat klinkt aantrekkelijk, maar als zakelijk rijder heb je er weinig aan. De vrijstelling geldt namelijk enkel voor privévoertuigen. Zodra de wagen bedrijfsmatig wordt gebruikt of op naam van een bedrijf wordt ingeschreven, geldt de vrijstelling niet.

Maar er is ook goed nieuws! Wie als ondernemer in aanmerking wenst te komen voor fiscale voordelen, hoeft niet noodzakelijk te rijden in een auto van 40 jaar of ouder. Een interessant alternatief is dan de youngtimer-regeling. Met deze regeling kan je fantastische auto’s rijden van 15 jaar of ouder.

Wat is de youngtimer-regeling?

Ondernemers die dus een auto rijden van minimaal 15 jaar oud, kunnen gebruik maken van de youngtimer-regeling. Dat betekent dat je de auto ‘op je zaak zet’ en je bijtelling 35% over de dagwaarde is. Dat is weliswaar een hoger percentage dan de gebruikelijke 22% bijtelling voor auto’s van de zaak. Maar omdat de bijtelling over de dagwaarde wordt berekend in plaats van de cataloguswaarde valt het maandbedrag een stuk lager uit.

Omdat de dagwaarde ook nog eens daalt naarmate de auto ouder wordt, kan de bijtelling elk jaar opnieuw berekend worden.

Rekenvoorbeeld
Een nieuwe auto met een cataloguswaarde van € 50.000,- heeft standaard 22% bijtelling. Dat komt neer op € 11.000,- bruto per jaar en € 917,- bruto aan bijtelling per maand.

Een Youngtimer die een cataloguswaarde heeft van € 50.000,- en nu nog maar € 5000,- waard is, heeft een bijtelling van 35% over de dagwaarde. Dit komt neer op € 1750,- bruto per jaar en € 145,- bruto per maand.

Lees ook: Hoe bereken ik bijtelling als zzp'er?

Rijd je op jaarbasis maximaal 500 km privé met de auto van de zaak? Dan hoef je helemaal geen bijtelling te betalen. Met een goede kilometerregistratie voorkom je bijtelling. Gebruik hiervoor de gratis download onder dit artikel.

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Word lid van Het Ondernemerscollectief
Fiscale hulp?

Voor- en nadelen youngtimer

Zoals je hierboven hebt gelezen, wordt de bijtelling bij een youngtimer gebaseerd op de dagwaarde. Het mooie is dat deze dagwaarde steeds verder daalt. Dat betekent concreet dat je elk jaar minder bijtelling betaalt.

Omdat je een tweedehands auto koopt, krijg je veel meer auto voor je geld. De populaire youngtimers zijn over het algemeen betrouwbare auto’s. Denk aan de Mercedes C-klasse of een BMW 3-serie. Deze auto’s zitten degelijk in elkaar. Het zijn betrouwbare auto’s die beschikken over motoren die moeiteloos 400.000 km meegaan.

Nadelen zijn er ook. Zo mis je de moderne veiligheidsopties van moderne auto's, zoals dodehoek-detectie en het automatisch remmen wanneer je te dicht op je voorligger zit.

Daarnaast ben je meer geld kwijt aan onderhoud, reparaties en brandstof. Daar staat tegenover dat je de btw die je betaalt over de autokosten, mag opvoeren als voorbelasting. Voer je álle btw over de autokosten op? Dan krijg je te maken met het btw-forfait. Je betaalt dan een percentage van de cataloguswaarde van de auto.

Lees meer over de belastingregels en voordelen van zakelijk rijden.

Youngtimer en Financial lease

Lijkt het je wat om zakelijk een youngtimer te rijden? Hou er dan rekening mee dat hieraan wel een aantal voorwaarden zijn verbonden. Zo vraagt de bank meestal om een taxatierapport van de auto zodat zij de dagwaarde kunnen bepalen. Het autobedrijf waar de youngtimer te koop staat kan dit regelen met een externe taxateur.

TIP Met een youngtimer rijd je fiscaal voordelig, maar loop je wel wat meer risico op pech onderweg. Zorg daarom voor een goede verzekering. Speciaal voor leden van Het Ondernemerscollectief hebben we een interessant aanbod van Allianz Collectief met scherpe premies of sluit je zakelijke autoverzekering online af bij ABN AMRO Verzekeringen, ook voor youngtimers! 

Gratis download

Bekijk alle downloads

Contactformulier

Stel jouw vraag

Onze partners

Zakelijk of privé rijden?

Zakelijk of privé rijden?

Wat is voor jou als zzp'er voordeliger: een auto op de zaak of privé? Bereken het nu zelf!