gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Mag je reiskosten aftrekken als zzp'er?

Ben jij zzp'er en ben je veel onderweg met de auto of het openbaar vervoer? Dan ben je vast benieuwd of je reiskosten kunt aftrekken van je inkomstenbelasting. In dit artikel lees je alles over het aftrekken van reiskosten als zelfstandige.

Zijn reiskosten aftrekbaar van je inkomstenbelasting?

Ja, je mag je reiskosten aftrekken als zzp'er. De reiskosten verminderen de winst van jouw onderneming zodoende betaal je minder inkomstenbelasting.

Openbaar vervoer kosten aftrekken als zzp'er

Als jij met het openbaar vervoer reist als zzp'er, kun je mogelijk je reiskosten aftrekken. Dit kun je doen als je alle bonnen en het bewijs van jouw ritten goed bewaart. Als je met de trein of bus reist kun je via ovchipkaart.nl een uitdraai maken van jouw reisoverzicht dat voldoet aan de regels van de Belastingdienst.

TIP Wist je dat de je MoveMove Tankpas ook een OV-pas gratis mee kunt bestellen en dat de kosten van deze pas zelf aftrekbaar zijn? Bovendien kun je dan al je mobiliteitskosten dan op 1 factuur ontvangen wat handig is om btw terug te vragen en de kosten af te trekken. Leden van Het Ondernemerscollectief ontvangen de pas 9 maanden gratis.

Zakelijke kilometers aftrekken als zzp'er

Als je met de privéauto (geldt ook voor de fiets of een motor/brommer) rijdt als zzp'er, kun je € 0,19 per kilometer aftrekken. Dit is als je in jouw privéauto zakelijke ritten maakt. Ook als jij een auto huurt, mag je dit bedrag aftrekken. Ook de btw over het onderhoud, reparaties en gebruik is aftrekbaar. Bewaar dus goed je (tank)bonnetjes in je administratie. Je mag de reiskosten na afloop van het jaar (naar rato) aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting.

Zakelijk rijden met privéauto

Als je zakelijk rijdt met een privéauto is het wel belangrijk dat je een sluitende rittenregistratie of kilometeradministratie bijhoudt. Daarmee kun je namelijk bij de Belastingdienst aantonen welke kilometers je zakelijk heb gereden en welke privé. Onderaan dit artikel download je een handig sjabloon.

Reiskosten doorbelasten

Hoe zit het dan als jij jouw reiskosten wilt doorbelasten aan je opdrachtgever? Dan kun je de kosten voor openbaar vervoer opvoeren. In de prijs van vervoersbewijzen in het openbaar vervoer en taxibonnen zit 9% btw. Als jij kunt aantonen dat het een zakelijke rit is geweest, kun je deze kosten terugvorderen bij de Belastingdienst. De kosten exclusief btw kun je weer doorbelasten aan jouw klant.

Dat geldt ook als je een ov-chipkaart oplaadt. Hiervoor moet je echter wel een persoonlijke kaart hebben waarop je naam, geboortedatum en een pasfoto staan. Bovendien moet je ook een account hebben op ov-chipkaart of de MoveMove kaart met OV pas in bezit hebben. Je kunt dan ieder jaar een jaaroverzicht uitprinten en bewaren voor de Belastingdienst. Als extra verantwoording tegenover de Belastingdienst kun je kiezen voor een agenda of afsprakenboekje. Lees hier meer over het doorbelasten van btw aan jouw opdrachtgever.

TIP Lees in dit kennisartikel meer over welk vervoersmiddel je kunt kiezen als ondernemer en wat de fiscale regels zijn.

Handig

Onderaan dit artikel kun je een handig model downloaden om jouw uren- en kilometers goed bij te houden.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij deze materie? Zoek dan een boekhouder bij jou in de buurt via deze pagina.

Downloads

Uren en kilometerregistratie 2020 

Uren en kilometerregistratie in Excel voor 2020

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord