• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 4 min

Wat is mijn ervaring met SharePeople

Als zzp’er kun je niet zonder stevig vangnet voor arbeidsongeschiktheid. Het risico om zonder inkomen te raken als je door ziekte of ongeval niet meer kunt werken, is simpelweg te groot. Maar welke oplossing is voor jou het beste? Naast de traditionele arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) heb je allerlei alternatieven, zoals een broodfonds of andere vorm van schenkkringen. Zelf heb ik goede ervaringen met crowdsurance platform SharePeople.

De AOV is de laatste jaren een veelbesproken onderwerp onder zelfstandige ondernemers. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het aantal zelfstandigen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering bijzonder laag is, zo’n 20%. Voornaamste reden om zich niet te verzekeren, is de hoge premie van zo’n verzekering. In bepaalde sectoren liggen de kosten voor deze verzekering op ruim 7% van het netto-inkomen. Dat is een stevige kostenpost.

Een ondernemer die financieel niet lekker draait, kan daardoor in de verleiding komen om het risico van niet verzekeren dan maar voor lief te nemen.

Vangnet bij arbeidsongeschiktheid

Begrijpelijk, maar niet verstandig. Want wie gaat ondernemen zonder een AOV of ander vangnet kan in grote financiële problemen terechtkomen wanneer hij betrokken raakt bij een ongeval tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden. Denk aan een schilder die van de ladder valt of - om het actueel te houden - een consultant die last krijgt van aanhoudende klachten nadat hij Covid-19 heeft opgelopen en nu long covid heeft ontwikkeld. Voor je het weet is je spaargeld erdoor en val je terug in de bijstand.

Uit de vele vragen die ik over dit onderwerp krijg, merk ik dat de meeste zzp’er zich bewust zijn van de noodzaak om zich in te dekken tegen de risico’s van arbeidsongeschiktheid, maar dat ze aanhikken tegen de relatief hoge kosten van een traditionele arbeidsongeschiktheidsverzekering. In plaats daarvan zijn ze vooral benieuwd naar de verschillende alternatieven die na de opkomst van Broodfondsen zijn ontwikkeld zoals SharePeople, het Ziektefonds, Voorzieningenfonds en SamSamkring. Het zou te ver voeren om al deze alternatieven te bespreken.

In deze blog wil ik ingaan op mijn eigen keuze voor en ervaringen met het crowdsurance platform van SharePeople.

Ik heb lage maandelijkse kosten

De belangrijkste reden voor mij om voor SharePeople te kiezen, is toch wel dat dit echt een zeer betaalbaar alternatief is voor een AOV voor zelfstandig ondernemers. 

Handig om te weten! De vaste bijdrage en het inschrijfgeld van SharePeople zijn aftrekbaar als zakelijke kosten. De donaties en AOV premie zijn dat niet.

Maandelijks betaal ik een vaste bijdrage van € 10 excl btw (voor SharePeople Kort, SharePeople Lang heeft een vaste bijdrage van € 15 excl btw) en een variabele bijdrage in de vorm van een donatie aan zieke leden. De variabele bijdrage is het geld dat SharePeople doorgeeft in de vorm van donaties aan leden die vanwege ziekte of ongeval hier aanspraak op maken. Maar omdat het ziekteverzuim zo laag is kunnen de gemiddelde kosten laag blijven. Zelf betaal ik gemiddeld € 60 per maand. Het lidmaatschap en de variabele bijdrage ‘kosten’ mij dus slechts € 70 per maand. En in geval van een onverhoopte arbeidsongeschiktheid ontvang ik de eerste 2 jaar € 3000 (netto!) uitkering per maand.

Vergelijk dat eens met de € 260 per maand die ik kwijt was voor mijn AOV (wat trouwens nog goedkoop is gezien mijn beroep!).

Door mijn deelname aan SharePeople spaar ik bijna ongemerkt een leuk bedrag bij elkaar

Martijn Pennekamp

Mijn spaargeld blijft vrij opneembaar

Omdat ik gewend ben om € 260 per maand aan een AOV kwijt te zijn en nu maar € 70 per maand kwijt ben (dit bedrag is beroepsafhankelijk) stort ik het verschil op een aparte (gratis) spaarrekening bij de Knab bank. En belangrijk: dit bedrag is ook nog eens vrij opneembaar. Ik kan zelf bepalen waaraan ik het wil uitgeven: mijn pensioen, een vakantie of een leuke training. Mocht dat nodig zijn, dan kan ik er altijd bij. Die vrijheid vind ik prettig. Er kunnen zich immers altijd onvoorziene omstandigheden voordoen.

