• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Extra pensioen opbouwen als zzp’er? Laat geen geld liggen en benut de fiscale jaarruimte!

Binnenkort luiden we 2019 uit; weer een jaar voorbij. Een goed moment om te bekijken of je nog gebruik kunt maken van belastingvoordeel. Wanneer je geld opzij wilt zetten voor je oude dag, betaalt de Belastingdienst daaraan mee. Allianz legt uit hoe je als ondernemer die fiscale jaarruimte benut.

Je pensioen lijkt misschien ver weg, maar het is wel zo prettig om straks op je oude dag een redelijk inkomen te hebben. Zelfstandig ondernemers moeten zelf aan de slag met de opbouw van hun pensioen. Dat is een hele verantwoordelijkheid en veel zzp'ers bouwen dan ook te weinig pensioen op om later prettig te kunnen leven. Zij hebben een pensioentekort.

Voordeliger dan zelf sparen

Als zzp'ers al aan hun pensioen denken, doen ze dat vaak door 'gewoon' zelf geld opzij te zetten. Dat kan, maar er is een voordeligere manier om geld opzij te zetten voor later. De zogeheten fiscale jaarruimte is dat deel van je inkomen dat je met een belastingvoordeel opzij mag zetten voor je pensioen. Het is wel de bedoeling dat je dit bedrag besteedt aan een lijfrente om pensioen op te bouwen. De uitgaven daarvoor mag je alleen aftrekken als je in een jaar een pensioentekort hebt.

Extra voordeel met de reserveringsruimte

Heb je de fiscale jaarruimte van de afgelopen jaren niet benut, dan mag je deze jaren inhalen. De niet gebruikte jaarruimtes vormen de reserveringsruimte. En dat inhalen kan tot wel zeven jaar terug. Dat is goed nieuws voor zzp’ers die in hun eerste ondernemersjaren te weinig overhielden om aan pensioenopbouw te besteden. Want wanneer je al zeven jaar geen pensioen opgebouwd hebt, heb je nog veel geld tegoed van de fiscus.

Hoeveel is de fiscale jaarruimte?

Wil je nog dit jaar belastingvoordeel hebben? Maak dan snel gebruik van je jaarruimte. Bereken je jaarruimte en reserveringsruimte met de jaarruimtetool van BrightPensioen of op de site van de Belastingdienst. Veel zzp’ers zijn niet van bovenstaande opties op de hoogte. Dat is zonde. Gebruik daarom je fiscale jaarruimte, dan laat je als zzp’er geen geld liggen.

AOV-premie ook aftrekbaar

Wist je dat ook de premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) een flinke aftrekpost is? Veel ondernemers zijn daar niet mee bekend. Bereken zelf jouw AOV-premie en bekijk wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering jou bruto én netto kost.

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Sophie Martens

Sophie Martens

Sophie is contentmanager bij Allianz. Zij werkt al 27 jaar in de verzekeringsbranche en heeft zich als productmanager gespecialiseerd in arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Eerder werkte ze als acceptant en claimbehandelaar.

Allianz is een wereldleider in verzekeringen en financiële dienstverlening. Wij weten dat bij succesvol ondernemen risico’s om de hoek komen kijken. Of je nu zzp’er bent of directeur van een snel groeiende onderneming. Wij helpen je graag met onze kennis en ervaring om de juiste afwegingen te maken. Zodat jij je kunt richten op dat waar je goed in bent: ondernemen.
Volg Allianz ook op LinkedIn, Facebook en Twitter.

Geveld door de griep; wat nu?
Blog - Sophie Martens

Geveld door de griep; wat nu?