• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Waarom ik mijn pensioen opbouw bij BrightPensioen

Als zzp’er heb je na pensionering natuurlijk recht op AOW. Wil je een hoger pensioen? Dan moet je dat zelf regelen. Zelf heb ik ervoor gekozen om mijn aanvullende oudedagsvoorziening op te bouwen bij BrightPensioen. In deze blog leg ik uit waarom.

Als zzp'er moet je van alles zelf regelen

Een van de grootste voordelen van het zelfstandig ondernemerschap is de vrijheid die je hebt. Hoe je je werk uitvoert, wat je uurtarief is en wanneer je werkt: je mag het als zzp’er allemaal zelf bepalen. Heerlijk, die vrijheid. Maar met die vrijheid komt ook verantwoordelijkheid. Je moet van alles zelf regelen. Je hebt immers geen sociale voorzieningen meer waarop je kunt terugvallen.

Zo bouw je als zzp’er niet automatisch pensioen op, zoals een groot deel van de werknemers. Wil je later niet afhankelijk zijn van alleen een AOW-uitkering? Of wil je al voor je AOW-leeftijd stoppen met werken? Dan moet je toch echt zelf iets regelen. Dat kan gelukkig op verschillende manieren. Hieronder zet ik uiteen waarom ik heb gekozen voor BrightPensioen.

Pensioen, iets voor later?

Werknemers die pensioen opbouwen via hun werkgever, houden zich doorgaans niet heel erg bezig met dit ‘onderwerp voor later’. Voor mij was dat niet anders. Als accountmanager bij de Rabobank was mijn pensioen prima geregeld. Bijna ongemerkt bouwde ik ieder jaar een leuk bedrag op voor later. De bank regelde alles voor me, ik had er geen omkijken naar.

Dit veranderde toen ik in 2011 mijn baan opzegde om als ondernemer mijn geluk te beproeven. Ineens was ik zelf verantwoordelijk voor het regelen van mijn oudedagsvoorziening. Eerlijk gezegd heb ik dat in eerste instantie even voor mij uitgeschoven. Die eerste jaren waren spannend genoeg en ik vond het vooral belangrijk dat ik mijn gezin kon onderhouden.

Op korte termijn leverde dit uitstelgedrag het gewenste resultaat. Door geen geld opzij te leggen voor later, hield ik meer over om te besteden. Maar na een paar jaar kreeg ik toch een onbehaaglijk gevoel. Hoe zat het mijn financiële situatie na mijn 67e. Zou die voldoende ruimte bieden om leuke dingen te doen? Per slot van rekening was ik niet voor mijzelf begonnen om hard te werken en dan later, na het stoppen van mijn bedrijf, nauwelijks inkomen te hebben.

Voordelen van BrightPensioen

Ik ging daarom op zoek naar een partij waarbij ik pensioen kon gaan opbouwen. In mijn zoektocht kwam ik tot de conclusie dat er veel pensioenaanbieders zijn waar ik mijn potje voor later níet wil onderbrengen. Die aanbieders zitten in prestigieuze kantoren vol dure werknemers. De hoge kosten kunnen zij alleen ophoesten doordat ze een relatief groot deel inhouden van het rendement op het kapitaal. Ze houden dus geld in dat niet naar de deelnemers gaat.

Met BrightPensioen heb ik een partij gevonden die zijn leden echt voorop zet.

Martijn Pennekamp

Ik voelde er weinig voor om geld dat eigenlijk in mijn spaarpotje hoort, te moeten afstaan voor de financiering van dit soort organisaties. Ik spendeerde daarom nog wat meer tijd aan mijn zoektocht. Uiteindelijk stuitte ik op BrightPensioen, een club leuke mensen in een (te) klein kantoor in Amsterdam die de wereld willen veranderen op pensioengebied.

