• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Fiets van de zaak als ondernemer

Een fiets van de zaak als zzp'er: wat zijn de voor- en nadelen ervan en hoe werkt het als je als ondernemer je fiets gebruikt als vervoersmiddel? Je leest het in dit artikel.

De fiets als bedrijfsvermogen

Een fiets koop je voor langdurig gebruik. De aanschaf wordt gezien als investering. Investeren is het aanschaffen van bedrijfsmiddelen die een levensduur hebben van meer dan één jaar en een aanzienlijke waarde vertegenwoordigen.

Bedrijfsmiddelen zijn zaken die voor het drijven van de onderneming worden gebruikt. De Belastingdienst houdt als grens voor de aanzienlijke waarde een bedrag aan van minimaal € 450,- exclusief omzetbelasting.

Voorwaarde voor een investering is dat de aanschaf mede gebeurt ten behoeve van je onderneming. Je mag een fiets, net als andere investeringen, tot het bedrijfsvermogen rekenen. Echter, zegt de Belastingdienst, dat als je de fiets ook privé rijdt, je een bedrag moet verrekenen voor privéritten. Lees hier meer.

Het meest in het oog springende gevolg is, dat de fiets niet in het jaar van aanschaf als kostenpost wordt geboekt, maar dat de aanschafkosten verdeeld worden over de jaren van het gebruik. Daarbij wordt fiets telkens voor een gedeelte als kosten afgeboekt. Dat heet afschrijven.

De fiets als privé vermogen

Wanneer de fiets niet tot het bedrijfsvermogen behoort, maar als privé wordt gezien is er geen sprake van afschrijving, noch van investeringsaftrek. Je kunt dan evengoed de kosten van de fiets als beroepskosten boeken, maar dan op basis van een bedrag per zakelijk gereden kilometer. Dat bedrag is € 0,23 zowel voor woon-werkverkeer als voor andere beroepsmatige kilometers.

Als je omzetbelastingplichtig ondernemer bent, kun je de omzetbelasting (btw) op de aanschaf van de bedrijfsfiets terugvragen. Dat betekent dat je de fiets voor de omzetbelasting als bedrijfsvermogen beschouwt. Deze keuze mag afwijken van de keuze die je voor de inkomstenbelasting maakt.

De omzetbelasting op de aanschaf van de bedrijfsfiets kun je direct terugvorderen, ook al schrijf je de aanschafkosten over meerdere jaren af. Je moet dan wel rekening houden met het privé gebruik van de fiets. Wanneer je de fiets voor 70% bedrijfsmatig gebruikt en voor 30% voor privé doeleinden, mag je maar 70% van de omzetbelasting terugvragen.

Even samenvattend

De investering in een bedrijfsfiets is het bedrag dat je ervoor betaald hebt, exclusief de teruggevraagde omzetbelasting, en exclusief het gedeelte dat je moet toerekenen aan verwacht privé gebruik. Dit bedrag is belangrijk, want hierop wordt de afschrijving gebaseerd en de investeringsaftrek.

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Word lid van Het Ondernemerscollectief
Fiscale hulp?

Investeringsaftrek

De investeringsaftrek is een premie op het investeren in de onderneming. De regeling leidt tot een aftrekpost op het belastbaar inkomen ter grootte van een percentage van de investering. De hoogte van het percentage is ook weer afhankelijk van de winst. In de meeste gevallen bedraagt het percentage 28% (2024).

Deze premieregeling geldt alléén als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • je bent zelfstandig ondernemer;
  • de investeringen bedragen per stuk minstens € 450 exclusief omzetbelasting;
  • je hebt in het kalenderjaar in totaal voor minstens € 2.846 geïnvesteerd (norm 2024).

Een voorbeeld: je koopt in een jaar een computer voor € 1.300 en een fiets voor € 2.000. Beide investeringen bedragen per stuk meer dan € 450 en bedragen samen exclusief omzetbelasting € 3.300. Je voldoet dus aan de voorwaarden. De investeringsaftrek is 28%. Er mag nu een bedrag van 28% van € 3.300 worden afgetrokken van je belastbaar inkomen, ofwel € 858.

Stel dat je ongeveer 45% aan inkomstenbelasting en premies ziekenfonds betaalt, dan levert dat een voordeel op van € 400. Daarvan is € 265 toe te rekenen aan de fiets. De fiets wordt daardoor een stuk goedkoper.

Moet ik dus investeren in fietsen?

De fiscale aftrekmogelijkheden maken het je makkelijker om te investeren, maar besef dat je nooit rijker wordt van kosten maken. Wanneer je bijvoorbeeld € 2.000 besteedt aan een bedrijfsfiets, kost die door afschrijving en investeringsaftrek ongeveer de helft, dus € 1.000. Maar de andere € 1.000 betaal je nog altijd zelf. En als je meer uitgeeft dan strikt noodzakelijk is voor je bedrijf, benadeel je jezelf.

Aan de andere kant: als je weet dat de aanschaf van je bedrijfsfiets slechts 45% kost door de belastingreductie wil je het je misschien wel permitteren om eens een echt goede fiets te kopen. Waar het dus om gaat, is dat je voor een verantwoorde investering zicht moet hebben op wat het je kost. De invloed van fiscale regels daarop is hoogstens een aspect daarvan. De focus moet gericht zijn op de kosten en niet alleen op vermeende fiscale voordelen.

TIP Bedragen je investeringen in het kalenderjaar minder dan € 2.846 en overweeg je de aanschaf van een bedrijfsfiets? Ga dan in het najaar eens aan het rekenen. Het kan zijn dat de aankoop van een fiets er toe leidt dat je totale investeringen over de grens van € 2.846 gaan. Dan wordt die fiets echt een stuk goedkoper.

Forse korting op fiets

Sta je op het punt om een fiets aan te schaffen? Profiteer dan van flinke kortingen die kunnen oplopen tot 25% en zelfs lager zijn dan de prijzen op internet. Lees hier meer.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

ZZP Agenda

augustus
20
Op zoek naar hulp in jouw regio?

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Onze aangesloten specialisten staan klaar om jou te helpen met jouw vragen als (startende) ondernemer. Wil je advies of meer informatie? Zoek hulp in jouw regio!