gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Hoe bereken je de premie Zvw als zzp'er?

Elke werknemer en zzp'er betaalt premie voor de Zorgverzekeringswet (Zvw). Deze premie is bij een zzp'er afhankelijk van de winst uit onderneming. Hoeveel premie Zvw je moet betalen kun je berekenen met onze netto inkomen calculator. Hieronder lees je welke percentages gelden in 2020.

Belastbare winst

Als zzp'er moet je voor de Zvw een percentage premie betalen over de belastbare winst van jouw onderneming. De hoogte van deze premie wordt jaarlijks bepaald. In 2020 is het percentage 5,45% over maximaal € 57.232,- belastbare winst. Het maximum in 2020 is dus € 3.119,-. (in 2019 was het percentage 5,7% over maximaal € 55.214,- belastbare winst).

De belastbare winst bereken je op de volgende manier:

Winst uit onderneming

- zelfstandigenaftrek

- startersaftrek

- mkb-winstvrijstelling

= belastbare winst

Voorbeeld berekeningen

In onderstaande berekeningen wordt er van twee verschillende winstbedragen uitgegaan: een winst ónder het maximum en een winst boven het maximum. De onderstaande tarieven gelden voor 2020.

Voorbeeld 1

Berekening inkomensafhankelijke bijdrage Zvw voor een zzp'er

Winst uit onderneming

€ 50.000

Zelfstandigenaftrek

€ 7.030

Startersaftrek

€ 2.123

Mkb winstvrijstelling (14%)

€ 5.719

Belastbare winst

 € 35.128

Verschuldigde bijdrage Zvw

 5,45%

Te betalen premie ZVW

 € 1.915 (afgerond)

Voorbeeld 2

Berekening inkomensafhankelijke bijdrage Zvw voor een zzp'er

Winst uit onderneming

€ 80.000

Zelfstandigenaftrek

€ 7.030

Startersaftrek

€ 2.123

Mkb winstvrijstelling (14%)

€ 9.919

Belastbare winst

 € 60.928

Verschuldigde bijdrage Zvw

 5,45%

Totaal Zvw

Te betalen (maximum)

€ 3.460

€ 3.119,-(afgerond)

De premie Zvw betaal je als voorlopige aanslag gedurende een boekjaar aan de Belastingdienst. Achteraf wordt de juiste hoogte van de premie verrekend middels jouw aangifte inkomstenbelasting over dat boekjaar.

Startende zzp'er?

De premie Zvw betaal je als startende zzp'er dus pas als je de eerste aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan. Doe je niets, dan zal dat dus vaak pas 1,5 tot 2 jaar zijn na de start van jouw onderneming. Zorg dus dat je een buffer achterhoudt om deze premie te kunnen betalen. Maak hier een berekening hoeveel je moet reserveren van jouw winst.

Wat je ook kunt doen is de Belastingdienst via je DigiD een inschatting van jouw zakelijk inkomsten te geven. De Belastingdienst zal dan een voorlopige aanslag sturen zodat je maandelijks jouw premie Zvw en inkomstenbelasting vooruit kunt betalen.

Hulp nodig? Gratis adviesgesprek

Heb je hulp nodig bij het doen van een aangifte inkomstenbelasting, premie Zorgverzekeringswet, voor aangifte of heb je nog vragen? De boekhouders uit ons netwerk staan voor je klaar. Vraag een gratis adviesgesprek aan bij een boekhouder bij jou in de buurt.

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen 2020 van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het gratis handboek hieronder.

Downloads

Handboek 

Ondernemen 2020 Belastingdienst

Bekijk alle downloads

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Woonplaats
Telefoonnummer
Jouw vraag of opmerking

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord