gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Welke fiscale regelingen zijn er voor zzp'ers?

Als zzp'er kun je gebruik maken van verschillende fiscale aftrekmogelijkheden. In dit artikel vind je een handig overzicht.

Welke fiscale regelingen zijn er?

We zetten voor jou de belangrijkste fiscale regelingen op een rijtje.

Eén van de meest belangrijke is de ondernemersaftrek.

Ondernemersaftrek

Je kunt als zzp’er in aanmerking komen voor de ondernemersaftrek. De ondernemersaftrek bestaat uit verschillende onderdelen:

  • De Zelfstandigenaftrek: als je voldoet aan de voorwaarden mag je een bedrag van € 7.030,- van je winst aftrekken (2020); 
  • De Startersaftrek: een verhoging van de zelfstandigenaftrek voor startende ondernemers. Bekijk hier de voorwaarden;
  • De Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid: als je arbeidsongeschikt bent, is er een speciale regeling.

Meewerkaftrek

Werkt jouw fiscale partner mee in je bedrijf? Dan kom je misschien in aanmerking voor de meewerkaftrek. De voorwaarde hierbij is dat je voldoet aan het urencriterium. Dit wil zeggen dat je fiscale partner minimaal 525 uur onbetaald meewerkt in je bedrijf, of dat je daarvoor een arbeidsvergoeding betaalt van minder dan € 5.000,-. Je fiscale partner mag niet in loondienst zijn bij je en er mag ook geen sprake zijn van een fictief dienstverband. Meer informatie over de meewerkaftrek vind je hier.

MKB winstvrijstelling

Na toepassing van de ondernemersaftrek kun je een percentage van de winst vrijstellen van belasting. Voor 2020 bedraagt het percentage voor de MKB winstvrijstelling 14%. Dit geldt voor alle zzp’ers en ondernemers. Je hoeft daarbij ook niet te voldoen aan het urencriterium - maar moet wel officieel ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Meer informatie vind je hier.

Fiscale Oudedagsreserve (FOR) en lijfrenteaftrek

Als zzp'er kun je een Fiscale Oudedagsreserve (FOR) opbouwen door jaarlijks een deel van je winst opzij te zetten (9,44% in 2020). Voor 2020 is het maximumbedrag voor de FOR € 9218. Je moet daarbij voldoen aan het urencriterium en aan het begin van het belastingjaar jonger dan 65 jaar zijn. Je vindt hier meer informatie over de FOR.

Kleineondernemersregeling (KOR)

Als kleine ondernemer kun je in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling. Je betaalt dan minder of geen omzetbelasting (btw) aan de Belastingdienst. Hoe dit werkt en wanneer je er recht op hebt, lees je in dit artikel.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Investeer je als zzp'er in bedrijfsmiddelen? Dan kun je met de KIA een bedrag van de winst aftrekken. Als je in 2020 tussen de € 2.401 en € 323.544 investeert, kun je in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De KIA is een percentage van al je investeringen en de hoogte van je aftrek hangt dus af van het door jou geïnvesteerde bedrag. Je vindt hier meer informatie over de KIA

Willekeurige afschrijving

Als jij een bedrijfsmiddel hebt aangekocht dat langer meegaat – zoals een laptop – dan mag je niet alle kosten daarvan in één jaar aftrekken: je moet dit verspreiden over de jaren waarin je het middel gebruikt en heet afschrijven. Als je net gestart bent mag je – onder bepaalde voorwaarden – zelf beslissen hoe en wanneer je afschrijft.

Stakingsaftrek en stakingslijfrenteaftrek

Als je (gedeeltelijk) stopt als zzp’er, kom je mogelijk in aanmerking voor stakingsaftrek. Je betaalt dan minder belasting over de stakingswinst. Onder bepaalde voorwaarden kun je de stakingswinst onbelast omzetten in een lijfrente (stakingslijfrenteaftrek).

Kwijtschelding belasting gemeente en waterschap

Als je de gemeentelijke belasting niet kunt betalen, kun je in aanmerking komen voor gehele of gedeeltelijke kwijtschelding van belastingen van je gemeente en eventueel ook het waterschap. Wanneer dit kan, lees je in dit artikel.

Toeslagen

Als zzp’er heb je ook gewoon recht op toeslagen zoals zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebondenbudget als je voldoet aan de vermogens- en inkomensgrens. Bereken hier of en hoeveel toeslag je mogelijk krijgt.

Subsidies en andere regelingen

Wist je dat er daarnaast wel 130 subsidies en regelingen zijn voor zzp'ers en ondernemers? Sommige regelingen gelden alleen voor bepaalde branches, andere gelden per provincie bijvoorbeeld. Kortweg zijn er subsidies voor:

TIP Lees ook eens Wat hou ik netto over als zzp'er? en bereken zelf wat je netto kunt besteden als zzp'er.

Een snelle en makkelijke manier om er achter te komen welke aftrekposten en toeslagen voor jou van toepassing zijn, is de ZZP Aftrekposten Scan. Start hier de ZZP Aftrekposten Scan

Wil je zeker weten dat je op de juiste wijze gebruik maakt van fiscale regelingen? Wij werken samen met boekhoudkantoren die er alles van weten en die worden aangeraden vanuit ons netwerk. Kijk op www.zzpboekhoudkantoor.nl voor een kantoor bij jou in de buurt.

Fiscale vragen of advies nodig?

Als lid van Het Ondernemerscollectief (voor slechts € 49,95 per jaar!) kun je gebruikmaken van onze fiscale helpdesk, waarbij je ons kunt inschakelen bij fiscale vraagstukken of advies. Lees meer over Het Ondernemerscollectief.

Downloads

Handboek 

Ondernemen 2020 Belastingdienst

Bekijk alle downloads

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Woonplaats
Telefoonnummer
Jouw vraag of opmerking

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord