gasten online
Registreer en profiteer!
 

Fiets van de zaak als ondernemer

Een fiets van de zaak als zzp'er: wat zijn de voor- en nadelen ervan en hoe werkt het als je als ondernemer je fiets gebruikt als vervoersmiddel? Je leest het in dit artikel.

De fiets als beroepsvermogen

Een fiets koop je voor langdurig gebruik. De aanschaf wordt gezien als investering. Investeren is het aanschaffen van bedrijfsmiddelen die een levensduur hebben van meer dan één jaar en een aanzienlijke waarde vertegenwoordigen. Bedrijfsmiddelen zijn zaken die voor het drijven van de onderneming worden gebruikt. Door de Belastingdienst wordt de grens voor de aanzienlijke waarde op minimaal € 450,- exclusief omzetbelasting aangehouden.

Investeren in een fiets als bedrijfsvermogen

Een voorwaarde voor een investering is dat de aanschaf mede gebeurt ten behoeve van je onderneming. Je mag een fiets, net als andere investeringen, tot het bedrijfsvermogen rekenen. Echter, zegt de Belastingdienst, dat als je ook privé rijdt, je een bedrag moet verrekenen voor privéritten. Dit is het aantal privékilometers maal de werkelijke kilometers.

Lees hier meer.

Het fiscale gevolg van investeren

Het meest in het oog springende gevolg is, dat de fiets niet in het jaar van aanschaf als kosten geboekt wordt maar dat de aanschaffingskosten verdeeld worden over de jaren van het gebruik, en telkens voor een gedeelte als kosten worden geboekt. Dat heet afschrijven.

De fiets als privé-vermogen

Wanneer de fiets niet tot het bedrijfsvermogen maar als privé wordt gezien is er geen sprake van afschrijving, noch van investeringsaftrek. Je kunt dan evengoed de kosten van de fiets als beroepskosten boeken, maar dan op basis van een bedrag per zakelijk gereden kilometer. Dat bedrag is € 0,19 zowel voor woon-werkkilometers als voor andere beroepsmatige kilometers.

Omzetbelasting op investeringen

Wanneer je omzetbelastingplichtig ondernemer bent vraag je de omzetbelasting die op kosten drukt terug. Dat betekent dat je de fiets voor de omzetbelasting als bedrijfsvermogen beschouwt. Dat is een keuze die mag afwijken van de keuze die je voor de inkomstenbelasting maakt. De omzetbelasting op de aanschaf van een bedrijfsfiets is direct terugvorderbaar, ook al worden de aanschaffingskosten afgeschreven in enkele jaren. Je moet dan wel eerst rekening houden met het privé-gebruik van de fiets. Wanneer je de fiets voor 70% bedrijfsmatig gebruikt en voor 30% voor privé-doeleinden, mag je uiteindelijk maar 70% van de omzetbelasting terugvragen.

Even samenvattend

De investering in een bedrijfsfiets is dus het bedrag dat je ervoor betaald hebt, exclusief de teruggevraagde omzetbelasting, en exclusief het gedeelte dat je moet toerekenen aan verwacht privé-gebruik. Dit bedrag is belangrijk want hierop wordt de afschrijving gebaseerd en de investeringsaftrek.

Investeringsaftrek

De investeringsaftrek is een premie op het investeren in de onderneming. De regeling leidt tot een aftrekpost op het belastbaar inkomen ter grootte van een percentage van de investering. De hoogte van het percentage is ook weer afhankelijk van de winst. In de meeste gevallen bedraagt het percentage 28% (2020).

Deze premieregeling geldt alléén als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • je bent zelfstandig ondernemer;
  • de investeringen bedragen per stuk minstens € 450,- exclusief omzetbelasting;
  • je hebt in het kalenderjaar in totaal voor minstens € 2.401,- geïnvesteerd (norm 2020).

Een voorbeeld: je koopt in een jaar een computer voor € 1.300,- en een fiets voor € 2.000,-. Beide investeringen bedragen per stuk meer dan € 450,- en bedragen samen exclusief omzetbelasting € 3.300,-. Je voldoet dus aan de voorwaarden. De investeringsaftrek is 28%. Er mag nu een bedrag van 28% van € 3.300,- worden afgetrokken van je belastbaar inkomen, ofwel € 858,-. Stel dat je ongeveer 45% aan inkomstenbelasting en premies ziekenfonds betaalt, dan levert dat een voordeel op van € 400,-. Daarvan is € 265,- toe te rekenen aan de fiets. De fiets wordt daardoor een stuk goedkoper.

Moet ik dus fors investeren in fietsen?

De fiscale aftrekmogelijkheden maken het je makkelijker om te investeren, maar besef dat je nooit rijker wordt van kosten maken. Wanneer je bijvoorbeeld € 2.000,- besteedt aan een bedrijfsfiets, kost die door afschrijving en investeringsaftrek ongeveer de helft, dus € 1.000,-. Maar de andere € 1.000,- betaal je nog altijd zelf. En als je meer uitgeeft dan strikt noodzakelijk is voor je bedrijf, benadeel je jezelf.

Aan de andere kant: als je weet dat de aanschaf van je bedrijfsfiets slechts 45% kost door de belastingreductie wil je het je misschien wel permitteren om eens een echt goede fiets te kopen. Waar het dus om gaat, is dat je voor een verantwoorde investering zicht moet hebben op wat het je kost. De invloed van fiscale regels daarop is hoogstens een aspect daarvan. De focus moet gericht zijn op de kosten en niet alleen op vermeende fiscale voordelen.

TIP Wanneer je investeringen in het kalenderjaar minder bedragen dan € 2.300,- en je overweegt nog de aanschaf van een bedrijfsfiets, sla dan in het najaar eens aan het rekenen. Het kan zijn dat het nog in dit jaar investeren in de fiets er toe leidt dat je totale investeringen ineens over de grens van € 2.300,- gaan. Dan wordt die fiets echt een stuk goedkoper. Dit is voorlichting met het doel ingewikkelde fiscale materie toegankelijk en begrijpelijk te maken. Aansprakelijkheid voor de inhoud kan niet worden aanvaard.

Hulp nodig?

Ben jij benieuwd of jij in aanmerking komt voor een fiets van de zaak? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan bij één van onze partners. Kijk op zzpboekhoudkantoor.nl voor een boekhouder bij jou in de buurt of vraag het aan de fiscale helpdesk van Het Ondernemerscollectief.

Forse korting op fiets?

Sta je op het punt om een fiets aan te schaffen? Profiteer dan van flinke kortingen die kunnen oplopen tot 25% en zelfs lager zijn dan de prijzen op internet. Lees hier meer.

Laagste premie zakelijke autoverzekering?

Is de auto voor jou toch een meer praktisch vervoermiddel? Ook dan wil je uiteraard je kosten zo laag mogelijk houden. Via Het Ondernemerscollectief krijg je hoge korting en betaal je de laatste premie. Bereken hier je premie.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord