• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Checklist: 4 redenen om over te stappen naar een bv

Veel startende ondernemers beginnen met een eenmanszaak. Logisch, want een eenmanszaak is snel, eenvoudig en goedkoop op te richten. Echter, wanneer je bedrijf steeds groter wordt is een eenmanszaak vaak niet zo handig en goedkoop meer. Geldt dit ook voor jouw bedrijf? Je ontdekt het hier.

Of jij baat hebt bij het overstappen van je eenmanszaak naar een bv hangt af van verschillende beweegredenen:

1. Je wilt minder belasting betalen

Heeft je eenmanszaak een lage winst? Dan is het voordeliger om te ondernemen in een eenmanszaak. Met een eenmanszaak heb je namelijk de mogelijkheid om te profiteren van fiscale aftrekposten. Denk hierbij aan de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.

Maar wat nu als de omzet snel groeit? Dan raden wij ondernemers aan om een bv op te richten. Ondernemen in een bv is fiscaal gezien vele malen interessanter, want je hebt dan de mogelijkheid om gebruik te maken van een lager belastingtarief. Waar dit keerpunt precies ligt is moeilijk te berekenen en is van veel omstandigheden afhankelijk.

2. Je wilt kapitaal aantrekken

Heb je geld nodig om te groeien? De structuur van de bv maakt het eenvoudiger om geld of investeerders aan te trekken. Investeerders investeren liever niet in een eenmanszaak. Want wanneer je investeert in een eenmanszaak kan je aansprakelijk worden gesteld voor schulden van de zaak. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

Een bv is een kapitaalvennootschap. Dit betekent dat een bv aandelen uitgeeft die een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Door het uitgeven van deze aandelen kan een bv geld aantrekken van nieuwe investeerders. Na het uitgeven van de aandelen wordt de investeerder een aandeelhouder. En aandeelhouders hoeven niet meer schulden te dragen dan wat ze hebben ingebracht. Wel zo veilig voor de bankrekening!

3. Je wilt minder risico lopen

Misschien wel de belangrijkste reden om over te stappen naar een bv: de aansprakelijkheid. Wanneer je eigenaar bent van een eenmanszaak ben je zelf 100% verantwoordelijk voor alle schulden die de eenmanszaak heeft. Dit is erg vervelend als er wat misgaat en er aanspraak gemaakt gaat worden op je privévermogen. Bij een bv is dit gelukkig niet het geval, omdat de bv rechtspersoonlijkheid heeft. Dit betekent dat de bv (over het algemeen) aansprakelijk wordt gesteld voor schulden.

 Bij de volgende situaties is het mogelijk verstandig om over te stappen naar een bv:

  • Wanneer je voor het eerst een contract aangaat voor op lange termijn
  • Wanneer je medewerkers in loondienst krijgt
  • Wanneer je een voorfinanciering aangaat

4. Je wilt goede medewerkers belonen

Goede medewerkers wil je natuurlijk graag belonen. Wanneer je onderneemt in een bv is dit stukken eenvoudiger dan wanneer je onderneemt in een eenmanszaak. Dit komt door de Flex-BV wet die in oktober 2012 in werking is getreden. Met de invoering van deze wet is het mogelijk geworden om de onderstaande aandelen uit te geven:

  • Aandelen met zowel stem- als winstrecht
  • Aandelen met alleen winstrecht
  • Aandelen met alleen stemrecht

Aandelen met alleen winstrecht zijn uitstekend geschikt voor bijvoorbeeld je personeel of familieleden. Met deze aandelen delen ze wel mee in de winst, maar ze kunnen geen invloed uitoefenen op besluiten van de aandeelhouders.

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Onze fiscalisten beantwoorden graag al jouw vragen. Je kunt hen bereiken via 020 30 80 675 of neem contact op via het contactformulier.

Bron: FIRM24.nl

Blogs

ZZP Agenda

december
10
Terug naar overzicht
Rick Schmitz

Rick Schmitz

Rick Schmitz is de oprichter van Firm24 en heeft een achtergrond als Private Equity- en M&A-fiscalist. Met zijn expertise helpt hij ondernemers bij het kiezen van de juiste rechtsvorm voor hun bedrijf.

Sinds 2013 is Firm24 dé specialist in Nederland voor alles rondom BV-oprichtingen. Hier regel je als ondernemer eenvoudig alles wat je nodig hebt voor je BV, van start tot groei.