• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 4 min

Aftrek van prive (eerder) aangekochte zaken

Hoe zit het met privé gekochte spullen die je als zzp'er gaat gebruiken? Mag je de aankoopkosten daarvan aftrekken? En mag dat volledig of een gedeelte ervan? Is de bij de aankoop betaalde btw aftrekbaar? Je leest het in dit artikel.

Privé gekochte bedrijfsmiddelen aftrekken

Stel: je hebt een jaar geleden een computer gekocht voor € 1.785 (€ 1.500 plus € 285 btw). Nu ben je een eigen bedrijf begonnen waarin je die computer gebruikt.

Berekening van de waarde

Bij de start van jouw bedrijf mag je die computer in de boekhouding opnemen tegen de waarde in het economisch verkeer (dat is de prijs die je zou ontvangen als je de pc aan een ander zou verkopen).

De computer kostte een jaar geleden € 1.785, dat is € 1.500 ex btw. Een gebruikelijke afschrijving voor computers is een vijfde deel per jaar, met 10% restwaarde. (€ 1.500 -/- 10% = € 1.350 / 5 = € 270,- per jaar afschrijving). De waarde na een jaar schatten we daarom op € 1.230. In jouw boekhouding neem je de computer dus tegen € 1.230 op en je schrijft hem nog 4 jaar af met € 270 per jaar. Zo komt toch mooi het grootste deel van de aanschafkosten op de zaak in plaats van in privé.

Hoge waarde is voordelig

Je hebt er dus belang bij om zoveel mogelijk zakelijke spullen die je privé al gekocht had, alsnog in te brengen tegen een zo hoog mogelijke, maar wel te onderbouwen waarde.

Denk bijvoorbeeld aan werkkleding, privégereedschap, vakliteratuur, kantoorinrichting, kasten, enzovoorts. Iedere inbreng verhoogt de post afschrijvingen en verlaagt dus jouw belaste winst als zzp'er.

Gebouw

Gebruik je een gebouw zowel privé als zakelijk als zzp'er? Bespreek dan met jouw boekhouder of je een keuzemogelijkheid hebt (wel of niet inbrengen) en zo ja, wat het voordeligst is. Je kan bijvoorbeeld een deel van je vaste lasten, van je zakelijk gebruikte deel van je woning, aftrekbaar maken. Denk hier bijvoorbeeld aan de energie- en verzekeringslasten. Vraag je boekhouder naar de mogelijkheden.

Auto

Een personenauto die je zakelijk gebruikt en waarmee je ook veel privékilometers rijdt, kun je meestal beter wél op de balans van jouw bedrijf zetten. Want als je de auto in privé houdt, mag je per zakelijke kilometer slechts € 0,21 als aftrekbare bedrijfskosten boeken. Maar let op: je betaalt dan wel bijtelling voor de inkomstenbelasting. Alles over het wel of niet inbrengen van je auto in de zaak, lees je in dit artikel in onze kennisbank.

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Word lid van Het Ondernemerscollectief
Fiscale hulp?

E-learnings en trainingen

Heb je een e-learning gevolgd als starter of een opleiding om jouw bedrijf te starten? Bewaar de factuur van deze opleiding, lidmaatschap of training goed. Je kunt deze aankoopkosten aftrekken als kosten en de btw aftrekken zodra je een btw nummer hebt.

Btw terugvragen

De btw die je betaalde bij de aankoop, mag je als voorbelasting in aftrek brengen, als je bij de aankoop de zaken al bestemd had voor jouw bedrijf. Wanneer je bij aankoop van jouw computer dus al de bedoeling had om die in jouw - nog te starten - onderneming te gaan gebruiken, dan mag je de btw dus bij de btw-aangifte aftrekken. Het zal niet meevallen om dat te verdedigen bij een computer die je al een jaar in je bezit hebt. Maar het kan wel aannemelijk zijn bij spullen die je nog maar een paar maanden geleden kocht. Zorg in elk geval voor een aankoopfactuur met de btw daarop apart vermeld.

TIP Laat op de factuur de naam zetten waaronder je jouw bedrijf wilt gaan uitoefenen.

Privébestemming

Gaat het om zaken die je (eerst) privé gebruikte en daarna pas voor het bedrijf, dan mag je de btw (betaald bij aankoop) helaas niet meer in aftrek brengen. Het is ook niet mogelijk om de btw over de inbrengwaarde te berekenen en die alsnog in aftrek te brengen.

Eerste btw-aangifte

De btw behoort in aftrek te komen op jouw btw-aangifte over het tijdvak waarin je de factuur ontving. Veel starters zijn laat met het aanvragen van een btw-nummer. Het gevolg hiervan is dat hun eerste btw-aangifte over een later tijdvak gaat.

TIP Dien bij jouw inspecteur per brief een verzoek in om teruggave van btw over de eerder ontvangen facturen. Je mag die btw niet op eigen houtje in aftrek brengen bij latere btw-aangiften. Alles wat je zakelijk gebruikt, mag je in jouw bedrijf inbrengen. Dat moet tegen de verkoopwaarde. Je hebt recht op btw-aftrek als verdedigbaar is dat de zaken bij aankoop al een bedrijfsbestemming hadden.

Zelf btw-aangifte doen?

Je kunt btw-aangifte in veel gevallen simpel zelf doen. Maak dan een beveiligde account aan op de website van de Belastingdienst. Als je jezelf registreert met je e-mailadres, krijg je vanzelf een reminder van de Belastingdienst zodra het weer tijd is om aangifte te doen.

De btw-aangifte zelf doen is nog makkelijker met een online boekhoudpakket. Hierin verwerk al je financiele gegevens en mutaties zoals facturen, bonnetjes en betalingen. Wanneer je dit goed bijhoudt, rolt er een kant-en-klaar btw overzicht uit de software. Deze controleer je en dien je vervolgens in bij de Belastingdienst.

Een aantal boekhoudprogramma’s die wij kunnen aanbevelen voor de btw-aangifte zijn:

 

Benieuwd welke boekhoudprogramma’s nog meer geschikt zijn voor zzp’ers en starters? We hebben een compleet overzicht gemaakt waar je eenvoudig een programma vindt die bij je past!

Vergelijk boekhoudprogramma's


Hulp nodig?

Wij werken samen met een groeiend aantal lokale boekhouders die worden aanbevolen binnen ons netwerk. Kijk hier voor een kantoor bij jou in de buurt of vraag een gratis adviesgesprek aan via onderstaand formulier!

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het gratis handboek hieronder.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.