• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 4 min

Hoe bereken je de premie Zvw als zzp'er?

Elke werknemer en zzp'er betaalt premie voor de Zorgverzekeringswet (Zvw). Deze premie is bij een zzp'er afhankelijk van de winst uit onderneming. Hoeveel premie Zvw je moet betalen, kun je berekenen met onze netto inkomen calculator. Hieronder lees je welke percentages gelden in 2021.

Belastbare winst

Als zzp'er moet je voor de Zvw een percentage premie betalen over de belastbare winst van jouw onderneming. De hoogte van deze premie wordt jaarlijks bepaald. In 2021 is het percentage 5,75% over maximaal € 58.311 belastbare winst. Het maximum in 2021 is dus € 3.353. (In 2020 was het percentage 5,45% over maximaal € 57.232 belastbare winst).

De belastbare winst bereken je door de winst uit onderneming te bepalen en hier de zakelijke aftrekposten vanaf te halen. Als zzp’er kun je in aanmerking komen voor extra aftrekposten. Het is dan wel noodzakelijk om door de Belastingdienst erkend te zijn als ondernemer voor de inkomstenbelasting.

 Winst uit onderneming

 -/- zelfstandigenaftrek

 -/- startersaftrek

 -/- mkb-winstvrijstelling

 =  belastbare winst


Voorbeeld berekeningen

In onderstaande berekeningen gaan we uit van twee verschillende winstbedragen: een winst ónder het maximum en een winst boven het maximum. (Bedragen gelden voor 2021.)

Voorbeeld 1

Berekening inkomensafhankelijke bijdrage Zvw voor een zzp'er

 Winst uit onderneming

 € 50.000

 Zelfstandigenaftrek

 € 6.670

 Startersaftrek

 € 2.123

 Mkb winstvrijstelling (14%)

 € 5.719

 Belastbare winst

 € 35.488

 Verschuldigde bijdrage Zvw

 5,75%

 Te betalen premie ZVW

 € 1.952

 

Voorbeeld 2

Berekening inkomensafhankelijke bijdrage Zvw voor een zzp'er

 Winst uit onderneming

 € 80.000

 Zelfstandigenaftrek

 € 6.670

 Startersaftrek

 € 2.123

 Mkb winstvrijstelling (14%)

 € 9.919

 Belastbare winst

 € 61.28

 Verschuldigde bijdrage Zvw

 5,75%

 Totaal Zvw

 Te betalen (maximum)

 € 3.524

 € 3.353

 

De premie Zvw betaal je als voorlopige aanslag gedurende een boekjaar aan de Belastingdienst. Achteraf wordt de juiste hoogte van de premie verrekend middels jouw aangifte inkomstenbelasting over dat boekjaar.

Startende zzp'er?

De premie Zvw betaal je als startende zzp'er dus pas als je de eerste aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan. Doe je niets, dan zal dat dus vaak pas 1,5 tot 2 jaar zijn na de start van jouw onderneming. Zorg dus dat je een buffer achterhoudt om deze premie te kunnen betalen. Met de netto inkomen calculator hieronder bereken je eenvoudig hoeveel je moet reserveren van jouw winst.

Wat hou ik netto over als zzp'er?

Wat hou ik netto over als zzp'er?

Wil je snel weten wat je netto over zal houden als zzp'er? Bereken je besteedbaar inkomen via onze netto inkomen calculator!

Wat je ook kunt doen is de Belastingdienst via je DigiD een inschatting van jouw zakelijk inkomsten te geven. De Belastingdienst zal dan een voorlopige aanslag sturen zodat je maandelijks jouw premie Zvw en inkomstenbelasting vooruit kunt betalen.

Hulp nodig? Gratis adviesgesprek

Heb je hulp nodig bij het doen van een aangifte inkomstenbelasting, premie Zorgverzekeringswet, voor aangifte of heb je nog vragen? De boekhouders uit ons netwerk staan voor je klaar. Vraag een gratis adviesgesprek aan bij een boekhouder bij jou in de buurt.

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het gratis handboek hieronder.

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Fiscale hulp nodig?

Fiscale hulp nodig?

Doe je zelf je boekhouding? Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?

De fiscale helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat klaar.

Onze partners

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Onze aangesloten specialisten staan klaar om jou te helpen met jouw vragen als (startende) ondernemer. Wil je advies of meer informatie? Zoek hulp in jouw regio!