• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Fiets van de zaak als zzp'er

Heb je een fiets van de zaak als zzp'er of overweeg je een fiets van de zaak aan te schaffen? Vanaf 2020 gelden er andere regels voor een fiets van de zaak en ga je bijtelling betalen. Lees dit artikel, zodat je precies weet hoe het werkt en hoe jij kunt profiteren van deze regeling.

Wat is er veranderd voor zzp'ers?

De nieuwe regelgeving voor de fiets van de zaak heeft ook gevolgen voor zzp’ers die hun fiets als ondernemersvermogen beschouwen of dit van plan zijn te doen. Fiets je als zzp’er zakelijke kilometers met je privé fiets, dan verandert er niets en kan je in 2024 € 0,23 per kilometer als bedrijfskosten opvoeren.

Fiets als ondernemersvermogen

Als ondernemer kun je de fiets als ondernemersvermogen beschouwen. Dit mag al wanneer 10% of meer van je gefietste kilometers zakelijk (inclusief woon-werk) zijn. Dit moet je inschatten en achteraf kunnen aantonen aan de hand van bijvoorbeeld een logboek of rittenschema.

Behoort de fiets tot je ondernemersvermogen, dan zijn er een aantal fiscale regelingen die het zakelijk aanschaffen van een fiets aantrekkelijk maken. Meer hierover lees je in dit artikel.

Privé-kilometers met zakelijke fiets 

Fiets je als zzp'er ook privé kilometers met de zakelijke fiets die je volledig beschouwt als ondernemersvermogen, dan moet je een correctie voor privégebruik toepassen. Deze correctie werd tot januari 2020 berekend door de kilometerprijs (kosten per kilometer aan afschrijving, onderhoud, reparatie, verzekering en eventueel elektriciteit) van de fiets te vermenigvuldigen met het aantal privé-kilometers. Als zzp’er werd je dus geacht een kilometerregistratie bij te houden en een kilometerprijs te berekenen.

Per 1 januari 2020 is dit komen te vervallen. Gebruik je een fiets van de zaak ook privé, dan is er voor de inkomstenbelasting sprake van een bijtelling voor privégebruik, net zoals dat ook bij een auto van de zaak gebruikelijk is. Let op: ook de woon-werk kilometers worden gezien als privé.

Vaste bijtelling voor zowel nieuwe als tweedehands fiets gelijk

De bijtelling voor een fiets van de zaak bedraagt 7% van de oorspronkelijke consumentenprijs (incl. btw) van de bedrijfsfiets. Je hoeft dus naast deze 7% bijtelling geen verdere correctie voor privégebruik meer te berekenen. De vaste bijtelling van 7% geldt zowel voor een nieuwe als tweedehands fiets. Hier wordt geen onderscheid tussen gemaakt. De bijtelling gaat altijd over de consumentenadviesprijs ofwel nieuwprijs van de fiets. Er is geen sprake van herberekening naar de dagwaarde. Bereken hier de waarde van jouw fiets.

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Word lid van Het Ondernemerscollectief
Fiscale hulp?

Bijtellingsregeling of vergoeding

Ben je werkgever, dan mag je een fiets(vergoeding) aan de werknemer verstrekken. De fiets(vergoeding) wordt gezien als loon, waarbij de werkgever er voor kan kiezen om het loonbestanddeel via de Werkkostenregeling bij de eindheffingsregeling te betrekken. De werkgever neemt dan de eventuele verschuldigde loonheffing voor zijn rekening. Op deze manier concurreert de (fiets)vergoeding met andere vergoedingen voor bijvoorbeeld, fitness en het kerstpakket. Om dit te voorkomen komt de nieuwe bijtellingsregeling er als optie bij.

De werkgever kan dan een fiets ter beschikking stellen aan de werknemer (de fiets blijft dan wel eigendom van het bedrijf). Gebruikt de werknemer de fiets ook privé, dan krijgt de werknemer te maken met de 7% bijtelling. Let op: het woon-werkverkeer valt ook onder de privé-kilometers. Rijdt een werknemer een eigen fiets, dan mag de werkgever in 2024 maximaal € 0,23 cent per kilometer belastingvrij blijven vergoeden.

Betaal maar € 872 voor een fiets van € 2000

In deze blog van Martijn Pennekamp lees je hoe jij ervoor kunt zorgen dat een fiets van € 2000 je maar € 872 netto kost als zzp'er.

Forse korting op een nieuwe fiets

Sta je op het punt om een fiets aan te schaffen? Profiteer dan van flinke kortingen die kunnen oplopen tot 25% en zelfs lager zijn (dus minder bijtelling!) dan de prijzen op internet.

Korting op fiets van de zaak

Ja, ik wil korting bij Fietsvandezaak.nl

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Onze partners

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Onze aangesloten specialisten staan klaar om jou te helpen met jouw vragen als (startende) ondernemer. Wil je advies of meer informatie? Zoek hulp in jouw regio!