• Laatste update:
 • Update datum:
 • Leestijd: 4 min

Wat is kleinschaligheidsaftrek (KIA)?

Als je als zzp'er in 2021 tussen € 2.401 en € 328.721 (2020: € 323.544) investeert in bedrijfsmiddelen voor jouw onderneming, dan kun je in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) berekenen

De bedrijfsmiddelen waarin je investeert, moeten dan wel in aanmerking komen voor investeringsaftrek. Bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor kleinschaligheidsaftrek zijn bijvoorbeeld:

 • laptop of tablet;
 • computer;
 • mobiele telefoon;
 • kantoormeubelen;
 • website (let op, de Belastingdienst gaat hier per geval anders mee om).

Elke investering moet minimaal € 450 exclusief btw zijn om in aanmerking te komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Rekenvoorbeeld 1

 • Koop je een laptop van € 430 excl. btw (en heb je dat jaar tenminste al € 2.400 excl. btw aan andere investeringen gedaan), dan kun je de laptop niet opvoeren voor de kleinschaligheidsaftrek. Je mist dan een extra aftrekpost van € 120,40 (€ 430 x 28%*).
 • Koop je een laptop van € 450 excl. btw (en heb je dat jaar tenminste al € 2.400 excl. btw aan andere investeringen gedaan), dan kun je de laptop wel opvoeren voor de kleinschaligheidsaftrek. Je kunt dan een extra aftrekpost van € 126 (€ 450 x 28%*) opvoeren.

Rekenvoorbeeld 2

 • Koop je een computer van € 400 excl. btw met een losse monitor van € 250 excl. btw bij twee verschillende bedrijven, dan kun je voor deze beide zaken geen extra aftrek claimen. Combineer je een computer en een monitor tot 1 set van € 650 dan kom je wel in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Hoe zit het met personenauto's en de KIA?

Zuinige personenauto’s komen niet meer in aanmerking voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Sinds 2017 krijg je als zzp'er geen kleinschaligheidsinvesteringsaftrek meer voor een personenauto, behalve als de auto hoofdzakelijk is bestemd voor het beroepsvervoer over de weg (zoals taxi’s en auto’s van koeriersdiensten).

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2021

Investering                       Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek                                                           
niet meer dan € 2.400,-   0%
€ 2.401,- t/m € 59.170,-   28%
€ 59.171,- t/m € 109.574,-  

€ 16.307,-

€ 109.575,- t/m € 328.721,-   € 16.307,- verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven € 109.575,-
meer dan € 328.721,-   0%

ZZP Aftrekposten Scan

Wil je snel weten welke aftrekposten en toelages voor jou van toepassing zijn? Doe dan de ZZP Aftrekposten scan hieronder en krijg het complete plaatje binnen 2 minuten.

Gratis de ZZP Aftrekposten Scan
ZZP Aftrekposten Scan

Hulp nodig?

We kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt. Vraag jouw boekhouder voor meer informatie. Soms is het namelijk beter om bepaalde investeringen uit te stellen naar een ander jaar om net dat beetje extra voordeel mee te nemen.

Heb je geen boekhouder? Kijk dan bij Hulp in de Regio hieronder voor een boekhouder bij jou in de buurt waar wij mee samenwerken en goede ervaringen mee hebben.

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Onze aangesloten specialisten staan klaar om jou te helpen met jouw vragen als (startende) ondernemer. Wil je advies of meer informatie? Zoek hulp in jouw regio!

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het handboek hieronder.

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Fiscale hulp nodig?

Fiscale hulp nodig?

Doe je zelf je boekhouding? Heb je vragen als:

 • Welke kosten zijn aftrekbaar?
 • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?

De fiscale helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat klaar.

Onze partners