• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Hoe bereken je jouw jaar- en reserveringsruimte als zzp’er?

Het opbouwen van pensioen heeft fiscaal gezien een paar belangrijke voordelen ten opzichte van 'gewoon' sparen. Hoeveel je maximaal fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen, is afhankelijk van jouw jaar- en reserveringsruimte. We leggen hieronder uit hoe je dat eenvoudig kunt berekenen.

Jaarruimte en reserveringsruimte: zo bereken je het!

Hoeveel geld jij fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen, jouw jaarruimte voor dit jaar, is afhankelijk van wat je vorig jaar hebt verdiend. Het is echter niet een percentage van het gehele inkomen van vorig jaar, maar een percentage van je bruto inkomen minus de AOW-franchise.

De AOW-franchise is het deel van het inkomen waarover je geen pensioen mag opbouwen, omdat je straks AOW krijgt. De pensioengrondslag is het bruto-inkomen minus de AOW-franchise. Dit bedrag wordt vastgesteld in overleg met werkgevers en werknemers en ligt momenteel gemiddeld zo rond de € 13.500.

Let op: de voorgeschreven AOW franchise verschilt per pensioensysteem.

Reserveringsruimte

Je mag je niet-gebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar alsnog inhalen. Dit heet reserveringsruimte. Hiervoor geldt in 2021 wel een maximum van € 7.489 per jaar (€ 7.371 in 2020). Als je ouder bent dan 56 jaar en 4 maanden geldt een maximum van € 14.785 per jaar (€ 14.552 in 2020).

Op de jaarruimte pagina van BrightPensioen zie je in één oogopslag wat jouw maximale jaarruimte en je maximale reserveringsruimte is. En wat je aan belastinggeld kunt terugkrijgen.

Jouw jaarruimte berekenen als zzp'er?

Wil je snel en effectief jouw jaarruimte berekenen als zzp'er? BrightPensioen heeft een handige tool voor je ontwikkeld waarmee je jouw jaar- en reserveringsruimte kunt berekenen.

Handleiding | Jouw jaarruimte berekenen
Jouw jaarruimte berekenen als zzp'er?

Oudedagsreserve en werkgeverspensioen

Wanneer je de afgelopen zeven jaar ook in loondienst pensioen hebt opgebouwd en/of als je als zzp'er gebruik hebt gemaakt van de Fiscale Oudedagsreserve, oftewel de FOR moet er in de berekening een correctie gemaakt worden.

In formulevorm ziet de berekening er zo uit:

Jaarruimte 2021 = 13,3% * (jouw bruto-inkomen – AOW franchise) – 6,27 * Factor A - FOR

De 'Factor A' is van toepassing als je ook pensioen hebt opgebouwd via een werkgever. Je vindt de factor A op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) dat je jaarlijks krijgt van je pensioenaanbieder.

Handige gratis rekentool

Je kunt dit zelf makkelijk berekenen met een handige gratis rekentool van BrightPensioen. Een Excel-sheet waarin je alleen de gegevens per jaar hoeft in te vullen en die alle berekeningen voor je uitvoert. Daardoor weet je precies hoeveel je kunt inleggen. Deze tool kun je hieronder downloaden.

TIP Heb je hulp nodig bij het regelen van jouw pensioen? Heb je vragen over jouw pensioen als zzp'er? Leden van Het Ondernemerscollectief kunnen altijd gebruikmaken van onze speciale pensioen helpdesk!

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Pensioen helpdesk

Pensioen helpdesk

Heb je vragen over jouw pensioen? Hoe kun je jouw pensioen opbouwen en wat zijn de mogelijkheden? Wat is de FOR en wat is fiscaal de beste keuze? De pensioen helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.