SharePeople werkt met Arbodienst

Onderling vertrouwen staat aan de basis van het succes van SharePeople. In dit opzicht vertoont het systeem van SharePeople sterke overeenkomsten met een broodfonds. Toch is er een wezenlijk verschil. Waar een broodfonds maximaal 50 leden heeft die elkaar kennen, is SharePeople een online netwerk zonder maximum aan het aantal leden. Deelnemers zijn niet op de hoogte van elkaars ziekte. SharePeople is dus wat anoniemer dan een broodfonds.

Persoonlijk vind ik dit een prettige manier van werken. Als deelnemer hoef ik niet, zoals bij een broodfonds, een aanvraag te beoordelen van een andere deelnemer op legitimiteit (is de persoon in kwestie werkelijk ziek?). SharePeople werkt hiervoor met een professionele Arbo-dienst. De artsen die in dienst zijn van deze organisatie staan garant voor een objectieve beoordeling.

Ik spek zo niet de portemonnee van een grote verzekeraar

Ook prettig: de schenking die ik overmaak naar SharePeople Kort, komt 100% terecht bij de medeondernemer die ziek is. Heel anders dan bij grote verzekeringsorganisatie, met dure kantoorpanden en een wagenpark vol leaseauto’s. Bij SharePeople werkt een team razend slimme whizzkids aan de ontwikkeling van het platform, hierin gesteund door een lean and mean organisatie. Voor die € 10 per maand doen zij de administratie, regelen ze de onafhankelijke arbodienst, controleren ze de donaties en houden ze het SharePeople platform in stand. Daarnaast worden de deelnamekosten met name gebruikt voor de begeleiding van zieke deelnemers en hiermee ondersteunen ze het netwerk op het gebied van duurzame inzetbaarheid en preventie. En nog mooier, als lid van de SharePeople Coöperatie kan je ook nog eens mede-eigenaar worden en zo mee de koers bepalen en profiteren van de groei van het netwerk. 

Plus: SharePeople Kort is ook relevant bij verplichte AOV

Nu hoor ik je denken: maar er komt toch een verplichte AOV. Is het dan zinvol om mij nu aan te sluiten bij SharePeople? Het antwoord op die vraag: jazeker! Op dit moment is de verplichte AOV namelijk nog slechts een voorstel. De verwachting is dat de verplichting pas op zijn vroegst in 2027 zal ingaan. Ondertussen kan jou bij wijze van spreken volgende week al iets overkomen waardoor je niet meer kunt werken. Daarom is het slimmer om nu al iets te regelen.

Daarbij komt dat die toekomstige verplichte AOV niet a la minute een uitkering uitbetaalt. Je krijgt eerst te maken met een standaard wachttijd van 52 weken (die je kan oprekken naar 104 weken). Dit is in feite een eigenrisicoperiode, die je zelf moet zien te overbruggen. SharePeople Kort gaat na 2 maanden al over tot betaling, dat blijft daarom voor mij belangrijk want juist ziekten die korter duren dan 1 jaar komen veel voor, denk bijvoorbeeld aan een hernia. Met mijn deelname dek ik dit risico voor een minimaal maandelijks bedrag af.

Wat als ik langer ziek wordt dan 2 jaar?

Stel dat je langer ziekt raakt dan 2 jaar dan heeft SharePeople sinds november 2023 de optie SharePeople Lang. Dit is een combinatie van een crowdsurance en een collectieve betaalbare AOV. Je kunt je dan verzekeren tot aan je AOW waarbij de eerste 2 jaar via crowdsurance wordt afgedekt en na die 2 jaar wordt de dekking overgenomen door een AOV verzekering waarvan de premie aftrekbaar is van de belasting.

 

Nieuwsgierig naar SharePeople? Klik hier!

Blogs

Onze partners

Verzekeringshelpdesk

Verzekeringshelpdesk

  • Heb je een vraag over verzekeringen?
  • Wil je weten welke verzekering je nodig hebt?
  • Benieuwd wat er wel en niet gedekt is bij een bepaalde verzekering?

De verzekeringshelpdesk van Het Ondernemerscollectief beantwoordt jouw vragen en geeft advies.

Terug naar overzicht
Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Wat vragen andere zzp’ers voor uurtarief?

Hoe krijg ik korting op Apple-producten als zzp’er?

De voordelen van een moderne Postbox voor zzp'ers

Hoe financier je jouw droomauto of bus als zzp’er?

Met deze 9 tips houd je je social media accounts veilig tegen hackers

Een iPhone of MacBook fiscaal aftrekken van de zaak, dat doe je zo!

Geen belasting tot een winst van € 33.095 in 2024 als zzp'er

Welke energiekosten zijn wel en niet aftrekbaar als zzp’er?

