• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Vrijwillige voortzetting oude pensioenregeling voor zzp'ers

Als je start als zzp'er is het soms mogelijk om de pensioenregeling bij je huidige werkgever voort te zetten. Dit kan alleen als je nog niet gestopt bent bij je huidige werkgever én als de pensioenregeling die je bij je huidige werkgever hebt lopen deze mogelijkheid ook biedt. De pensioenpremie voor deze vrijwillige voortzetting is maximaal 10 jaar na ontslag aftrekbaar. Voorheen was dit maximaal 3 jaar.

Wat is het voordeel?

Het voordeel van vrijwillige voortzetting van je oude pensioenregeling is dat er wat betreft je pensioen niets verandert als je een eigen onderneming start. Dat betekent dus ook dat als de pensioenregeling van je werkgever dekking biedt bij overlijden (partnerpensioen) of arbeidsongeschiktheid, je hiervoor in de nieuwe situatie als zelfstandig ondernemer nog steeds bent verzekerd.

Wat zijn de nadelen?

Als je ervoor kiest om de pensioenregeling van je huidige werkgever voort te zetten dan moet je de volledige premie zelf betalen. Dus niet alleen de eigen bijdrage, maar ook het deel wat je (ex)werkgever betaalt. Vaak betalen werkgevers de helft of twee derde van de premie, dus dit is een flink bedrag dat zal jij extra moet ophoesten.

Pensioen helpdesk

Pensioen helpdesk

Heb je vragen over jouw pensioen? Hoe kun je jouw pensioen opbouwen en wat zijn de mogelijkheden? Wat is fiscaal de beste keuze? De pensioen helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.

Daarbij komt dat je voortzetting van je bestaande pensioenregeling direct aansluitend op de beëindiging van je dienstverband moet regelen. Dit terwijl je op dat moment waarschijnlijk nog niet kunt overzien hoe het je in de toekomst zal vergaan.

Of deze optie gunstig voor je uitpakt, is van diverse factoren afhankelijk. Wat is de dekkingsgraad van het pensioenfonds? Is het een vergrijsd fonds? Als je jonger dan 45 jaar bent, betaal je bij een pensioenfonds relatief veel premie ten opzichte van wat je later kunt terug verwachten, dus als je jonger bent is dit niet erg aantrekkelijk. Van deze mogelijkheid wordt dan ook nauwelijks gebruik gemaakt.

Hoe kom je erachter of je van deze mogelijkheid gebruik kunt maken?

In je pensioenreglement is opgenomen of je van de mogelijkheid om je pensioenregeling voort te zetten gebruik kunt maken. Het pensioenreglement kun je opvragen bij je pensioenuitvoerder (het pensioenfonds of verzekeraar). Je kunt natuurlijk ook gewoon even contact opnemen om te vragen of je pensioenuitvoerder deze mogelijkheid biedt.

In het artikel Wat zijn je pensioenmogelijkheden als zzp'er? vind je de manieren om je pensioen te regelen als zzp'er. Download gelijk de gratis whitepaper '7 manieren om zelf je pensioen te regelen' onderaan dit artikel! Zo weet je precies wat je opties zijn als het gaat om het regelen van je aanvullend pensioen.

TIP: Heb je hulp nodig bij het regelen van jouw pensioen? Leden van Het Ondernemerscollectief kunnen altijd gebruikmaken van onze speciale pensioen helpdesk!

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.