• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Fiscale oudedagsreserve voor zzp'ers

Wil je als zzp'er een oudedagsvoorziening opbouwen, maar geen geld onttrekken aan je onderneming? Dan kun je een deel van je winst reserveren voor een fiscale oudedagsreserve (FOR). Over dat deel van de winst ontvang je uitstel van belastingheffing. Als je met pensioen gaat, laat je dit omzetten in een lijfrente. Belastingheffing vindt dan plaats over de lijfrentetermijnen.

Let op: Vanaf 1 januari 2023 kan je geen oudedagsreserve binnen je bedrijf meer opbouwen. Het kabinet schaft de oudedagsreserve af om te voorkomen dat ondernemers de fiscale oudedagsreserve gebruiken om belastinguitstel te krijgen. Wel kan je nog steeds, als privé persoon, fiscaal aantrekkelijk pensioen opbouwen via een lijfrente (derde) pijler.

Wat is een fiscale oudedagsreserve?

Voor de opbouw van een oudedagsreserve gelden voorwaarden. De belangrijkste zijn dat je als zzp’er moet voldoen aan het urencriterium (je hebt minimaal 1.225 uur per jaar voor je onderneming gewerkt) en nog niet de AOW leeftijd hebt bereikt. Een oudedagsreserve is alleen mogelijk voor een zzp’er die over zijn winst inkomstenbelasting betaalt.

Maximaal te reserveren

De maximale reservering van de oudedagsreserve voor 2021 en 2022 is 9,44% van de winst uit onderneming. Dus voor belastingaftrek! Dit percentage wordt verlaagd bij iedere verdere verhoging van de pensioenrichtleeftijd.

Het maximumbedrag voor 2022 ligt op € 9.632 (2021: € 9.395). Als je naast een FOR ook stort in een lijfrente voorziening (dus ook een bankspaarrekening) moet je dit bedrag in mindering brengen op het maximum van je FOR. Tevens is het bedrag gemaximeerd tot het bedrag waarmee het ondernemingsvermogen aan het einde van het kalenderjaar uitkomt boven de oudedagsreserve aan het begin van het kalenderjaar.

Zo gebruik je het fiscale voordeel voor je pensioen

Je kunt de FOR voor je AOW leeftijd geheel of gedeeltelijk afstorten als lijfrente. Als je deze vanaf de AOW datum laat uitkeren betaal je inkomstenbelasting over deze uitkeringen. Dit is aantrekkelijk omdat je na het bereiken van de AOW-leeftijd minder inkomstenbelasting betaalt dan daarvoor.

Jouw jaarruimte berekenen als zzp'er?

Wil je snel en effectief jouw jaarruimte berekenen als zzp'er? BrightPensioen heeft een handige tool voor je ontwikkeld waarmee je jouw jaar- en reserveringsruimte kunt berekenen.

Handleiding | Jouw jaarruimte berekenen
Jouw jaarruimte berekenen als zzp'er?

Voorwaarden van de fiscus

De fiscus wil er zeker van zijn dat de uitgestelde belasting ook daadwerkelijk geïnd kan worden. De hoogte van de oudedagsreserve is daarom beperkt tot het 'ondernemingsvermogen', wat eigenlijk hetzelfde is als het eigen vermogen. Dus als jouw bedrijf een eigen vermogen heeft van € 100.000 mag je nooit meer dan dat bedrag aan oudedagsreserve opsparen.

Risico uitgestelde inkomstenbelasting

In de uitgestelde betaling van inkomstenbelasting schuilt ook een gevaar. als je stopt met je bedrijf, moet je afrekenen met de Belastingdienst. Er zijn ondernemers die hiervoor geen bedrag achter de hand houden. Als je een Oudedagsreserve wilt gaan gebruiken is het dus wijs om het geld daadwerkelijk apart te zetten. Het is verstandig om je hierover te laten adviseren door een financieel adviseur.

Zo ga je slim om met de FOR

Als je de FOR slim gebruikt, is hij zeer geschikt als financiële buffer. Je kunt bij de start van je bedrijf beginnen met de FOR en dit geld ook daadwerkelijk apart zetten. Heb je eenmaal een buffer waar jij je prettig bij voelt, dan kun (een deel van) je FOR overhevelen naar een lijfrentevoorziening. Je kunt vervolgens jaarlijks een deel van je FOR 'afromen' en op een lijfrenterekening storten. Op deze manier combineer je de flexibiliteit van de FOR met de voordelen van veiligheid en rendement van lijfrente. Onze partner BrightPensioen legt op deze pagina uit hoe je dit kunt doen.

In het artikel Wat zijn de manieren om je pensioen te regelen als zzp'er kun je meer lezen over het regelen van je pensioen als zzp'er.

TIP Download gelijk de handleiding 'Jouw jaarruimte berekenen' die je onderaan dit artikel vindt! Zo kun je snel en gemakkelijk je jaar- en reserveringsruimte berekenen.

Pensioen helpdesk

Heb je hulp nodig bij het regelen van jouw pensioen? Leden van Het Ondernemerscollectief kunnen gebruikmaken van onze speciale pensioen helpdesk!

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Pensioen helpdesk

Pensioen helpdesk

Heb je vragen over jouw pensioen? Hoe kun je jouw pensioen opbouwen en wat zijn de mogelijkheden? Wat is fiscaal de beste keuze? De pensioen helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.