• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Hoe hoog is de bijtelling van een tweedehands fiets voor een zzp’er?

Het aanschaffen van een nieuwe fiets van de zaak is voor een zzp’er fiscaal aantrekkelijk. Hiervoor geldt een bijtelling van 7% van de consumentenadviesprijs voor privégebruik. Maar hoe zit het met de bijtelling van een tweedehands fiets? In dit artikel krijg je antwoord op al je vragen.

Waarde privégebruik gesteld op 7% van de consumentenadviesprijs

De fiscale fiets-van-de-zaakregeling is per 1 januari 2020 vereenvoudigd. Niet langer hoeft te worden bijgehouden hoeveel je als zzp’er zakelijk en privé fietst. In plaats daarvan geldt een vast bijtellingspercentage van 7%. De Belastingdienst hanteert als waarde van het privégebruik 7% van de consumentenadviesprijs (inclusief btw) die de fabrikant of importeur kenbaar maakt. Als er voor de fiets geen consumentenadviesprijs bekend is, dien je als zzp’er van de adviesprijs van de meest vergelijkbare fiets uit te gaan.  

Meer weten over fiets van de zaak? Lees het artikel Fiets van de zaak als zzp’er  

Geen verschil in bijtelling tussen een nieuwe en gebruikte fiets

Is er nu een verschil in bijtelling tussen een nieuwe en gebruikte fiets? Het antwoord is simpel: nee. De waarde van het privégebruik van de fiets geldt zowel voor een nieuwe als tweedehands fiets. Net als bij een auto van de zaak wordt er voor een fiets van de zaak een bijtelling voor privégebruik berekend. Waar echter bij een auto van de zaak ná 15 jaar de bijtelling van de auto over de werkelijke waarde wordt berekend, is er bij een fiets van de zaak géén maximumaantal jaren waar de nieuwprijs gehandhaafd blijft.

Voor een gebruikte ofwel tweedehands fiets geldt dus: de bijtelling van 7% gaat altijd over de nieuwprijs (consumentenadviesprijs). Er is géén herberekening naar de dagwaarde.  

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Stel ze aan de fiscale helpdesk
Fiscale hulp?

Online tool om een specifieke fiets en de waarde ervan te achterhalen

Het is bij gebruikte fietsen niet altijd eenvoudig om de oorspronkelijke consumentenadviesprijs te achterhalen. De gezamenlijke fabrikanten en fietsimporteurs (verenigd in de Stichting Digitaal Samenwerken Tweewielerbranche) en RAI Vereniging hebben een online tool gelanceerd om de zoektocht naar de specifieke fiets te vergemakkelijken. De database op de website Bijtellingzakelijkefiets.nl bevat de productgegevens van de bij de Stichting DST aangesloten merken.

Fietsaccessoires vallen ook onder de consumentenadviesprijs

Het maakt niet uit of je een gebruikte stadsfiets, e-bike, speed pedelec, racefiets of mountainbike inzet als fiets van de zaak, voor al deze fietsen geldt het vaste bijstellingspercentage van 7%. De accessoires bij de fiets vallen onder de consumentenadviesprijs. En daarmee onder de 7% bijtelling. Accessoires zijn bijvoorbeeld een accu-upgrade, extra slot, steun voor een tas, fietsmand of fietstassen. De kosten van een kinderzitje of een regenpak vallen hier daarentegen niet onder de 7%-bijtelingsregeling.

Wil je weten welke kosten je wel en niet mag aftrekken? Lees dit artikel: Welke kosten mag ik aftrekken als zzp'er?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.