Hoe cybercriminelen AI-tools zoals ChatGPT inzetten

Ontdek 5 manieren om geld te besparen met een Postbox

Mijn energiecontract vastzetten als zzp’er? Goed idee?

Tips voor het organiseren van een zakelijk evenement

Nieuwe KvK-regeling: zo kun je jouw woonadres als zzp’er afschermen

10 onmisbare websites voor Nederlandse zzp'ers

Simpel factureren met deze handige websites voor zzp'ers

Zoveel belasting moet je als zzp’er reserveren

Waar kan ik al mijn financiën regelen als zzp’er?

Tien effectieve manieren om als zzp'er gebruik te maken van ChatGPT

Welke Apple-apparatuur kun je het beste kiezen als zzp’er?

Waarom kiezen voor je telefoon doorschakelen als zzp’er?

Mijn ervaring met Ziggo Zakelijk als ondernemer!

Hoe en waarom gebruik ik WhatsApp zakelijk als zzp’er?

Is full operational lease interessant voor jou als zzp’er?

Waarom ik fan ben van Knab en mijn ervaring met Knab als (startende) ondernemer

Is ANWB Private Lease interessant voor jou als zzp’er?

10 tips om je mentaal sterk te voelen

Stop met dromen van een betere nachtrust als zzp'er

Hoe gebruik je een Apple iPad zakelijk?

Hoe kan ik een mobiel en vast nummer op één telefoon gebruiken als zzp'er?

Checklist: Welke leasevorm is voor mij als zzp'er interessant?

Zo vraag je zorgtoeslag aan als zzp’er!

Geen belasting tot een winst van € 32.193 in 2023 als zzp'er

Wat kost SharePeople mij per maand als zzp’er?

5 tips voor het inrichten van een goede werkplek als zzp’er

Hoe hoog is de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor mij als zzp’er?

Hoe kun je een occasion leasen als zzp’er?

Zo financier je een MacBook en iPhone voor je Apple werkplek als zzp’er

Wat kun je doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen als zzp'er?

Zakelijke auto rijden in 2023 als zzp'er? Dit gaat er veranderen!

Verbeter je bereikbaarheid als zzp'er

5 tips om beter bereikbaar te zijn als zzp'er

Bedrijf starten? Denk aan je telefoonnummer

Hoe regel ik mijn vervangbaarheid als zzp’er?

Starten als zzp’er? Vermijd deze 5 valkuilen bij het verzekeren van je bedrijf

Top 5 meest populaire leaseauto’s voor zzp’ers in de zorg

Wat zijn de voordelen van overstappen van privé naar zakelijk internet als zzp’er?

Millennial-zzp’er? Zie je pensioen niet als een zorg voor later

Wat zijn de risico's voor jou als zzp'er en hoe ga je hier mee om?

8 tips voor je aangifte inkomstenbelasting 2021 als zzp'er

5 tips voor gratis opleiding en ontwikkeling als zzp’er

Zelf een virtuele telefooncentrale opzetten als zzp'er

5 tips om als zzp’er te besparen op je zakelijke internetkosten

Geen belasting tot een winst van € 30.339,- in 2022 als zzp'er

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering voor schades?

Zzp'er pas op met de budget zorgverzekering in 2022

Waar moet ik als zzp’er in de laatste weken van 2021 op letten?

Top 8 meest populaire leaseauto's voor (startende) zzp'ers

Kan je als startende zzp’er een zakelijke auto leasen?

Zorgeloos ondernemen verhoogt je omzet

Gezond groeien vraagt om een gezonde mindset

Hoe je als ondernemer succesvol kunt verkopen via Marketplaces als Amazon en Bol.com

Een zakelijke creditcard – handig, of juist overbodig?

Cora werd ziek, maar kon rekenen op hulp van SharePeople en Bright-leden

5 manieren om meer succes te hebben als freelancer

Kun je de kosten van ooglaseren aftrekken van de belasting als zzp’er?

Writers block bestrijden als freelance schrijver

UBL facturen: wat je moet weten als zzp'er

Zo kun je zelf je Google Ads campagnes verbeteren

Waarom de opkomst van de zzp-leraar een positieve ontwikkeling is

Je eigennaam gebruiken als bedrijfsnaam: Een verstandige keuze?

Vijf zaken waar je op moet letten bij de btw-aangifte over het vierde kwartaal

Geen belasting tot een winst van € 30.439,- in 2021 als zzp'er

Fiscaalvriendelijk autorijden als ondernemer? Hoe doe je dat?

Goedkopere energie voor zzp’ers met deze tips

Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers, wanneer is dat slim?

