• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Wat is suppletie en hoe vraag je het aan als zzp’er?

Misschien heb je wel eens gehoord van suppletie. Met een suppletie kun je een eerdere btw-aangifte corrigeren als je te veel of juist te weinig omzetbelasting hebt betaald.

Je btw-aangifte corrigeren met een suppletieformulier

Met een suppletieformulier corrigeer je je aangifte. Je kunt een suppletieaangifte doen tot maximaal 5 jaar na de betreffende (onjuiste) aangifte. Er zijn twee opties:

  1. Je corrigeert de aangifte over een bepaald tijdvak.
  2. Je corrigeert een heel kalender- of boekjaar*.

*Je vermeldt in het suppletieformulier de gegevens voor het hele jaar. De Belastingdienst kan mogelijk een specificatie opvragen.

Te veel btw aangegeven

Binnen een paar weken ontvang je een brief van de Belastingdienst waarin staat of en hoeveel geld je terugkrijgt. Dit heet een teruggaafbeschikking. Als je btw terugkrijgt, wordt dit teruggestort of wordt het verrekend met openstaande belastingschulden.

Is er een correctie van je aangifte nodig en krijg je € 1.000 of minder terug? Dan mag je deze ook in de eerstvolgende aangifte verwerken. Je krijgt dan geen teruggaafbeschikking.

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Word lid van Het Ondernemerscollectief
Fiscale hulp?

Te weinig btw aangegeven

Heb je te weinig btw aangegeven? Dan moet je misschien belastingrente en een boete betalen. Als je een suppletieformulier hebt ingediend, krijg je een naheffingsaanslag waarin precies staat hoeveel je moet terugbetalen. Als je € 1.000 of minder moet terug betalen, dan mag je dit ook in de eerstvolgende aangifte verwerken. Je krijgt dan geen naheffingsaanslag.

Als je binnen 3 maanden na afloop van het jaar waarin je btw moest betalen alsnog een suppletieaanvraag doet, hoef je geen belastingrente te betalen. Je kunt dan wel een verzuimboete krijgen van 5% van het bedrag dat je terug moet betalen.

Als je géén suppletieformulier verstuurt terwijl je te weinig btw hebt aangegeven, dan kun je een vergrijpboete krijgen. Dit is vaak hoger dan een verzuimboete.

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download hier het gratis handboek.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.