gasten online
Registreer en profiteer!
 

Aftrek van privé (eerder) aangekochte zaken?

Hoe zit het met privé gekochte spullen die je als zzp'er gaat gebruiken? Mag je de aankoopkosten daarvan aftrekken? En mag dat volledig of een gedeelte ervan? Is de bij de aankoop betaalde btw aftrekbaar? Je leest het in dit artikel.

Privé gekochte bedrijfsmiddelen aftrekken

Stel: je hebt een jaar geleden een computer gekocht voor € 1.785,- (€ 1.500,- plus € 285,- btw). Nu ben je een eigen bedrijf begonnen waarin je die computer gebruikt.

Berekening van de waarde

Bij de start van jouw bedrijf mag je die computer in de boekhouding opnemen tegen de waarde in het economisch verkeer (dat is de prijs die je zou ontvangen als je de pc aan een ander zou verkopen).

De computer kostte een jaar geleden € 1.785,-. Een gebruikelijke afschrijving voor computers is een derde deel per jaar, met 10% restwaarde. De waarde na een jaar schatten we daarom op € 1.250,-. Namelijk: 10% van € 1.785,- plus twee derde deel van €1.607,-. In jouw boekhouding neem je de computer dus tegen € 1.250,- op. Zo komt toch mooi het grootste deel van de aanschafkosten op de zaak in plaats van in privé.

Hoge waarde is voordelig

Je hebt er dus belang bij om zoveel mogelijk zakelijke spullen die je privé al gekocht had, alsnog in te brengen tegen een zo hoog mogelijke, maar wel te onderbouwen waarde.

TIP Denk bijvoorbeeld aan werkkleding, privégereedschap, vakliteratuur, kantoorinrichting, kasten, enzovoorts. Iedere inbreng verhoogt de post afschrijvingen en verlaagt dus jouw belaste winst als zzp'er.

Gebouw

Gebruik je een gebouw zowel privé als zakelijk als zzp'er? Bespreek dan met jouw boekhouder of je een keuzemogelijkheid hebt (wel of niet inbrengen) en zo ja, wat het voordeligst is. Je kan bijvoorbeeld een deel van je vaste lasten, van je zakelijk gebruikte deel van je woning, aftrekbaar maken. Denk hier bijvoorbeeld aan de energie- en verzekeringslasten. Vraag je boekhouder naar de mogelijkheden.

Auto

Een personenauto die je zakelijk gebruikt en waarmee je ook veel privékilometers rijdt, kun je meestal beter wél op de balans van jouw bedrijf zetten. Want als je de auto in privé houdt, mag je per zakelijke kilometer slechts € 0,19 als aftrekbare bedrijfskosten boeken. Maar let op: je betaalt dan wel bijtelling voor de inkomstenbelasting. Alles over het wel of niet inbrengen van je auto in de zaak, lees je in dit artikel in onze kennisbank.

E-learnings en trainingen

Heb je een e-learning gevolgd als starter of een opleiding om jouw bedrijf te starten? Bewaar de factuur van deze opleiding, lidmaatschap of training goed. Je kunt deze aankoopkosten aftrekken als kosten en de btw aftrekken zodra je een btw nummer hebt.

Btw terugvragen

De btw die je betaalde bij de aankoop, mag je als voorbelasting in aftrek brengen, als je bij de aankoop de zaken al bestemd had voor jouw bedrijf. Wanneer je bij aankoop van jouw computer dus al de bedoeling had om die in jouw - nog te starten - onderneming te gaan gebruiken, dan mag je de btw dus bij de btw-aangifte aftrekken. Het zal niet meevallen om dat te verdedigen bij een computer die je al een jaar in je bezit hebt. Maar het kan wel aannemelijk zijn bij spullen die je nog maar een paar maanden geleden kocht. Zorg in elk geval voor een aankoopfactuur met de btw daarop apart vermeld.

TIP Laat op de factuur de naam zetten waaronder je jouw bedrijf wilt gaan uitoefenen.

Privébestemming

Gaat het om zaken die je (eerst) privé gebruikte en daarna pas voor het bedrijf, dan mag je de btw (betaald bij aankoop) helaas niet meer in aftrek brengen. Het is ook niet mogelijk om de btw over de inbrengwaarde te berekenen en die alsnog in aftrek te brengen.

Eerste btw-aangifte

De btw behoort in aftrek te komen op jouw btw-aangifte over het tijdvak waarin je de factuur ontving. Veel starters zijn laat met het aanvragen van een btw-nummer. Het gevolg hiervan is dat hun eerste btw-aangifte over een later tijdvak gaat.

TIP Dien bij jouw inspecteur per brief een verzoek in om teruggave van btw over de eerder ontvangen facturen. Je mag die btw niet op eigen houtje in aftrek brengen bij latere btw-aangiften. Alles wat je zakelijk gebruikt, mag je in jouw bedrijf inbrengen. Dat moet tegen de verkoopwaarde. Je hebt recht op btw-aftrek als verdedigbaar is dat de zaken bij aankoop al een bedrijfsbestemming hadden.

Zelf btw-aangifte doen?

Je kunt btw-aangifte in veel gevallen simpel zelf doen. Maak dan een beveiligde account aan op de website van de Belastingdienst. Als je jezelf registreert met je e-mailadres, krijg je vanzelf een reminder van de Belastingdienst zodra het weer tijd is om aangifte te doen.

De btw-aangifte zelf doen is nog makkelijker met een online boekhoudpakket. Hierin verwerk al je financiele gegevens en mutaties zoals facturen, bonnetjes en betalingen. Wanneer je dit goed bijhoudt, rolt er een kant-en-klaar btw overzicht uit de software. Deze controleer je en dien je vervolgens in bij de Belastingdienst.

Een aantal boekhoudprogramma’s die wij kunnen aanbevelen voor de btw-aangifte zijn:

 

Benieuwd welke boekhoudprogramma’s nog meer geschikt zijn voor zzp’ers en starters? We hebben een compleet overzicht gemaakt waar je eenvoudig een programma vindt die bij je past!

Vergelijk boekhoudprogramma's

Hulp nodig?

Wij werken samen met een groeiend aantal lokale boekhouders die worden aanbevolen binnen ons netwerk. Kijk hier voor een kantoor bij jou in de buurt of vraag een gratis adviesgesprek aan via onderstaand formulier!

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen 2020 van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het gratis handboek hieronder.

Downloads

Handboek 

Ondernemen 2020 Belastingdienst

Bekijk alle downloads

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Woonplaats
Telefoonnummer
Jouw vraag of opmerking

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord