• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

Mag je reiskosten aftrekken als zzp'er?

Ben jij zzp'er en veel onderweg met de auto of het openbaar vervoer? Dan ben je vast benieuwd of je reiskosten kunt aftrekken van je inkomstenbelasting. In dit artikel lees je alles over het aftrekken van reiskosten als zelfstandige.

Zijn reiskosten aftrekbaar van je inkomstenbelasting?

Ja, je mag je reiskosten aftrekken als zzp'er. De reiskosten verminderen de winst van jouw onderneming en zodoende betaal je minder inkomstenbelasting.

Openbaar vervoer kosten aftrekken als zzp'er

Als jij met het openbaar vervoer reist als zzp'er, kun je mogelijk je reiskosten aftrekken. Dit kun je doen als je alle bonnen en het bewijs van jouw ritten goed bewaart. Als je met de trein of bus reist kun je via ovchipkaart.nl een uitdraai maken van jouw reisoverzicht dat voldoet aan de regels van de Belastingdienst.

TIP Met de MoveMove Tankpas kun je ook in het OV terecht. Met de pas ontvang je al je mobiliteitskosten overzichtelijk op 1 factuur, wat handig is om btw terug te vragen en reiskosten op te voeren. Leden van Het Ondernemerscollectief ontvangen de pas 9 maanden gratis.

Zakelijke kilometers aftrekken als zzp'er

Als je met de privéauto (geldt ook voor de fiets of een motor/brommer) rijdt als zzp'er, kun je voor zakelijke ritten € 0,19 per kilometer aftrekken. Ook als jij een auto huurt, mag je dit bedrag aftrekken. Ook de btw over het onderhoud, reparaties en gebruik is aftrekbaar.

Bewaar dus goed je (tank)bonnetjes in je administratie. Je mag de reiskosten na afloop van het jaar (naar rato) aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting.

Als je zakelijk rijdt met een privéauto is het wel belangrijk dat je een sluitende rittenregistratie of kilometeradministratie bijhoudt. Daarmee kun je namelijk bij de Belastingdienst aantonen welke kilometers je zakelijk heb gereden en welke privé. Onderaan dit artikel download je een handig sjabloon.

Voordelig autorijden als zzp'er?

Voordelig autorijden als zzp'er?

Financial Lease biedt jou als zzp'er een groot aantal voordelen.

  • Je hoeft niet in één keer een grote investering te doen,
  • Je profiteert van fiscale voordelen,
  • Je hebt recht op terugvordering van de btw over de aanschafprijs,
  • Je bepaalt zelf de looptijd van het contract,
  • Geen kilometerbeperking.

Op zoek naar een auto die helemaal past bij jouw activiteiten? Kijk gauw verder!

Reiskosten doorbelasten

Hoe zit het als jij jouw reiskosten wilt doorbelasten aan je opdrachtgever? Dan kun je de kosten voor openbaar vervoer opvoeren. In de prijs van vervoersbewijzen in het openbaar vervoer en taxibonnen zit 9% btw. Als jij kunt aantonen dat het een zakelijke rit is geweest, kun je deze kosten terugvorderen bij de Belastingdienst. De kosten exclusief btw kun je weer doorbelasten aan jouw klant.

Dat geldt ook als je een ov-chipkaart oplaadt. Hiervoor moet je wel een persoonlijke kaart hebben waarop je naam, geboortedatum en een pasfoto staan. Bovendien moet je een account hebben op ov-chipkaart of de MoveMove kaart met OV pas in bezit hebben. Je kunt dan een jaaroverzicht uitprinten en bewaren voor de Belastingdienst. Als extra verantwoording tegenover de Belastingdienst kun je kiezen voor een agenda of afsprakenboekje.

Lees hier meer over het doorbelasten van btw aan jouw opdrachtgever.

Handig

Onderaan dit artikel kun je een handig model downloaden om jouw uren- en kilometers goed bij te houden. Maak je liever gebruik van een online boekhoudprogramma? Hieronder vind je een selectie van boekhoudprogramma's die volledig zijn en eenvoudig zijn in gebruik.

 

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

ZZP Agenda

mei
10
Online | 19.00 uur

Succesvol starten als zzp'er

mei
17
Online | 19.00 uur

Online startersevenement

Fiscale hulp nodig?

Fiscale hulp nodig?

Doe je zelf je boekhouding? Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?

De fiscale helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat klaar.

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.