BrightPensioen biedt verschillende voordelen. De belangrijkste voor mij zijn:

  • BrightPensioen verdient niet aan mijn pensioen. Dat is mijn geld. Zij verdienen hun kosten – zoals salarissen en de huur van hun (bescheiden) pand – terug via een vast lidmaatschap. Tot een inleg van € 5000 en voor maximaal één jaar, is het lidmaatschap zelfs gratis.
  • BrightPensioen belegt tegen kostprijs. De beleggingskosten zijn daardoor veel lager dan bij andere fondsen.
  • Je totale inleg wordt duurzaam belegd.
  • Als je klant wordt van BrightPensioen, word je gelijk mede-eigenaar. Zo profiteer je mee als Bright winst gaat uitkeren en heb je iets te zeggen over je pensioen. Tijdens de jaarlijkse ALV bijvoorbeeld.
  • Je kunt gratis een extra rekening openen om “gewoon” opneembaar te kunnen beleggen.
  • Er werken alleen maar leuke mensen. 😉

Benut je jaarruimte vóór 31 december

De overheid vindt het belangrijk dat je pensioen opbouwt. Daarom mag je met fiscaal voordeel pensioen opbouwen. Je krijgt de betaalde belasting over je inleg terug. Als je met pensioen gaat, betaal je alsnog belasting. Maar in de regel minder, omdat je geen AOW-premie meer betaalt en ook omdat je in een lagere schijf van de inkomstenbelasting valt.

Het bedrag dat je maximaal mag inleggen heet jaarruimte. Dit wordt berekend op basis van wat je vorig jaar hebt verdiend. Door je jaarruimte te benutten kan pensioen opbouwen al snel duizenden euro’s belastingvoordeel opleveren.

Lees hier hoe je eenvoudig jouw jaarruimte en reserveringsruimte berekent.

Zelf stort ik het gehele jaar door een basisbedrag in mijn pensioen en aan het einde van het jaar kijk ik wat mijn jaarruimte is. Als ik dan nog wat jaarruimte ‘over’ heb, doe ik nog een extra storting. Zo verminder ik mijn belastingdruk, want de inleg is volledig aftrekbaar.

BrightPensioen geeft mij vertrouwen

Met BrightPensioen heb ik een partij gevonden die er niet op uit is om zoveel mogelijk te ‘graaien’, maar die zijn leden echt voorop zet. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar als ondernemer geeft mij dat een zeker gevoel. Daarbij komt de persoonlijke ‘fit’ die ik met de mensen van BrightPensioen heb. Het is een club mensen die je graag wat gunt. Dat ze volledig duurzaam beleggen en dat ik als mede-eigenaar een stem heb in de toekomst van het bedrijf, geeft mij eens te meer het gevoel dat mijn oudedagsvoorziening bij deze mensen in goede handen is.

Uit onderzoek blijkt trouwens dat veel zzp’ers niet op de hoogte zijn van de fiscale voordelen van pensioen opbouwen. Zonde, want het scheelt enorm veel geld. Door geen gebruik te maken van hun jaarruimte laten alle zzp’ers en ondernemers jaarlijks zo’n € 1.2 miljard aan belastingvoordeel liggen. Elk jaar opnieuw. Laat jouw belastingvoordeel dus niet liggen en begin met je pensioen. Doe dit vóór 31 december, want daarna vervalt je jaarruimte voor dit jaar.

Meer weten over BrightPensioen? Lees dan ook hun hand-out.

Onze partners

Blogs

Pensioen helpdesk

Pensioen helpdesk

Heb je vragen over jouw pensioen? Hoe kun je jouw pensioen opbouwen en wat zijn de mogelijkheden? Wat is fiscaal de beste keuze? De pensioen helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.

Terug naar overzicht
Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Tips en ideeën om de meest gebruikte social media in te zetten als zzp’er

Wat vragen andere zzp’ers voor uurtarief?

Hoe krijg ik korting op Apple-producten als zzp’er?

De voordelen van een moderne Postbox voor zzp'ers

Hoe financier je jouw droomauto of bus als zzp’er?

Met deze 9 tips houd je je social media accounts veilig tegen hackers

Een iPhone of MacBook fiscaal aftrekken van de zaak, dat doe je zo!

Geen belasting tot een winst van € 33.095 in 2024 als zzp'er

Welke energiekosten zijn wel en niet aftrekbaar als zzp’er?

Hoe cybercriminelen AI-tools zoals ChatGPT inzetten

Ontdek 5 manieren om geld te besparen met een Postbox

Mijn energiecontract vastzetten als zzp’er? Goed idee?

Tips voor het organiseren van een zakelijk evenement

Nieuwe KvK-regeling: zo kun je jouw woonadres als zzp’er afschermen

10 onmisbare websites voor Nederlandse zzp'ers

Simpel factureren met deze handige websites voor zzp'ers

Zoveel belasting moet je als zzp’er reserveren

Waar kan ik al mijn financiën regelen als zzp’er?

