• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Banksparen voor zzp'ers

Freelancers en zzp'ers hebben in vergelijking met werknemers weinig mogelijkheden om pensioen op te bouwen. Er is namelijk geen pensioenfonds zoals dat voor werknemers is geregeld. Om te voorkomen dat je als zzp'er op je 67e alleen een AOW hebt, zul je dus iets moeten regelen. Niemand die je overigens verplicht om dit te regelen maar je bent waarschijnlijk niet zelfstandig geworden om hard te werken en na het stoppen van je bedrijf nauwelijks inkomen te hebben.

Sparen voor jouw pensioen. Is dat verstandig?

Banksparen is geïntroduceerd als tegenhanger van het verzekeringsproduct. Vroeger kon je als zzp'er je pensioen alleen regelen bij een verzekeraar met een lijfrenteverzekering. Veel van deze lijfrenteverzekeringen bleken later woekerpolissen te zijn. Maar sinds 2008 is er de Wet Banksparen. Deze wet geeft ook de mogelijkheid om geld weg te zetten in een lijfrentevoorziening bij een bank.

Dus geen polis, maar een geblokkeerde spaarrekening. Om precies te zijn: een lijfrente opbouw rekening, beter bekend als banksparen. Banksparen is goedkoper dan lijfrente omdat er geen overlijdensdekking in zit. Je spaart dus echt alleen voor jouw pensioen.

Banksparen en nabestaandenpensioen

Banksparen is simpeler, goedkoper en transparanter dan de lijfrenteverzekering en levert dus al gauw meer pensioen op. Omdat bij banksparen geen overlijdensdekking is verzekerd, krijgen de nabestaanden geen pensioen.

Dat wil zeggen dat als je komt te overlijden, je partner niet verzekerd is van een partnerpensioen. Dat maakt banksparen minder geschikt als je een partner hebt die afhankelijk is van jouw inkomen. Zorg dus voor een overlijdensrisicoverzekering die jouw partner ontzorgt mocht er onverhoopt iets met je gebeuren.

Verschillen tussen banksparen en lijfrente

De belangrijkste pluspunten van banksparen en dus de verschillen met verzekeren:

  • bij het faillissement van een bank geldt tot € 100.000 het depositogarantiestelsel, bij een verzekeraar is er geen dekking;
  • bij overlijden verdwijnt er nooit geld in de zakken van de verzekeraar maar wordt het altijd uitgekeerd aan de erfgenamen;
  • de kosten zijn lager en dus zijn de opbrengsten over het algemeen hoger.

 

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Vaststellen van het spaarbedrag

Het bedrag dat jaarlijks mag worden gespaard is gemaximeerd. De hoogte van dit bedrag wordt berekend via de zogeheten ‘jaarruimte formule’. Deze berekening bepaalt aan de hand van jouw inkomen en reeds opgebouwde pensioenrechten hoeveel je maximaal mag bij sparen. De berekening kun je eenvoudig uitvoeren op de website van de Belastingdienst. Het bedrag dat de fiscus aangeeft is een maximum, minder sparen mag altijd.

Banksparen: geen levenslang pensioen

Banksparen voorziet niet in een levenslang pensioen. De bankspaarrekening keert je pensioenkapitaal in (meestal) maximaal 20 jaar uit. Na 20 jaar is de pensioenvoorziening dus leeg. Stel dat je ouder wordt dan 87 jaar, dan heb je ook inkomen nodig. Of dan alleen de AOW voldoende is, bepaalt iedereen voor zichzelf. Overigens kun je gewoon pensioen opbouwen middels lijfrente sparen en de uitkering middels een lijfrenteverzekering faciliteren, waardoor de mogelijkheid voor een levenslang pensioen blijft bestaan.

Aanbod banken vergelijken

Op de onafhankelijke vergelijkingssite www.bank-sparen.nu worden de banken die bankspaarproducten aanbieden vergeleken op de rente en voorwaarden.

Voor meer informatie, lees ook eens:

Download gelijk de handleiding 'Jouw jaarruimte berekenen' die je onderaan dit artikel vindt! Zo kun je snel en gemakkelijk je jaar- en reserveringsruimte berekenen.

TIP: Heb je hulp nodig bij het regelen van jouw pensioen? Leden van Het Ondernemerscollectief kunnen altijd gebruikmaken van onze speciale pensioen helpdesk!

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Jouw jaarruimte berekenen als zzp'er?

Jouw jaarruimte berekenen als zzp'er?

Wil je snel en effectief jouw jaarruimte berekenen als zzp'er? BrightPensioen heeft een handige tool voor je ontwikkeld waarmee je jouw jaar- en reserveringsruimte kunt berekenen.

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.