gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Wat is suppletie en hoe vraag je het aan als zzp’er?

Misschien heb je wel eens gehoord van suppletie. Met een suppletie kun je een eerdere btw-aangifte corrigeren als je te veel of juist te weinig omzetbelasting hebt betaald.

Je btw-aangifte corrigeren met een suppletieformulier

Met een suppletieformulier corrigeer je je aangifte. Je kunt een suppletieaangifte doen tot maximaal 5 jaar na de betreffende (onjuiste) aangifte. Er zijn twee opties:

  1. Je corrigeert de aangifte over een bepaald tijdvak
  2. Je corrigeert een heel kalender- of boekjaar*

*Je vermeldt in het suppletieformulier de gegevens voor het hele jaar. De Belastingdienst kan mogelijk een specificatie opvragen.

Te veel btw aangegeven

Binnen een paar weken ontvang je een brief van de Belastingdienst waarin staat of en hoeveel geld je terugkrijgt. Dit heet een teruggaafbeschikking. Als je btw terugkrijgt, wordt dit teruggestort of wordt het verrekend met openstaande belastingschulden.

Is er een correctie van je aangifte nodig en krijg je € 1.000,- of minder terug? Dan mag je deze ook in de eerstvolgende aangifte verwerken. Je krijgt dan geen teruggaafbeschikking.

Te weinig btw aangegeven

Heb je te weinig btw aangegeven? Dan moet je misschien belastingrente en een boete betalen. Als je een suppletieformulier hebt ingediend, krijg je een naheffingsaanslag waarin precies staat hoeveel je moet terugbetalen. Als je € 1.000,- of minder moet terug betalen, dan mag je dit ook in de eerstvolgende aangifte verwerken. Je krijgt dan geen naheffingsaanslag.

Als je binnen 3 maanden na afloop van het jaar waarin je btw moest betalen alsnog een suppletieaanvraag doet, hoef je geen belastingrente te betalen. Je kunt dan wel een verzuimboete krijgen van 5% van het bedrag dat je terug moet betalen.

Als je géén suppletieformulier verstuurt terwijl je te weinig btw hebt aangegeven, dan kun je een vergrijpboete krijgen. Dit is vaak hoger dan een verzuimboete.

Correctie Kleineondernemersregeling

Als je gebruikmaakt van de kleineondernemersregeling, moet je na afloop van het jaar een correctie indienen als je:

  • Voorlopige verminderingen in aangifte hebt toegepast;
  • Geen voorlopige verminderingen in je aangifte hebt toegepast, maar hier wel recht op hebt.

Dit vermeld je in de aangifte over het laatste aangiftetijdvak onder ‘vraag 5d ‘Vermindering volgende de kleineondernemersregeling’. Als je de aangifte over het laatste aangiftetijdvak al hebt ingediend, gebruik je het formulier ‘suppletie omzetbelasting’, dat je hier vindt.

TIP Je vindt de suppletieformulieren via ‘Inloggen voor ondernemers’ bij ‘overige formulieren’.

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen 2020 van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het gratis handboek hieronder.

Downloads

Whitepaper 

Btw-aangifte voor zzp'ers

Handboek 

Ondernemen 2020 Belastingdienst

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord