• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 5 min

Zonnepanelen en de kleineondernemersregeling (KOR) voor zzp'ers

De kans is groot dat jij als startende zzp’er al zonnepanelen op je privéwoning hebt liggen of deze nog gaat plaatsen. In beide gevallen is het belangrijk om uit te zoeken welke regels er voor jou gelden bij het doen (of juist niet doen) van de btw aangifte (omzetbelasting).

Sinds 1 januari 2020 is de kleineondernemersregeling (KOR) veranderd. Dit heeft ook gevolgen voor startende zzp'ers die al zonnepanelen op hun privéwoning hebben liggen. In dit artikel leggen we uit waar je allemaal rekening mee moet houden. We gaan er hierbij vanuit dat je gaat starten in de vorm van een eenmanszaak.

Zonnepaneel-ondernemer

Ook als je nu nog geen ondernemer bent, is de kans groot dat je in verband met je zonnepanelen op je privéwoning wel al 'zonnepaneel-ondernemer' bent voor de omzetbelasting (btw). Bij het gebruik van zonnepanelen lever je namelijk tegen een vergoeding energie terug aan het energienet. Dit terugleveren wordt aangemerkt als economische activiteit waardoor je als particulier gezien wordt als ondernemer voor de btw.

Situatie vanaf 2023

Indien jij na 1-1-2023 zonnepanelen hebt aangeschaft dan heb je als het goed is 0% btw betaald over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen (factuurdatum is leidend). Je hebt dus ook geen btw teruggevraagd en je hoeft ook geen btw af te dragen over de door jouw opgewekt energie. Indien de teruglevering van energie jou niet meer oplevert dan € 1.800,- aan omzet en je opwekvermogen is niet hoger dan 15.000 wattpiek dan zit je namelijk onder de registratiedrempel, waardoor je automatisch gebruik maakt van de ‘nieuwe’ Kleine ondernemersregeling die vanaf 1-1-2020 in werking is getreden (officieel ook wel OVOB genoemd). OVOB staat voor “omzetgerelateerde vrijstellingsregeling van omzetbelasting”. Particulieren die de OVOB toepassen zonder daarvan melding bij de Belastingdienst te doen vanwege de vrijwillige registratiedrempel, zijn niet verplicht de OVOB voor minimaal drie jaar toe te passen. Dit is voor jou als startende zzp’er goed nieuws, want je kan dan zelf bepalen of je als zzp'er in de KOR wilt blijven of dat jij je gaat afmelden.

Hieronder bespreken we de situaties waarin je zonnepanelen hebt aangeschaft voor 1-1-2023.

1. Zonnepanelen aangeschaft voor 2020

In deze situatie heb je voor 1-1-2020 zonnepanelen aangeschaft, de btw op de aanschaf teruggevraagd en vervolgens bij de Belastingdienst gevraagd om ontheffing van administratieve verplichting aangaande de omzetbelasting (KOR). Per 2020 ben je door de Belastingdienst vervolgens automatische aangemeld voor de ‘Nieuwe KOR’. 

Dit betekent concreet dat als je nu gaat starten als ondernemer, je automatisch met je bedrijf ook onder de KOR valt. Als ondernemer kan je dan geen btw in rekening brengen bij je opdrachtgevers en kan je ook geen btw aftrekken als voorbelasting. Bij het doen van (grote) investeringen als startende ondernemer kan dit een groot nadeel zijn.

Heb je hier geen problemen mee, dan hoef je eigenlijk niks te doen. Als zonnepaneelhouder ben je al aangemeld voor de KOR en ook je nieuwe ondernemersactiviteiten als startende ondernemer vallen hieronder. Indien je totale binnenlandse omzet (opbrengst geleverde stroom en omzet uit je bedrijf) in een kalenderjaar boven de € 20.000,- komt, ben je verplicht om je af te melden voor de KOR. Blijft je omzet onder de € 20.000,- en wil je toch uit de KOR? Meld je dan af.

Afmelden voor de KOR

Omdat je in 2019 of eerder je zonnepanelen hebt aangeschaft, ben je automatisch in de nieuwe KOR terecht gekomen. Dit geeft jou de mogelijkheid om zelf de beslissing te nemen om je af te melden voor de KOR. Indien je er voor kiest om je af te melden, ga je periodiek, veelal per kwartaal, btw-aangifte doen. Ná de datum waarop de Belastingdienst jouw afmelding voor de KOR heeft goedgekeurd ga je weer btw doorberekenen.

In de aangifte geef je de btw aan over de stroom die je levert met zonnepanelen. Die btw moet je wel zelf berekenen. In dezelfde btw-aangifte geeft je als startende ondernemer ook de btw over de omzet van je ondernemersactiviteiten binnen de eenmanszaak aan. De btw die je gaat betalen over je inkopen (voorbelasting) kan je hierop in mindering brengen. Per heden zijn er voor zzp'ers ook mogelijkheden om met forfaitbedragen te werken. Later in dit artikel gaan we hier verder op in.

Btw op de ontvangen facturen in de periode dat je nog gebruikmaakte van de KOR, kan middels een herziening mogelijk nog (deels) worden verrekend.

Opzegtermijn

Afmelden voor de KOR kan per kwartaal, maar houd rekening met een opzegtermijn van minimaal 4 weken. Wil je bijvoorbeeld stoppen met de KOR op 1 april? Meld je dan af vóór 3 maart. Voor het afmelden gebruik je het formulier: Melding beëindiging omzetbelasting kleineondernemersregeling. Pas na 3 jaar kan je je weer aanmelden voor de KOR.

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Stel ze aan de fiscale helpdesk
Fiscale hulp?

2. Panelen als particulier aangeschaft na 2019

Heb tussen 1-1-2020 en 31-12-2022 als particulier zonnepanelen aangeschaft, dan heb je zelf kunnen kiezen of je deelneemt aan de nieuwe KOR, die op dat moment al in werking was getreden. De KOR gaat dan in op 1 januari van het jaar na aanschaf van de zonnepanelen. Dit betekent dat je vanaf het jaar dat volgt op de aanschaf van je zonnepanelen geen btw meer kunt terugvragen. Dit geldt voor een periode van ten minste 3 jaar. Als je bijvoorbeeld in 2021 de btw over je zonnepanelen terugvraagt en kiest voor de KOR, dan gaat die in op 1 januari 2022. Je kan dan voor investeringen in 2022, 2023 en 2024 géén btw meer terugvragen. Ook niet als je in die periode als startende ondernemer een eenmanszaak begint.

De enige optie om binnen de drie verplichte jaren uit de KOR te raken is een jaaromzet te realiseren van € 20.000,- of meer. Dan ben je namelijk verplicht om je af te melden voor de KOR. Als je stopt met de KOR ga je, zoals hierboven beschreven, elk kwartaal btw-aangifte doen. Dit laatste geldt overigens ook als je bij de aanschaf van de panelen er niet voor hebt gekozen om deel te nemen aan de KOR. Het verschil is dan dat je als ondernemer geen gebruik meer kan maken van de forfaitbedragen, maar de btw zelf moet berekenen. 

Tip: voorkom indien mogelijk administratieve vermenging tussen privé en zakelijk door bijvoorbeeld de zonnepanelen op naam van je huisgenoot / partner te zetten. Let er dan wel op dat ook de energierekening op die betreffende naam komt te staan. Ook kan je overwegen om te starten in een andere rechtsvorm zoals bijvoorbeeld een BV. Dan krijg je voor je bedrijf namelijk een apart btw-nummer.

Zo doe je de BTW aangifte

Zoals aangegeven betaal je als zonnepaneelhouder btw over de door jou opgewekte energie. Als particulier zonder eenmanszaak kan je bij de btw-aangifte, indien je geen gebruik maakt van de KOR, forfaitbedragen opgeven. Je hoeft dan zelf geen btw berekeningen te maken. Dit forfait is uitgebreid voor ondernemers met zonnepanelen op of bij hun woning. Dit betekent dat ook zzp’ers met zonnepanelen op of bij hun woning het forfait nu kunnen toepassen. Klik hier voor voorbeeldaangiften. 

Herziening BTW aangifte

Bij het (weer) aan- en afmelden voor de KOR kan er sprake zijn van een herziening van de btw-aangifte uit het verleden. De Belastingdienst hanteert een herzieningsperiode van 5 jaar; het jaar van aanschaf en de 4 daaropvolgende jaren. Indien er in de periode iets wijzigt in jou btw situatie, kan er sprake zijn van herziening. Dit kan zowel het alsnog betalen of terug krijgen van btw betekenen. Terugbetaling is echter niet nodig indien het gaat om een jaarbedrag onder de € 500,- aan opgegeven voorbelasting. Hier lees je meer over herziening van de btw

Neem bij twijfel contact op met je boekhouder of bij vragen over de energietarieven met je energiemaatschappij.

TIP Meer weten over btw en aftrekposten? Download het gratis Handboek Ondernemen of de whitepaper 'BTW-aangifte voor zzp'ers' hieronder. Of neem contact op met de Fiscale Helpdesk van Het Ondernemerscollectief.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Onze partners

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.