Tien effectieve manieren om als zzp'er gebruik te maken van ChatGPT

Welke Apple-apparatuur kun je het beste kiezen als zzp’er?

Waarom kiezen voor je telefoon doorschakelen als zzp’er?

Mijn ervaring met Ziggo Zakelijk als ondernemer!

Hoe en waarom gebruik ik WhatsApp zakelijk als zzp’er?

Is full operational lease interessant voor jou als zzp’er?

Waarom ik fan ben van Knab en mijn ervaring met Knab als (startende) ondernemer

Is ANWB Private Lease interessant voor jou als zzp’er?

10 tips om je mentaal sterk te voelen

Stop met dromen van een betere nachtrust als zzp'er

Hoe gebruik je een Apple iPad zakelijk?

Hoe kan ik een mobiel en vast nummer op één telefoon gebruiken als zzp'er?

Checklist: Welke leasevorm is voor mij als zzp'er interessant?

Zo vraag je zorgtoeslag aan als zzp’er!

Geen belasting tot een winst van € 32.193 in 2023 als zzp'er

Wat kost SharePeople mij per maand als zzp’er?

5 tips voor het inrichten van een goede werkplek als zzp’er

Hoe hoog is de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor mij als zzp’er?

Hoe kun je een occasion leasen als zzp’er?

Zo financier je een MacBook en iPhone voor je Apple werkplek als zzp’er

Wat kun je doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen als zzp'er?

Zakelijke auto rijden in 2023 als zzp'er? Dit gaat er veranderen!

Verbeter je bereikbaarheid als zzp'er

5 tips om beter bereikbaar te zijn als zzp'er

Bedrijf starten? Denk aan je telefoonnummer

Hoe regel ik mijn vervangbaarheid als zzp’er?

Starten als zzp’er? Vermijd deze 5 valkuilen bij het verzekeren van je bedrijf

Top 5 meest populaire leaseauto’s voor zzp’ers in de zorg

Wat zijn de voordelen van overstappen van privé naar zakelijk internet als zzp’er?

Millennial-zzp’er? Zie je pensioen niet als een zorg voor later

Wat zijn de risico's voor jou als zzp'er en hoe ga je hier mee om?

8 tips voor je aangifte inkomstenbelasting 2021 als zzp'er

5 tips voor gratis opleiding en ontwikkeling als zzp’er

Zelf een virtuele telefooncentrale opzetten als zzp'er

5 tips om als zzp’er te besparen op je zakelijke internetkosten

Geen belasting tot een winst van € 30.339,- in 2022 als zzp'er

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering voor schades?

Zzp'er pas op met de budget zorgverzekering in 2022

Waar moet ik als zzp’er in de laatste weken van 2021 op letten?

Top 8 meest populaire leaseauto's voor (startende) zzp'ers

Kan je als startende zzp’er een zakelijke auto leasen?

Zorgeloos ondernemen verhoogt je omzet

Gezond groeien vraagt om een gezonde mindset

Hoe je als ondernemer succesvol kunt verkopen via Marketplaces als Amazon en Bol.com

Een zakelijke creditcard – handig, of juist overbodig?

Cora werd ziek, maar kon rekenen op hulp van SharePeople en Bright-leden

5 manieren om meer succes te hebben als freelancer

Kun je de kosten van ooglaseren aftrekken van de belasting als zzp’er?

Writers block bestrijden als freelance schrijver

UBL facturen: wat je moet weten als zzp'er

Zo kun je zelf je Google Ads campagnes verbeteren

Waarom de opkomst van de zzp-leraar een positieve ontwikkeling is

Je eigennaam gebruiken als bedrijfsnaam: Een verstandige keuze?

Vijf zaken waar je op moet letten bij de btw-aangifte over het vierde kwartaal

Geen belasting tot een winst van € 30.439,- in 2021 als zzp'er

Fiscaalvriendelijk autorijden als ondernemer? Hoe doe je dat?

Goedkopere energie voor zzp’ers met deze tips

Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers, wanneer is dat slim?

Acquisitie als zzp'er! Moeilijk of juist niet?

Met deze 5 tips blijf je wanbetalers een stap voor!

Unieke combinatie pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering populair bij zzp-ers!

Wat zijn de fiscale aftrekposten als zzp'er?

