• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Voor het eerst je btw-aangifte doen als zzp'er

Je eerste btw-aangifte: hoe doe je dat eigenlijk? Welke gegevens moet je gereed hebben en welke btw kun je aftrekken? Als je voor het eerst je aangifte gaat doen, dan weet je misschien nog niet wat je kunt verwachten. In dit artikel lees je een aantal handige tips.

Welke gegevens moet ik bijhouden voor de btw-aangifte?

Welke gegevens heb je nodig voor je btw-aangifte? Dit gaat om alle gegevens waaruit blijkt hoeveel btw je van je klanten hebt ontvangen en hoeveel btw je betaald hebt voor zakelijke kosten. Dit bepaalt je btw die je aan de Belastingdienst moet afdragen of hoeveel je terug mag vragen. Het gaat hierbij dus om onder andere uitgaande facturen, ontvangen facturen en privégebruik van diensten en goederen.

Lees meer over wat je moet administreren voor de btw-aangifte.

Welke btw?

Heb je over zakelijke aankopen voor je bedrijf btw betaald, dan kun je deze btw als voorbelasting terugvragen in de btw-aangifte. Denk dan aan machines, laptop en briefpapier met bedrijfslogo.

Blijft je omzet onder de € 20.000? Dan kun je volgens de aangepaste Kleineondernemersregeling (KOR) in aanmerking komen voor een btw-vrijstelling. Je hoeft dan geen btw op je leveringen te berekenen. Ook hoef je slechts een beperkte btw-administratie bij te houden en geen btw-aangifte in te dienen. De keuze om gebruik te maken van de nieuwe KOR geldt voor minimaal 3 jaar óf tot je de omzet van € 20.000 overschrijdt.

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Onze aangesloten specialisten staan klaar om jou te helpen met jouw vragen als (startende) ondernemer. Wil je advies of meer informatie? Zoek hulp in jouw regio!

Hoe doe ik de btw-aangifte?

Dat is afhankelijk van wanneer je je hebt aangemeld bij de Kamer van Koophandel als ondernemer. Als je bijvoorbeeld pas 10 maanden nadat je je hebt aangemeld jouw eerste btw-aangifte doet, dan doe je de aangifte op papier. Wil je de aangifte direct online doen? Zorg dan dat je je onderneming op tijd aanmeldt bij de KvK!

Wil je weten wat voor jou van toepassing is? Bekijk de voorbeelden hier.

Hoe kan ik online aangifte doen?

Dat kan via de website van de Belastingdienst of met je eigen aangifte- of administratieprogramma. Btw-aangifte kan bijvoorbeeld heel eenvoudig in SnelStart Web

Let op dat deze dan wel voor SBR (Standard Business Reporting) geschikt is. Je kunt ook je btw-aangifte laten doen door je boekhouder of accountant.

Extra tip: houd ook je opstartkosten goed bij!

De btw die je hierover betaald hebt, kun je namelijk aftrekken als voorbelasting bij je eerste btw-aangifte. Denk aan de aanschaf van een laptop, telefoonkosten of het inhuren van een adviesbureau of accountant voor je nieuwe bedrijf. In dit artikel lees je alles over aftrekposten voor je btw-aangifte.

De volgende btw-aangifte

De btw-aangifte doe je elk kwartaal. De deadlines voor de btw-aangiften in 2020 zijn april, juli, oktober en januari. Zet ze alvast in je agenda! Je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker met online boekhoudsoftware.

Wist je trouwens dat functionaliteit voor BTW-aangifte standaard aanwezig is binnen elk boekhoudpakket? Hieronder vind je een selectie van boekhoudpakketten waarmee je de kans uitsluit dat je ooit nog een aangiftemoment mist.

TIP Onder dit artikel vind je gratis downloads. Hierin lees je alles wat je moet weten over de BTW-aangifte. Doe er je voordeel mee!

 

Onze partners