gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Mag je reiskosten aftrekken als zzp'er?

Ben jij zzp'er en ben je veel onderweg met de auto of het openbaar vervoer? Dan ben je vast benieuwd of je reiskosten kunt aftrekken van je inkomstenbelasting. In dit artikel lees je alles over het aftrekken van reiskosten als zelfstandige.

Zijn reiskosten aftrekbaar van je inkomstenbelasting?

Ja, je mag je reiskosten aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting mits je opdrachtgever de reiskosten niet volledig vergoedt.

Soms vergoedt de opdrachtgever de reiskosten. Dit spreek je van te voren af. Je kunt in dat geval ook € 0,19 per kilometer declareren.

Openbaar vervoer kosten aftrekken als zzp'er

Als jij met het openbaar vervoer reist als zzp'er, kun je mogelijk je reiskosten aftrekken. Dit kun je doen als je alle bonnen en het bewijs van jouw ritten goed bewaart. Als je met de trein of bus reist kun je via ovchipkaart.nl een uitdraai maken van jouw reisoverzicht dat voldoet aan de regels van de Belastingdienst.

TIP Wist je dat de NS-Business Card met Dal abonnement ook aftrekbaar is?

Zakelijke kilometers aftrekken als zzp'er

Als je met de auto (geldt ook voor de fiets of een motor/brommer) rijdt als zzp'er, kun je € 0,19 per kilometer aftrekken. Dit is als je in jouw privéauto zakelijke ritten maakt. Ook als jij een auto huurt, mag je dit bedrag aftrekken. Ook de btw over het onderhoud, reparatie en het gebruik is aftrekbaar. Bewaar dus goed je (tank)bonnetjes in je administratie. Je mag de reiskosten na afloop van het jaar aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting.

Zakelijk rijden met privéauto

Als je zakelijk rijdt met een privéauto is het wel belangrijk dat je een sluitende rittenregistratie of kilometeradministratie bijhoudt. Daarmee kun je namelijk bij de Belastingdienst aantonen dat je meer dan 500 kilometer privé rijdt.

Reiskosten doorbelasten

Hoe zit het dan als jij jouw reiskosten wilt doorbelasten aan je opdrachtgever? Dan kun je de kosten voor openbaar vervoer opvoeren. In de prijs van vervoersbewijzen in het openbaar vervoer en taxibonnen zit 9% btw. Als jij kunt aantonen dat het een zakelijke rit is geweest, kun je deze kosten terugvorderen bij de Belastingdienst. De kosten exclusief btw kun je weer doorbelasten aan jouw klant.

Dat geldt ook als je een ov-chipkaart oplaadt. Hiervoor moet je echter wel een persoonlijke kaart hebben waarop je naam, geboortedatum en een pasfoto staan. Bovendien moet je ook een account hebben op www.ov-chipkaart.nl. Je kunt dan zelf ieder jaar een jaaroverzicht uitprinten en bewaren voor de Belastingdienst. Als extra verantwoording tegenover de Belastingdienst kun je kiezen voor een agenda of afsprakenboekje. Lees hier meer over het doorbelasten van btw aan jouw opdrachtgever.

TIP Lees in dit kennisartikel meer over welk vervoersmiddel je kunt kiezen als ondernemer en wat de fiscale regels zijn.

Meer weten over mobiliteit als zzp'er? In onderstaande whitepaper lees je meer over het leasen of kopen van een auto. 

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
   

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.