• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 2 min

Vergelijking voordeligste aanbieders van zzp-pensioen

Er lijkt steeds meer aandacht te komen voor zzp-pensioenen. Zowel Het Financieele Dagblad (FD) als Business Insider publiceerden artikelen over de kosten van een aanvullend pensioen. Opvallend: de pensioenpartner van ikwordzzper.nl (BrightPensioen) komt in beide publicaties naar voren als een van de voordeligste aanbieders.

Artikel FD en onderzoek Deal Consultancy / AF Advisors

Het FD publiceerde in januari een artikel op basis van vergelijkend onderzoek naar de kosten die pensioenaanbieders in rekening brengen voor het vermogensbeheer van een aanvullend pensioen, uitgevoerd door adviesbureaus Deal Consultancy en AF Advisors. Het onderzoek richtte zich specifiek op de kosten voor het beheer van aanvullende pensioenen, ofwel lijfrente of derde pijler pensioen, voor mensen die € 100.000 aanvullend pensioen beleggen.

In het onderzoek komt BrightPensioen naar voren als een van de meest voordelige pensioenaanbieders. Het neutrale fonds van Bright (0,45% kosten) staat op de derde plaats van aanbieders met lage kosten. Het defensieve fonds (0,39% kosten) eindigt zelfs op de eerste plek. Met allebei de percentages ruim onder het gemiddelde van kosten, dat volgens het onderzoek op 0,90% ligt.

Het vergelijkend onderzoek spitst zich toe op het beheer van aanvullende pensioenen van € 100.000. Dit lijkt misschien een groot bedrag, maar in werkelijkheid gaat het om een relatief klein potje. Ter illustratie: een ingelegd vermogen van € 100.000 levert je op dit moment een pensioen op van nog geen € 500 per maand. Veel ondernemers kiezen er daarnaast voor om een extra beleggingsrekening te openen, waarmee ze geld opzij kunnen leggen dat flexibel blijft.

Een extra beleggingsrekening kost Bright-leden niets extra. Dit terwijl andere pensioenaanbieders hiervoor tussen 0,84% en 1,34% rekenen.

Ook als het gaat om vrij vermogensbeheer (box 3) weet BrightPensioen zich in positieve zin te onderscheiden van de concurrentie. Het openen van een extra beleggingsrekening voor Bright-leden kost namelijk niets extra. Dit terwijl andere pensioenaanbieders hiervoor gemiddeld tussen 0,84% en 1,34% in rekening brengen.

 

Artikel Business Insider en vergelijkingsplatform Finner

Kort na het FD kwam ook Business Insider met een uitgebreid artikel over de kosten van beleggen via een pensioenrekening. Het artikel, dat is gebaseerd op een overzicht van vergelijkingsplatform Finner, vergelijkt de achttien grootste pensioenaanbieders. Het betreft hier pensioenen met een maandelijkse inleg van € 500, een looptijd van dertig jaar en een gemiddeld risicoprofiel.

Ook hier komt BrightPensioen - samen met ZZP Pensioen - als voordeligste aanbieder naar voren. De kosten bij beide aanbieders bedragen 0,54% per jaar.

Variabele vergoeding versus een vast lidmaatschap

Het reguliere verdienmodel in de financiële sector is een model waarbij aanbieders jaarlijks een percentage van het vermogen verdienen, plus een percentage over elke inleg. Bright hanteert een afwijkend verdienmodel en dat zie je terug. Deze aanbieder verdient niet aan het vermogen van hun deelnemers, maar aan een vast lidmaatschap. Dit wordt los van het vermogen betaald, via een aparte factuur. Zo houden deelnemers aan het einde van de rit meer pensioen over. De beleggingskosten, uitgedrukt in een percentage, rekent BrightPensioen altijd door tegen kostprijs.

Uit de hierboven beschreven onderzoeken kun je opmaken dat een vast lidmaatschap of vaste vergoeding het beste uitpakt voor de (pensioen)klant. Martijn Pennekamp, oprichter van ikwordzzper.nl, koos mede hierdoor voor BrightPensioen. Lees hier de blog over zijn keuze. Het wachten is volgens BrightPensioen op andere aanbieders die overstag gaan voor dit eerlijker prijsmodel.

Meer weten over BrightPensioen? Download hier de hand-out ´Samen pensioen opbouwen. Samen de winst delen´.

Onze partners

2 offertes voor een AOV, gratis voor leden!

2 offertes voor een AOV, gratis voor leden!

Stel: je raakt onverhoopt arbeidsongeschikt. Wat dan? Kom erachter wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou kan betekenen.