Boekhouden: zelf doen of uitbesteden als zzp-er?

Hoeveel geld kan ik lenen als zzp’er?

Thuiswerken en je energiekosten: de voordelen en regels

Gratis uren- en kilometerregistratie in excel 2022

Overheid mag zzp'ers gerust vragen om tegenprestatie

Wat is het verschil tussen Broodfonds, SharePeople, Ziektefonds, Voorzieningenfonds, Ziektevangnet en SamSamkring?

Zo bespaar je € 875,- op je internetkosten als zzp'er

Weet wat je netto mag besteden als zzp'er

Maar € 872 betalen voor jouw fiets van € 2000 als zzp’er!

Het urencriterium van 1225 uur: wat telt wel en niet mee?

Opinie: Misbruik maken van Tozo? Wat mij betreft boete €10.000,-

Geen belasting tot een winst van € 29.185 in 2020 als zzp'er

Bedrijfsmiddelen, aftrekposten en belastingvoordeel in 2020

Webinars geven als zzp’er? Een goed idee, zeker in coronatijd

Zo zorg je ervoor dat je online wordt gevonden als zzp’er

Wat is mijn ervaring met SharePeople

Mijn ervaring met Deck Verzekeringen

Privé of zakelijk geld lenen als zzp’er: dit zijn je mogelijkheden

Bedank je zakelijke relaties met een persoonlijke kerstkaart

Bespaar niet op een boekhoudprogramma en zakelijke rekening

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Waarom de verplichte AOV voor zzp'ers een heel slecht idee is

Ik wil een website (laten) maken, hoeveel budget heb ik nodig?

Tips om een passend thema te kiezen voor je WordPress website

Bespaar tot € 200,- op je zorgverzekering bij VGZ als ondernemer

Wat zijn de mogelijkheden als mijn ideale domeinnaam bezet is?

zzp'er voor hun pensioen geraakt door komende belastingwijzigingen!

Zo houd je je AOV actueel

De nieuwe Kleine Ondernemersregeling (KOR) dit moet je weten!

Welke eindleeftijd past bij jouw AOV?

AOV te duur? 6 tips om verantwoord te besparen

Tips voor snellere wifi op kantoor

Eenvoudig jouw online omzet verhogen als zzp'er

Veilig op openbare wifi werken als zzp'er

Tips om jouw online omzet te verhogen als zzp'er

Wie helpt samen met ons (startende) zzp'ers op weg?

Zo zorg je dat je AOV bij jou blijft passen

Wachttijd AOV: deze keuzes heb je

Ben jij ook ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Wist je dat de premie van je AOV aftrekbaar is?

Hoe een klein ongelukje een zzp’er €10.000,- kostte

Deliveroo legt bom onder schijnzelfstandigheid zzp'er

Geen auteursrecht: rechtmatig stockfoto’s gebruiken kan!

11 tips voor een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Een kijkje in de toekomst van social media

Zakelijk etentje? Uit eten als zzp’er goedkoper geworden!

9 tips voor als je een webwinkel start als zzp'er

Moet je als zzp'er meerdere opdrachtgevers hebben voor de Belastingdienst?

Zakelijk rijden: zzp'er durf te vragen!

Als zzp’er na één jaar een hypotheek met NHG

Zuinig rijden: (on-) zinnig?

5 zaken die iedere zzp’er hoort te weten over verzekeringen

Zorgen de zzp modelovereenkomsten voor chaos vanaf 1 mei 2016?

Ga jij mee het schip in als je opdrachtgever failliet gaat?

Zzp pensioen sigaar uit eigen doos?!

Hero en Dirk, reddende engelen van de zzp’ers

Waarom je nooit een 1-pagina site moet willen hebben

Hoeveel pensioen mag je opbouwen als zzp'er?

Misverstanden over de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR)

Freelancen of zzp'en anno 2015: 10 praktische tips

Zzp’ers onder armoedegrens? Ja d'uh!

De 6 grootste misverstanden rondom aansprakelijkheid van ondernemers

Altijd en overal kunnen werken als zzp'er

Zzp’ers in de zorg zijn zo zielig niet

ZZP Pensioenfonds is een wassen neus

Zzp-ers verdienen een feestje

Weg met die arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp’ers!

Online marketing | Zien en gezien worden als zzp'er

De eerste 3 stappen

Kosten opleiding aftrekbaar als zzp'er!