• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 4 min

Welke fiscale regelingen zijn er voor zzp'ers?

Als zzp'er kun je gebruikmaken van verschillende fiscale aftrekmogelijkheden. In dit artikel zetten we voor jou de belangrijkste fiscale regelingen op een rijtje.

Ondernemersaftrek

Eén van de meest belangrijke aftrekposten waar je als zzp'er voor in aanmerking kunt komen, is de ondernemersaftrek. De ondernemersaftrek bestaat uit verschillende onderdelen:

  • De zelfstandigenaftrek: als je voldoet aan de voorwaarden mag je in 2022 een bedrag van € 6.310 van je winst aftrekken (2021: € 6.670).
  • De startersaftrek: een verhoging (€ 2.123) van de zelfstandigenaftrek voor startende ondernemers. Bekijk hier de voorwaarden.
  • De startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid: als je arbeidsongeschikt bent, is er een speciale regeling.

Meewerkaftrek

Werkt jouw fiscale partner mee in je bedrijf? Dan kom je misschien in aanmerking voor de meewerkaftrek. De voorwaarde hierbij is dat je voldoet aan het urencriterium. Dit wil zeggen dat je fiscale partner minimaal 525 uur onbetaald meewerkt in je bedrijf, of dat je daarvoor een arbeidsvergoeding betaalt van minder dan € 5.000. Je fiscale partner mag niet in loondienst zijn bij je en er mag ook geen sprake zijn van een fictief dienstverband. Meer informatie over de meewerkaftrek vind je hier.

MKB winstvrijstelling

Na toepassing van de ondernemersaftrek kun je een percentage van de winst vrijstellen van belasting. Voor 2022 bedraagt het percentage voor de MKB winstvrijstelling 14%. Dit geldt voor alle zzp’ers en ondernemers. Je hoeft daarbij ook niet te voldoen aan het urencriterium - maar moet wel officieel ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Meer informatie vind je hier.

Fiscale Oudedagsreserve (FOR) en lijfrenteaftrek

Als zzp'er kun je een Fiscale Oudedagsreserve (FOR) opbouwen door jaarlijks een deel van je winst opzij te zetten (9,44% in 2022). Voor 2022 is het maximumbedrag voor de FOR € 9.632 (2021: € 6.670). Je moet daarbij voldoen aan het urencriterium en aan het begin van het belastingjaar jonger dan 65 jaar zijn. Je vindt hier meer informatie over de FOR.

Kleineondernemersregeling (KOR)

Als kleine ondernemer kun je in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling. Je betaalt dan tot een omzet van € 20.000 geen omzetbelasting (btw) aan de Belastingdienst. Hoe dit werkt en wanneer je er recht op hebt, lees je in dit artikel.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Investeer je als zzp'er in bedrijfsmiddelen? Dan kun je met de KIA een bedrag van de winst aftrekken. Als je in 2022 tussen de € 2.401 en € 332.994 investeert, kun je in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De KIA is een percentage van al je investeringen en de hoogte van je aftrek hangt dus af van het door jou geïnvesteerde bedrag. Je vindt hier meer informatie over de KIA.

Willekeurige afschrijving

Als jij een bedrijfsmiddel hebt aangekocht dat langer meegaat – zoals een laptop – dan mag je niet alle kosten daarvan in één jaar aftrekken: je moet dit verspreiden over de jaren waarin je het middel gebruikt en heet afschrijven. Als je net gestart bent mag je – onder bepaalde voorwaarden – zelf beslissen hoe en wanneer je afschrijft.

TIP Fiscale vragen of advies nodig? Als lid van Het Ondernemerscollectief kun je voor al je vragen gebruikmaken van onze fiscale helpdesk. Voor slechts € 49,95 per jaar!

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Stel ze aan de fiscale helpdesk
Fiscale hulp?

Stakingsaftrek en stakingslijfrenteaftrek

Als je (gedeeltelijk) stopt als zzp’er, kom je mogelijk in aanmerking voor stakingsaftrek. Je betaalt dan minder belasting over de stakingswinst. Onder bepaalde voorwaarden kun je de stakingswinst onbelast omzetten in een lijfrente (stakingslijfrenteaftrek).

Kwijtschelding belasting gemeente en waterschap

Als je de gemeentelijke belasting niet kunt betalen, kun je in aanmerking komen voor gehele of gedeeltelijke kwijtschelding van belastingen van je gemeente en eventueel ook het waterschap. Wanneer dit kan, lees je in dit artikel.

Toeslagen

Als zzp’er heb je ook gewoon recht op toeslagen zoals zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebondenbudget als je voldoet aan de vermogens- en inkomensgrens. Bereken hier of en hoeveel toeslag je mogelijk krijgt.

Subsidies en andere regelingen

Wist je dat er daarnaast wel 130 subsidies en regelingen zijn voor zzp'ers en ondernemers? Sommige regelingen gelden alleen voor bepaalde branches, andere gelden per provincie bijvoorbeeld. Kortweg zijn er subsidies voor:


TIP
Lees ook eens Wat hou ik netto over als zzp'er? en bereken zelf wat je netto kunt besteden als zzp'er.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

ZZP Aftrekposten Scan

ZZP Aftrekposten Scan

Wil je snel weten welke aftrekposten en toelages voor jou van toepassing zijn? Doe dan de ZZP Aftrekposten scan hieronder en krijg het complete plaatje binnen 2 minuten.

Onze partners

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Onze aangesloten specialisten staan klaar om jou te helpen met jouw vragen als (startende) ondernemer. Wil je advies of meer informatie? Zoek hulp in jouw regio!