• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Aftrek van prive-energiekosten als zzp'er

Ben jij zzp'er en werk je vanuit huis? In dit artikel lees je of je een deel van de energiekosten die je thuis maakt voor je werk kunt aftrekken van je fiscale winst. Daarnaast vind je informatie over óf en hoe je de btw van je energierekening kunt aftrekken in je btw-aangifte.

Aftrek van een deel van je energiekosten

Jij kunt als zzp'er in aanmerking komen voor aftrek van een deel van je energiekosten. Als je thuis werkt met apparatuur die veel energie verbruikt én als de apparatuur op je ondernemingsbalans staat, dan kun je de energiekosten van de apparatuur aftrekken van je fiscale winst.

De energiekosten per apparaat bereken je met deze onderdelen:

A = Het aantal Watt dat het apparaat gebruikt.
B = Het aantal uur dat het apparaat per dag aanstaat.
C = Het aantal dagen dat het apparaat per jaar aanstaat.

De formule is: (A x B x C)/1000.
De uitkomst hiervan vermenigvuldig je met het tarief dat je per kilowattuur betaalt. Nu weet je per apparaat wat je betaalt aan energiekosten.

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Word lid van Het Ondernemerscollectief
Fiscale hulp?

Aftrek btw van de energiekosten

Als thuiswerkende zzp'er heb je recht op aftrek voor een deel van de btw over je energiekosten. Voorwaarde is wel dat je deze energiekosten maakt om je werk thuis te kunnen doen. Je kunt hierbij gebruikmaken van de zogenaamde oppervlaktemethode. Daarmee bereken je welk deel van de btw over je energiekosten je kunt aftrekken in je btw-aangifte.

Dat gaat zo:

  • bereken de energiekosten (gas en elektra) van je hele woning, inclusief je werkruimte;
  • bereken het vloeroppervlak van je werkruimte in vierkante meters (VWR);
  • bereken het totale vloeroppervlak van je woning in vierkante meters (VWO);
  • de energiekosten van je werkruimte = VWR/VWO x totale energiekosten woning.

Nu kun je de btw over de energiekosten van je werkruimte berekenen. Als je gedeeltelijk bent vrijgesteld van btw, heb je minder of misschien helemaal geen recht op deze btw-aftrek. Informeer dus bij je belastingadviseur om te kijken waar jij precies recht op hebt of zoek op onze Hulp in de regio pagina een adviseur bij jou in de buurt die je hiermee kan helpen.

Privé en zakelijk in één keer regelen

Wist je dat je als (startende) zzp'er gas en energie voor zowel privé als zakelijk in één keer kunt regelen als je op hetzelfde adres woont en werkt? DELTA Energie kan je hierbij helpen. Bekijk het energieaanbod van DELTA voor zzp'ers.

Handige download

Wil je weten of een zakelijk energiecontract voordelig is voor jou als zzp'er? Download hieronder de Whitepaper van onze partner DELTA Energie met uitleg en tips.

Gratis download

Downloads
Op zoek naar hulp in jouw regio?

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Onze aangesloten specialisten staan klaar om jou te helpen met jouw vragen als (startende) ondernemer. Wil je advies of meer informatie? Zoek hulp in jouw regio!

ZZP Agenda