gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Welke kosten mag ik aftrekken als zzp'er?

Als zzp'er mag je zakelijke kosten opvoeren. Zakelijke kosten zijn de kosten die, binnen redelijke grenzen, nodig zijn voor de uitoefening van jouw onderneming en de kosten die rechtstreeks op jouw onderneming betrekking hebben, zoals onderhoudskosten en rente. Naast aftrekbare en niet-aftrekbare kosten wordt er ook onderscheid gemaakt tussen kosten die ineens in één jaar aftrekbaar zijn, en kosten die gespreid over meerdere jaren aftrekbaar zijn.

Soort kosten

Percentage dat aftrekbaar is

Werkruimte thuis

0% (hierop gelden uitzonderingen!)

Verteringskosten:
seminars, congressen,
zakelijke etentjes, reis-
en verblijfskosten.

80%

Telefoonabonnement
thuis

0%

Zakelijke telefoongesprekken
thuis

100%

Algemene literatuur

0%

Vakliteratuur

100%

Werkkleding

100%

Kleding (geen werk)

0%

Persoonlijke verzorging

0%

Aktetassen e.d.

100%
Apparatuur dat niet tot het
ondernemings
vermogen behoort

0%

Verhuizing

beperkt.

Dubbele huisvesting

beperkt.

Geldboeten

0%

Auto van de zaak

beperkt.

Zakelijke kosten
van privé auto

beperkt.

Zakelijke reiskosten van
openbaar vervoer,
taxi en vliegtuig

100%

Vaartuigen voor
representatieve doeleinden

0%

Bron: Belastingdienst.

Voorbeelden van overige zakelijke kosten:

  • adviezen voor of over de levensvatbaarheid van de onderneming;
  • inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel;
  • huur van je bedrijfsruimte;
  • briefpapier en ander correspondentiemateriaal;
  • inrichting van een kantoor of werkplaats.

Achterliggende motief kosten

Bij de beoordeling van de vraag of kosten aftrekbaar zijn, let de Belastingdienst op het motief waarmee je kosten hebt gemaakt. Als duidelijk is dat je de kosten volledig hebt gemaakt voor de zakelijke belangen van jouw onderneming, worden de kosten als aftrekpost geaccepteerd. Je bent als ondernemer dus in principe vrij om te bepalen welke kosten je voor de onderneming maakt en hoeveel. Alleen als jouw kosten vergeleken met de zakelijke belangen erg hoog zijn, kan er getoetst worden of er nog wel een redelijke verhouding is.

Gemengde kosten

Het komt voor dat bepaalde kosten naast een zakelijk karakter, ook een persoonlijk karakter hebben, bijvoorbeeld doordat je er zelf (of een ander) als privépersoon voordeel van hebt. Van deze kosten is uitsluitend het zakelijke deel aftrekbaar. Als het persoonlijke karakter van die kosten overheerst, dan zijn die kosten in het geheel niet aftrekbaar.

Direct aftrekbaar of gespreid

Sommige kosten kunnen niet direct in het jaar waarin zij worden gemaakt, van de winst worden afgetrokken, maar moeten worden verspreid en toegerekend aan meerdere jaren. Dit geldt bijvoorbeeld voor gebouwen, machines en inventaris omdat je deze zaken ook over meerdere jaren gebruikt binnen je bedrijf.

LET OP Ook een reclamecampagne die drie jaar gaat lopen, voer je verspreid over drie jaar op in je administratie. Het deel van de kosten dat je nog niet hebt afgetrokken van de winst, wordt opgenomen in de balans van de onderneming en wordt verspreid over toekomstige jaren afgetrokken van de winst. Als ondernemer maak je dus onderscheid tussen kosten die je volledig mag aftrekken in het jaar waarop ze betrekking hebben en kosten waarvan je de aftrek moet spreiden over een aantal jaren.

Overige aandachtspunten

Er zijn ook een paar andere punten waar je bij het aftrekken van kosten rekening mee moet houden:

Kosten aftrekken met of zonder btw?

Als je zakelijke kosten maakt, zal jouw leverancier in de meeste gevallen btw berekenen. Maar die btw komt uiteindelijk niet voor jouw rekening, omdat je de betaalde btw over het algemeen mag aftrekken als voorbelasting. Omdat je de voorbelasting dus al op een andere manier verrekent, geldt voor de aftrek van zakelijke kosten bij de winstberekening: je trekt de kosten af exclusief btw. Van sommige kosten kun je de btw niet aftrekken als voorbelasting. Die kosten mag je bij de winstberekening aftrekken inclusief btw.

Kosten gemaakt in de aanloopfase

Aftrekbaar zijn alle kosten die je voor een onderneming uit zakelijk oogpunt hebt gemaakt. Daaronder vallen ook kosten die zijn gemaakt met de duidelijke bedoeling een onderneming tot stand te brengen: kosten die je hebt gemaakt voordat de onderneming van start ging. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor een marktverkenning of andere ingewonnen adviezen.

TIP Lees ook eens het artikel in onze kennisbank over aftrek van privé aangekochte zaken.

Administratie van kosten

De kosten die je als ondernemer maakt, verantwoord je in jouw administratie. Alleen dan worden ze als aftrekpost geaccepteerd. De meeste gemengde kosten zijn beperkt aftrekbaar. Soms geldt er een drempel, soms zijn kosten helemaal niet aftrekbaar. Daarom is het aan te bevelen de zakelijke kosten in jouw administratie te splitsen: kosten die voor 100% aftrekbaar zijn, kosten waarvoor een drempel geldt en kosten die niet aftrekbaar zijn.

Gratis adviesgesprek?

Wil jij ook precies weten waar je aan toe bent als zzp'er? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan bij een aangesloten boekhoudkantoor bij jou in de buurt. Klik hier om een boekhoudkantoor bij jou in de regio te vinden.

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen 2019 van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het gratis handboek hieronder.

Downloads

Handboek 

Ondernemen 2019 Belastingdienst

Bekijk alle downloads

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Woonplaats
Telefoonnummer
Jouw vraag of opmerking

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord