• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Top 5 meest gemaakte fouten bij de btw-aangifte

Vul je zelf je btw aangifte in? Let op deze veelgemaakte fouten. Op zich is het invullen van een btw aangifte voor de meeste ondernemers niet heel lastig. Ga wel uit van de juiste uitgangspunten en let op de uitzonderingen. Vanuit mijn praktijk kom ik daarbij geregeld zaken tegen die niet volgens de regels gaan. In dit artikel heb ik de top 5 uit mijn praktijk samengevat.

  1. Betaaldatum in plaats van factuurdatum aanhouden
  2. Te laat indienen / te laat betalen
  3. Buitenlands ingekochte diensten met btw verlegd niet aangeven in aangifte
  4. Geen rekening houden met kleine ondernemersregeling btw
  5. Lunch diner in horecagelegenheid in aftrek brengen

In het vervolg van dit artikel zal ik per punt een korte toelichting geven.

1. Betaaldatum in plaats van factuurdatum aanhouden

Voor de btw aangifte dien je uit te gaan van de datum van de factuur (factuurstelsel). Alle facturen binnen een bepaalde termijn (maand, kwartaal, jaar) dienen te worden meegenomen in de btw aangifte. Niet het moment van betalen, maar datum op factuur is het uitgangspunt. In uitzonderlijke gevallen mag je de betaaldatum wel aanhouden (het kasstelsel). Neem contact op met de Belastingdienst of een adviseur als je hier meer over wilt weten.

2. Te laat indienen / te laat betalen

De termijnen om aangiften te doen en af te dragen zijn vaste termijnen. Als je te laat aangifte doet of te laat betaalt kan er een boete volgen. Let er op.

3. Buitenlands afgenomen diensten met btw verlegd niet aangeven in aangifte

Bij afgenomen diensten van een buitenlandse dienstverlener is de btw vaak naar u verlegd (staat dan op de factuur). Dit wil zeggen dat er geen btw op de factuur staat, maar toch btw moet aangeven. Je mag dit dan ook als voorbelasting weer in aftrek brengen, dus per saldo draag je niets af. Maar je dient dit wel aan te geven. Voor meer informatie, zie hier een handig hulpmiddel van de Belastingdienst.

Fiscale hulp?

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?

4. Geen rekening houden met kleine ondernemersregeling btw

Moet je in een jaar minder dan € 1.883 btw betalen? Dan kan je in aanmerking komen voor belastingvermindering. Of je hoeft helemaal geen btw te betalen. Je maakt dan gebruik van de kleineondernemersregeling. Lees dit artikel voor meer informatie.

5. Lunch diner in horecagelegenheid in aftrek brengen 

Maak je kosten voor eten of drinken in een horecagelegenheid samen met een zakenrelatie? Dan is de btw hierover niet aftrekbaar. Klik hier voor meer informatie.

Tot slot

Met btw (Belasting Toegevoegde Waarde) wordt in de volksmond hetzelfde bedoelt als (wet op de) Omzetbelasting.
Met deze blog heb ik je willen wijzen op een aantal valkuilen voor de btw-aangifte. Heb je een onjuistheid geconstateerd? Dan kan je een suppletie indienen. Klik hier voor meer informatie.

Heb je hulp nodig bij je belastingaangifte of bij het starten van je onderneming?

Met deze tips wil ik je helpen belasting te besparen of zelfs terug te krijgen. Mocht je hierbij hulp nodig hebben, de partners van ikwordzzper.nl staan graag voor jou klaar om je te helpen met het inzicht geven in jouw fiscale planning om zo veel mogelijk belastingvoordelen te kunnen benutten. Kijk op Hulp in de regio en zoek een boekhouder bij jou in de buurt.

Onze partners

Blogs

Terug naar overzicht