• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Lijfrente voor zzp'ers

Als zzp'er heb je, net als iedereen die woont of werkt in Nederland, recht op AOW. Of je in aanmerking komt voor een aanvullende oudedagsvoorziening, bovenop je AOW, bepaal je echter zelf. Voor dit aanvullende pensioen bestaan ​​twee fiscaal gefaciliteerde mogelijkheden: de (Fiscale) Oudedagsreserve en lijfrente.

Wat is een lijfrenteverzekering?

Lijfrente is een individueel aanvullend pensioen, ook wel derde pijler pensioen genoemd. We onderscheiden een opbouwfase en een uitkeringsfase. Tijdens de opbouwfase bouw je vermogen op door periodiek een bedrag in te leggen. Met deze pot geld dien je op een bepaald moment een uitkering aan te kopen. Dit noemen we de uitkeringsfase.

Lijfrente bij verzekeraar, bank van beleggingsinstelling

Als zzp'er kun je kiezen voor een lijfrente bij een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling. De premie die je voor deze lijfrente betaalt, is fiscaal aftrekbaar van het box 1-inkomen. Voor deze aftrek gelden deze voorwaarden:

  • Je moet zelf de premies betalen;
  • Je moet jaarruimte en / of reserveringsruimte beschikbaar hebben.

Op de website van de BrightPensioen kun je in één oogopslag zien of je jaarruimte hebt. Wil je ook je reserveringsruimte berekenen? Download dan de handige handleiding onderaan dit artikel.

Welke typen lijfrente zijn er?

Er zijn 3 typen lijfrente:

  • een verzekerde lijfrente bij een verzekeringsmaatschappij;
  • een spaarlijfrente bij een bank van andere financiële instelling (banksparen);
  • een beleggingslijfrente bij een beheerder van een beleggingsinstelling.

De verzekerde lijfrente is intussen uit de gratie geraakt, omdat dit in het verleden heel vaak woekerpolissen waren. De spaar- en beleggingslijfrente bestaan sinds 2008 en deze worden steeds populairder. Bij de spaarlijfrente staat je geld vast tegen een (lage) rente. Bij de beleggingslijfrente wordt je geld belegd. Je hebt een hoger verwacht rendement, maar ook een hoger risico. Met lifecycle beleggen beperk je dit risico.

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Word lid van Het Ondernemerscollectief
Fiscale hulp?

Voor al deze spaarvormen geldt dat je opgebouwde tegoed van jouw lijfrenterekening tot uiterlijk 5 jaar na de AOW-leeftijd gebruikt om een ​​uitkering aan te kopen.

Een levenslange uitkering kun je aankopen bij een levensverzekeringsmaatschappij. Deze uitkeringen eindigen bij overlijden van degene die de uitkeringen ontvangt;
Je koopt bij een bank van een andere financiële instelling een recht op een uitkering in termijnen.
Deze uitkering moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
- elke termijn moet even groot zijn;
- de periode tussen elke termijn is zelfs lang;
- tussen twee termijnen zit niet meer dan 1 jaar.

Stakingslijfrente

Als jij stopt als zzp'er, kun je stakingswinst maken. Dit is het verschil tussen de boekwaarde van de onderneming en de werkelijke waarde op het moment van overdracht van bedrijfsbeëindiging. De stakingswinst maakt deel uit van uw inkomen in het jaar van staking.

Over de stakingswinst moet je inkomstenbelasting betalen. Om dit te voorkomen kun je (een deel van) de stakingswinst tegen gunstige belastingvoorwaarden omzetten in een (stakings) lijfrente. Het berekenen van de stakingswinst is ingewikkeld en het is dan ook verstandig om je hierin te laten adviseren.

Een professionele boekhouder kan je hierbij helpen.

Veilig voor de bijstandstoets

Tot 2016 was het beleid dat zzp'ers die in de bijstand dreigden te komen, eerst hun gespaarde pensioengeld moesten aanspreken voordat ze recht op bijstand hadden. Dit is gelukkig aangepast en je vermogen staat nu veilig voor de bijstandstoets.

Pensioenpot ook te gebruiken voor arbeidsongeschiktheid

Een andere wetswijziging die in 2016 van kracht werd, is de mogelijkheid om je opgebouwde lijfrente op te nemen in geval van langdurige arbeidsongeschiktheid. De maximale hoogte van wat je mag laten uitkeren, hangt af van wat je de voorgaande 2 jaar verdiend hebt. De uitkering mag nooit hoger zijn dan € 40.000, - per jaar.

TIP Download gelijk de handleiding die je onderaan dit artikel vindt! Zo kun je snel en gemakkelijk je jaar- en reserveringsruimte berekenen.

Pensioen helpdesk

Heb je hulp nodig bij het regelen van jouw pensioen? Heb je vragen over jouw pensioen als zzp'er? Leden van Het Ondernemerscollectief kunnen gebruik maken van onze speciale Pensioen helpdesk!

Onze partners

Jouw jaarruimte berekenen als zzp'er?

Jouw jaarruimte berekenen als zzp'er?

Wil je snel en effectief jouw jaarruimte berekenen als zzp'er? BrightPensioen heeft een handige tool voor je ontwikkeld waarmee je jouw jaar- en reserveringsruimte kunt berekenen.

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.