Acquisitie als zzp'er! Moeilijk of juist niet?

Met deze 5 tips blijf je wanbetalers een stap voor!

Unieke combinatie pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering populair bij zzp-ers!

Waarom ik mijn pensioen opbouw bij BrightPensioen

Wat zijn de fiscale aftrekposten als zzp'er?

Boekhouden: zelf doen of uitbesteden als zzp-er?

Hoeveel geld kan ik lenen als zzp’er?

Thuiswerken en je energiekosten: de voordelen en regels

Gratis uren- en kilometerregistratie in excel 2022

Overheid mag zzp'ers gerust vragen om tegenprestatie

Wat is het verschil tussen Broodfonds, SharePeople, Ziektefonds, Voorzieningenfonds, Ziektevangnet en SamSamkring?

Zo bespaar je € 875,- op je internetkosten als zzp'er

Weet wat je netto mag besteden als zzp'er

Maar € 872 betalen voor jouw fiets van € 2000 als zzp’er!

Het urencriterium van 1225 uur: wat telt wel en niet mee?

Opinie: Misbruik maken van Tozo? Wat mij betreft boete €10.000,-

Geen belasting tot een winst van € 29.185 in 2020 als zzp'er

Bedrijfsmiddelen, aftrekposten en belastingvoordeel in 2020

Webinars geven als zzp’er? Een goed idee, zeker in coronatijd

Zo zorg je ervoor dat je online wordt gevonden als zzp’er

Mijn ervaring met Deck Verzekeringen

Privé of zakelijk geld lenen als zzp’er: dit zijn je mogelijkheden

Bedank je zakelijke relaties met een persoonlijke kerstkaart

Bespaar niet op een boekhoudprogramma en zakelijke rekening

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Waarom de verplichte AOV voor zzp'ers een heel slecht idee is

Ik wil een website (laten) maken, hoeveel budget heb ik nodig?

Tips om een passend thema te kiezen voor je WordPress website

Bespaar tot € 200,- op je zorgverzekering bij VGZ als ondernemer

Wat zijn de mogelijkheden als mijn ideale domeinnaam bezet is?

zzp'er voor hun pensioen geraakt door komende belastingwijzigingen!

Zo houd je je AOV actueel

De nieuwe Kleine Ondernemersregeling (KOR) dit moet je weten!

Welke eindleeftijd past bij jouw AOV?

AOV te duur? 6 tips om verantwoord te besparen

Tips voor snellere wifi op kantoor

Eenvoudig jouw online omzet verhogen als zzp'er

Veilig op openbare wifi werken als zzp'er

Tips om jouw online omzet te verhogen als zzp'er

Wie helpt samen met ons (startende) zzp'ers op weg?

Zo zorg je dat je AOV bij jou blijft passen

Wachttijd AOV: deze keuzes heb je

Ben jij ook ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Wist je dat de premie van je AOV aftrekbaar is?

Hoe een klein ongelukje een zzp’er €10.000,- kostte

Deliveroo legt bom onder schijnzelfstandigheid zzp'er

Geen auteursrecht: rechtmatig stockfoto’s gebruiken kan!

11 tips voor een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Een kijkje in de toekomst van social media

Zakelijk etentje? Uit eten als zzp’er goedkoper geworden!

9 tips voor als je een webwinkel start als zzp'er

Moet je als zzp'er meerdere opdrachtgevers hebben voor de Belastingdienst?

Zakelijk rijden: zzp'er durf te vragen!

Als zzp’er na één jaar een hypotheek met NHG

Zuinig rijden: (on-) zinnig?

5 zaken die iedere zzp’er hoort te weten over verzekeringen

Zorgen de zzp modelovereenkomsten voor chaos vanaf 1 mei 2016?

Ga jij mee het schip in als je opdrachtgever failliet gaat?

Zzp pensioen sigaar uit eigen doos?!

Hero en Dirk, reddende engelen van de zzp’ers

Waarom je nooit een 1-pagina site moet willen hebben

Hoeveel pensioen mag je opbouwen als zzp'er?

Misverstanden over de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR)

Freelancen of zzp'en anno 2015: 10 praktische tips

Zzp’ers onder armoedegrens? Ja d'uh!

De 6 grootste misverstanden rondom aansprakelijkheid van ondernemers

Altijd en overal kunnen werken als zzp'er

Zzp’ers in de zorg zijn zo zielig niet

ZZP Pensioenfonds is een wassen neus

Zzp-ers verdienen een feestje

Weg met die arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp’ers!

Online marketing | Zien en gezien worden als zzp'er

De eerste 3 stappen

Kosten opleiding aftrekbaar als zzp'er!